Close

Niet-stemmers massaal naar de stembus

We bewegen alweer richting de twee weken na dato en de rust is alweer enige tijd wedergekeerd, althans buiten de Verenigde Staten. Maar de naweeën zijn nog goed te voelen. Ook ik schrok wel even toen bekend werd dat Dick Tromp president van de Verdeelde Staten van Amerika zou gaan worden. Laat me dat guitige dikke ventje niet verder uitmelken, dus ja, D.J. Trump natuurlijk. Op zich ben ik niet bang voor Donald Duck als president. Laat me die pechvogel ook maar niet uitmelken, dus ja, Armin van Buren. Nee, het lijkt wel onmogelijk om er serieus over te schrijven, maar ik ga het proberen. Het is niet dat hij president zal worden, wat ik beangstigend vind. Het is met welke campagne hij dat heeft bewerkstelligd.

De lawaaivogels op rechts schreeuwen om het hardst: ‘dit is wat er gebeurt als de politieke elite niet naar het volk luistert!’ en: ‘dit is het einde van de gevestigde orde die vanuit de ivoren toren met het belerende vingertje doet alsof zij wel weten wat goed is voor het land.’ Anderen zeggen weer: ‘Dit komt ook hier!’ Als je het mij vraagt, allemaal klinklare onzin. Het komt niet hier, want het is hier begonnen en de winst voor Trump illustreert enkel dat het bagatelliseren van deze populistische horde ze wel eens te machtig kan maken. Maar vooral vertelt het mij dat de democratie failliet is. Iets wat ik al enige tijd wist, maar nu kan ik het zelfs hardop zeggen zonder door iedereen gehoond te worden. En dan komt daar, totaal onverwacht van rechts, Plasman die de voorrangsregel perfect toepast om een botsing te veroorzaken waarbij de ontspoorde democratie wel eens terug op de rails kan worden getikt.

pp-2016-11-19-niet-stemmers-ga-stemmen-06

‘s Ochtends zet ik Goedemorgen Nederland op van WNL, want door vroeg in de morgen even te schelden tegen die grijze kast met beige mutsen en hun onnavolgbare populistische prietpraat gevolgd wat vrouwelijke varianten van Rutte’s handelsmerk, de weglach, is precies wat mijn frontale cortex nodig heeft om wakker geschud te worden. Dit keer lachen ze het idee weg dat niet-stemmers een partij nodig hebben. ‘Ja, maar als niet-stemmers wel gaan stemmen dan zijn het toch geen niet-stemmers meer? Haha!’ Al lachende wordt daarmee ingestemd. Nou ja, die simpele conservatieve zieltjes snappen mij iets teveel niet, dus kijk ik liever nog eens wat de progressieve media hierover te melden heeft.

Maar ja, bij Pauw, waar links en rechts gezamenlijk aan tafel zit en Peter Plasman flankeren, is het ridiculiserend vermogen nog steeds niet ingekakt. Mathijs Bouman die gekscherend verteld dat nu werkelijk alle smaken verkrijgbaar zijn bij de ijscokraam, want naast pistach, citroen en vanille hebben we nu ook ijs zonder smaak. Henk Krol snapt het, want volgens hem is de verkiezing in maart ‘en wanneer de Kamer wordt benoemd is het 1 april’, en poogt ie een ‘weglach’, weinig succesvol, te onderdrukken. Léonie Sazias, de nummer 2 voor 50PLUS, wil het ook als een lachertje afdoen en wijst op de technische voorwaarden verbonden aan de verkiezingsdeelname. En een andere 50PLUS’er die al lippentuitend een ‘weglach’ gecombineerd met een zelfingenomen voldane lach, even succesvol als Henkie, tracht te onderdrukken wanneer ie Peter wijst op de ‘schadeloosstelling van 107.000 euro.’ Hiermee implicerend dat de Partij voor Niet-Stemmers geld accepteren, maar daar niets voor terugdoen. De nummer 7 van 50PLUS weet het bedrag wel heel goed.

pp-2016-11-19-niet-stemmers-ga-stemmen-07

Heel even hoop ik dat de vrouwelijke jagers van een paar weken geleden iets komt doen aan de overpopulatie. Gelukkig schiet Krol zichzelf in de voet en bewijst dat 50PLUS gewoon oude wijn, misschien zelfs zo oud dat het wijnazijn is geworden, in nieuwe zakken is. Maar ja, Plasman is volgens mij zo gek nog niet! Zowel links als rechts en Henk Krol hebben al decennia lang bewezen onbetrouwbaar te zijn. In Nederland, coalitieland, is er gedurende de verkiezingscampagne nooit genoeg openheid om de kiezer een afgewogen keuze te laten maken. En velen blijven thuis, omdat ze weten dat stemmen energieverspilling is. Want hoe vaak het kabinet ook van kleur verandert, achter de schermen hebben de lobbyisten en multinationals de touwtjes in handen.

De democratie is een lachertje en steeds meer mensen herkennen dat wereldwijd de ‘democratische landen’ aan de voordeur de schone schijn houden van een democratie en achter de schermen simpelweg een oligarchie zijn. Naast niet stemmen kon je enkel blanco stemmen of op de PVV, maar nu heb heeft, uiteraard een advocaat, Plasman bedacht dat je je afkeer voor de politiek democratisch zichtbaar kunt maken. Niet stemmen beperkt zich niet tot een lage opkomstpercentage, maar zal 4 jaar lang een pijnlijke zichtbare ‘reminder’ zijn in de Kamer. Eindelijk een partij die waar kán maken wat ze beloven, door simpelweg nergens op te stemmen. Een experiment die ik zeker ga steunen en hopelijk velen met mij. Dus laten we niet stemmen, maar dit keer door wel te stemmen.

DeLaatbloeier @PinkPress [Logo]

About Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang