Close

STAP budget: alles wat je moet weten

 

Houd je van leren? Ben je een harde werker en wil je, je graag in meer specialisaties verdiepen? Of ben je helemaal klaar met je werk en wil je compleet iets nieuws? In deze gevallen moet je, je waarschijnlijk laten omscholen of in ieder geval een cursus of training doen. Helaas kan dit aardig wat geld kosten. Vanuit de overheid is er een zogenaamd STAP budget, wat je financieel helpt bij het leren van nieuwe vaardigheden. In deze blog lees je alles wat je moet weten.

Wat is het STAP budget?

Een van de belangrijkste vragen is wat het STAP budget nou eigenlijk is. Dit budget is bedoeld voor iedere volwassen die zijn positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren. Dit kan gaan om omscholing, herintreding of gewoon een uitbreiding van zijn of haar kennis. Dit geldbedrag is een nieuwe subsidieregeling van de overheid en bestaat in plaats van de studiekostenaftrek. Het STAP budget kan je een keer per jaar aanvragen en het gaat om een geldbedrag van maximaal €1000. Dit extra steuntje in de rug kan het makkelijker maken om een cursus of training te volgen.

Hoe vraag je het STAP budget aan?

Het budget kan je zelf aanvragen, maar er zijn wel een paar voorwaarden: je bent minimaal 18 jaar, verzekerd, woont minimaal 6 maanden in Nederland en je ontvangt geen AOW. Ook moet de cursus ingeschreven staan in het STAP-scholingsregister. Check dit dus altijd voor je het aanvraagt! Verder is het belangrijk dat je zoveel mogelijk doet om de scholing af te ronden. Wanneer je gebruik maakt van het STAP budget, moet je aan het einde je certificaat uploaden of aan tonen dat je 80% van de les hebt bijgewoond.

De STAP aanvraag gaat online via stapuwv.nl. Je vult al je gegevens in en de opleiding of cursus die je gaat volgen. Vervolgens wordt de aanvraag bekeken en bij goedkeuring betaalt UWV de training tot een bedrag van €1000. Kost de opleiding meer? Dan betaal je het resterende bedrag zelf. Let erop dat je zorgt dat je de aanvraag op de goede datum indient, zodat je niet in de knoop komt met komende jaren. Je kan de aanvraag namelijk maar één keer per jaar indienen. Dit betekent dus ook dat je elk jaar deze subsidie kan ontvangen voor een langdurende opleiding.

Voor wie is nou eigenlijk het STAP budget?

Hierboven staan de voorwaarden voor het krijgen van een STAP budget. Het maakt voor de aanvraag niet uit of het gaat om een omscholing, herscholing of het verbreden van je kennis. De banenmarkt verandert continu en oude banen maken plaats voor nieuwe banen. Ook wordt er steeds meer online gedaan. Het is dus niet gek dat bepaalde vaardigheden geleerd moeten worden of dat je, je huidige functie in zijn nieuwe vorm niet meer leuk vindt. Middels het STAP budget is het voor een grotere groep mogelijk om de stap naar omscholing te zetten of vaardigheden als conflictcommunicatie te leren waar je in elke baan iets aan hebt.

Ik begin volgende week zelf met een nieuwe studie via het STAP budget en heb er nu al zin in!


About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang