Close
Rogue One a Star Wars Story

Review Rogue One | A Star Wars Story

Afgelopen maandag mocht ik aanwezig zijn voor Pink Press op de aller eerste voorstelling van Rogue One | A Star Wars story.

Hoe ik fan werd? Zodra de eerste film van Star Wars op het witte doek (1977) verscheen. Het was destijds voor mij verfrissend en als niet echt meisje meisje was er een helden film waar ook een vrouw (prinses Leia) een belangrijke rol speelde. Waar gevochten werd tussen goed en kwaad. Op dat moment in mijn leven een verademing en herkenning.

Dat ik dus helemaal happy en stijf van alle spanning richting Amsterdam Bijlmer Arena afreisde is dan ook niet vreemd.

Ik was ruim op tijd en stond nog even buiten met andere fans, filmrecensenten en journalisten te wachten. Om kwart over negen ging de deur open en ik checkte in. Eerst koffie, daar was ik aan toe. Ik werd gelijk al aangesproken door een jongeman. ‘Was jij er de vorige keer ook bij’? ‘Nee, ben wel blij dat ik er nu bij mag zijn’… en we raakte aan de praat. Altijd leuk als je niet alleen voelt en er een gesprekspartner is.

Om 10.00 startte de film… het intro, de muziek het is een echt kippenvel moment. Het Imax 3D is prachtig scherp en al staat de muziek wel erg hard, ik neem het die keer voor lief.

Het verhaal

Rogue One vertelt het verhaal van een groep rebellen, die door onverwachte gebeurtenissen, moeten gaan samenwerken om de plannen voor het ultieme massavernietigingswapen van het Keizerrijk, de Death Star te stelen.

Het is het eerste deel uit de anthologyreeks.

Omdat er een embargo op het vertellen van het verhaal zit, probeer ik niet alles te verklappen.
De hoofdrolspeelster Jyn Erso (vertolkt door Felicity Jones) komt als klein meisje al in contact met de vreselijke Director Orson Krennic (Ben Mendelsohn). Ze moet vluchten als haar ouders iets vreselijks overkomt en word opgevangen door een vriend Saw Gerrera (Forest Whitaker).

Jyn beland na jaren in een erbarmelijke situatie en is opgegroeid tot een pittige tante die haar mannetje wel staat. Dit heeft ze later in de verhaallijn allemaal wel nodig, die girlpower.

Ondertussen zien we de het verhaal vorm krijgen en maken we kennis met de held van het verhaal Captain Cassian Andor (Diego Luna) die in eerste instantie niet de meest aardige persoon is in de film, in het begin heb ik zelfs een hekel aan deze vent. Bah wat een vreselijk mannetje.

Jyn en Cassian komen uiteindelijk in de film samen en krijgen een belangrijke opdracht van de Rebel Alliance, dit naar aanleiding van een bericht dat afkomstig is van Jyn haar vader Galen Erso (Mads Mikkelson).

Wat er verder allemaal gebeurd dat laat ik voor wat het is… want deze Star Wars film mag je zelf verder ondervinden. Wat ik wel nog wil uitspreken zijn de volgende ervaringen.

Het 3D was scherp, echter het aan de voorgrond zichtbare onscherpte was soms erg irritant. Nu ben ik geen fan van 3D kijken, krijg er vaak hoofdpijn van, deze keer dan niet. Echter dit viel mij zo op. Dat moest ik kwijt.

De rol van Chirrut Imwe (The Force is Strong… with Donnie Yen) is geweldig! Wat kan die man een mooi karakter neerzetten.
En natuurlijk moet er ook een droid inzitten! Hadden we R2D2, C3PO, BB8 nu krijgen we er een K-2SO (Alan Tudyk) voor terug. En ik ben weer gecharmeerd, droids ze zijn lekker erg eigenzinnig en hebben een sarcastisch gevoel voor humor.

Er zitten ook herkenbare stukken in die verwijzen naar het eerste deel uit 1977, waardoor deze Rogue One voor mij persoonlijk deel 3,5 is geworden.
Ik had een brok in mijn keel bij sommige stukken en zat helemaal in het verhaal. Juist door de herkenning, wat Gareth Edwards als een soort van bekroning naar George Lucas neer heeft weten te zetten. Prachtige scenes die zo uit New Hope konden komen.
Zowel de gevechten op de grond als in de ruimte geven jou als fan weer het ultieme 1977 gevoel, echter nu in een nieuw 3D jasje en vlieg je nu als het ware weer mee in de T-65 X-Wing Starfighter.

Het liefst zou ik alles willen vertellen over de film, echt… het was geweldig en menig Star Wars fan zal Rogue One na dagen nog in zijn of haar hoofd hebben. Een feest, dat was het, terug naar oude tijden!

Kijk hier de trailer welke (er was er een uitgebracht die iets te veel van het verhaal liet zien) als tweede is uitgebracht.

Weetje!

James Earl Jones keerde voor deze film terug om de stem van Darth Vader weer in te spreken.

Eindelijk is Mon Mothma nu wel te zien!

Ook zien we de nieuwe troopers, zwarte genaamd Death Troopers

Fotocredits: Starwars.com

Rogue One is per heden te zien op Disney Plus!

Lees ook:

About Betty

2 thoughts on “Review Rogue One | A Star Wars Story

  1. Was al niks niet jaloers hoor hahaha! Leuk om te lezen dat je zo genoten hebt ervan. Goede review, ben als Star Wars nerd zo benieuwd naar dit deel. Zelfs mijn schoonvader mailde ons erover, the force is strong with Star Wars madness. 😉 Word wel na de feestdagen, de drukke bios skip ik wel even!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang