Onderzoek Play-Doh: Bijna de helft van de Nederlandse ouders beseft dat ze te weinig spelen met hun kind, ondanks het plezier dat ze er zelf aan beleven
Ouders hebben de wil om te spelen met hun kinderen, maar deze wordt vaak overwonnen door vermoeidheid en drukte.
Voor een groot deel van de ouders voelt het spelen vaak repetitief of eentonig.
Dit komt doordat kinderen vaak steeds datzelfde spelletje willen spelen en doordat ouders zich niet goed kunnen inleven in de fantasie van hun kind.
Een vast speelmoment lost dit op door ouders en kinderen de tijd te bieden om samen hun creativiteit vrij baan te geven en al spelend hun band te versterken.
Ouderschap is vaker dan niet een fulltime (maar toch zeer dankbare) baan. Misschien herken je het wel: je komt net thuis van een lange dag werken, om vervolgens begroet te worden door een tornado aan vuile kledingstukken en een keuken die verre van stralend is. En natuurlijk breng je ook nog graag wat quality time door met je kind, die ook een lange dag achter de rug heeft. Uit recent onderzoek van Play-Doh1, onderdeel van speelgoedfabrikant Hasbro, in samenwerking met DirectResearch, is deze quality time iets dat vaak onderaan het lijstje van Nederlandse ouders komt te staan – vaker dan zij zelf willen. Dit is zonde, want samen spelen bevordert de onderlinge band van ouder en kind, en stimuleert bij beiden het vermogen om creatief te denken.
De dagelijkse juggle-struggle
Met je baan, de standaard huishoudelijke taken en een gezin om te onderhouden, vloeit het zand in de dagelijkse zandloper vaak sneller dan we willen. Hierdoor kan quality time met je kinderen onbedoeld op een laag pitje komen te staan. Nationaal onderzoek van Play-Doh wijst uit dat 20 procent van de ouders maximaal twee keer per week quality time doorbrengt met hun kind. Een klein deel heeft hier zelfs maar één keer per week tijd voor (6 procent). Op de momenten die samen worden doorgebracht, geeft 72 procent toe dat ze tegelijkertijd ook het huishouden proberen te doen en zegt 29 procent afgeleid te zijn door hun smartphone. Daarnaast is er nog een groot aantal mama’s en papa’s die het zo druk hebben dat ze soms niet anders kunnen dan hun kind voor de TV, YouTube of iPad te parkeren, zodat ze verder kunnen met werk of het huishouden (30 procent).
Schuldgevoel
Al die dagelijkse verplichtingen houden je niet alleen fysiek, maar ook mentaal bezig. Maak je tijd vrij voor je kinderen, dan voelt een derde van de Nederlandse ouders zich schuldig over de was die zich opstapelt of het werk dat blijft liggen (33 procent). Bovendien is me-time ook belangrijk: 45 procent van de ouders ploft toch liever neer op de bank aan het eind van de dag, dan dat ze de energie voor het spelen weer moeten verzamelen.
Ook al lukt het ons minder vaak dan gewild, toch geeft 76 procent van de ouders aan oprecht plezier te hebben in het samen spelen. De wil is er dus wel, maar de vermoeidheid en drukte steken (te) vaak een stokje voor het spelen.
Grenzeloos of begrensd?
Een belangrijke vraag die uit het bovenstaande voortvloeit, is: wat zorgt er dan voor dat het resterende aantal ouders het speelplezier zelf niet altijd als plezierig ervaart en dat 30 procent het moeilijk vindt om de aandacht erbij te houden? Het antwoord zit hem volgens het onderzoek deels in dat kinderen graag steeds opnieuw dat ene favoriete spelletje spelen. Dat vinden ouders soms repetitief (42 procent), maar voor 31 procent ligt het ook simpelweg aan creativiteitsgebrek. Meer dan de helft van de volwassenen (43 procent) geeft aan minder creatief te zijn geworden naarmate ze ouder werden.
Anny Protosyngelou, Senior Brand Manager Play-doh zegt: “De fantasie van kinderen kent geen grenzen, maar die van volwassenen raakt juist steeds begrensder naarmate ze ouder worden. Daardoor verliezen we langzaam het vermogen om ‘out of the box’ te denken en zien we bijvoorbeeld in een torentje van klei minder snel een prachtig kasteel. Niet alleen dat, maar creativiteit en fantasie helpen je ook om uitdagingen vanuit meerdere perspectieven te bekijken, of om nieuwe manieren te vinden om connecties met anderen aan te gaan. Het is daarom belangrijk om je creativiteit te blijven stimuleren en ontwikkelen, en van wie kan je dat beter leren dan van je eigen kind?”
Zondagochtend = Play-Doh play-time
De reden dat we minder fantasierijk worden, ligt overigens niet aan onze leeftijd op zich, maar aan het feit dat we gewoonweg de tijd niet meer nemen om onze creativiteit in te zetten. Dat is waarom speelmomenten met je kind zo waardevol zijn: niet alleen zorgt het voor een hechtere band, maar jullie trainen ook samen jullie hersenen om zonder belemmeringen of grenzen te werk te gaan. Herhaaldelijke speelmomenten met je kind helpen zo mee om je creativiteit niet te laten afzwakken.
Hoe zorg je dan nu dat deze speelmomenten er ook echt komen en dat ze blijven terugkeren? Uit het onderzoek van Play-Doh blijkt dat voor 75 procent van de ouders zondag de ideale dag voor quality time met hun kind is. Je hoeft niet moeilijk te denken: plan dus gewoon een vaste playdate met je kleine creatieveling in het weekend in, waarbij jullie elke keer als gezin creatief aan de slag gaan. Geniet, ontdek en verleg de grenzen van je fantasie tijdens jullie eigen play time (met Play-Doh)!
- 5 dingen die je niet wist over Sensopatisch spelen.
- De leukste uitdeeldeel cadeautjes voor de allerkleinsten
- Het meest uitgebreide L.O.L. Surprise blog!
- Tijd voor kneuterige bordspelletjes
- Tip voor de vakantie: Bordspellen met kinderen
- Technisch speelgoed voor meisjes; STEM – Science, Technology, Engineering en Mathematics
- Technisch speelgoed voor meisjes
- De allerleukste (interactieve) poppen