Close
shutterstock 290396933 Waarom zou je stoppen met roken tijdens de zwangerschap?

Waarom zou je stoppen met roken tijdens de zwangerschap?

Een sigaretje tijdens de zwangerschap moet kunnen, toch? Hoe moeilijk het ook is voor de die hard rokers onder de moeders, het is toch beter om het roken te laten zitten tot na de geboorte van jouw kind. Het kan namelijk erg vervelende gevolgen hebben. Voorkomen is altijd beter dan genezen, vooral als sommige gevolgen onomkeerbaar zijn. Denk aan wiegendood, gevolgen van vroeggeboorte die een leven lang blijven zoals een hersenbeschadiging of lichamelijke beperking en chronische ziekten aan de luchtwegen die een kind kan oplopen. Roken is voor jou immers een bewuste keuze, maar voor jouw kind niet.

Roken tijdens de zwangerschap

Misschien denk je nu: dat overdreven gedoe, tegenwoordig is alles slecht. Ik rook zelf ook en ik heb er wat gezondheid betreft helemaal geen last van. Of: mijn moeder rookte ook tijdens de zwangerschap en ik heb er zelf nooit iets aan overgehouden. De cijfers over gevolgen van doorroken tijdens de zwangerschap zijn met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Al sinds de jaren ā€™70 blijkt dat roken de groei van het ongeboren kind kan vertragen en voor wiegendood en vroeggeboorte zorgen. Later onderzoek voegt daar longziekten en slechtere schoolprestaties aan toe. Iedere sigaret zou de ontwikkeling van het kind met 0,25% extra vertragen. En laten we alsjeblieft niet vergeten dat we vroeger niet eens wisten dat sigaretten zo slecht waren.

Als je toch graag wilt vergelijken: vroeger gavenĀ  ze de kinderen whiskey om te slapen, doe jij dat ook? Vroeger zaten we zonder gordels achterin, wij overleefden het, maar duizenden andere kinderen niet. Sommige moeders spuiten heroĆÆne of zuipen er op los als ze zwanger zijn, en die kinderen kwamen gewoon gezond ter wereld. Mooi, ook maar proberen? Kindermishandeling komt regelmatig voor, en dat zijn prachtige zachtaardige volwassen mensen geworden. Goede opvoedtip, ook maar volgen?

Vooral niet luisteren naar nieuwe onderzoeken, want vroeger was alles beter. Die onderzoeken zijn allemaal voor de lol gedaan, en niet omdat duizenden kinderen overleden.

Stress is schadelijker dan roken tijdens de zwangerschap

Van meerdere vrouwen heb ik gehoord dat ze van de arts door mochten roken want de stress om te stoppen is schadelijker dan de rook. Dit is dus inmiddels achterhaald. De stress is minder erg dan het roken zelf.

Gynaecoloog Clasien van der Houwen, voorzitter van Taskforce Rookvrije Start. “Naar de gevolgen van roken is al veel onderzoek gedaan en de onderzoeksresultaten zijn evident”, zegt zij. Van roken is bijvoorbeeld bekend dat dit de kans op eenĀ miskraam, vroeggeboorte, astma, aangeboren afwijkingenĀ en leerproblemen vergroot.

“Naar de gevolgen van stress is ook al veel onderzoek gedaan, maar daar zijn nog geen harde feiten uit te trekken”, vervolgt ze. “Daarbij staan ze in geen enkele verhouding tot het effect van roken. Door roken kunnen kinderen overlijden, dat kun je over stress niet zeggen.” BronĀ 

Kijk ook deze video even met de 10 mythes over stoppen met roken:

Astma en COPD

Een nieuwe internationale studie die op 7 augustus was uitgevoerd door de University of Technology in Sydney en de Chulalongkorn University in Bangkok toonde aan dat wanneer de chemische stoffen uit sigarettenrook in de bloedbaan terechtkomen en op deze manier het kind bereiken deze veranderingen in het weefsel van de foetus kan veroorzaken waardoor het kind meer ontstekingen kan krijgen, en daardoor sneller ziekten als astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmanory Disease (Chronische obstructieve longziekte). Ook luchtvervuiling en meeroken dragen hun steentje bij aan een groter risico voor beperkingen bij het kind. Ben jij zwanger en wil je stoppen met roken?

Vraag om hulp

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap is niet makkelijk, maar wel het beste. Vraag aan jouw omgeving of deze je wil steunen, bijvoorbeeld door niet te roken in jouw bijzijn zodat je niet zwicht omdat ā€œhet zo gezellig isā€. SchafĀ  een knijpspeeltje aan voor aan je sleutelhanger voor wanneer je stress ervaart.

Er zijn ook nicotine vervangendeĀ middelen en medicijnen beschikbaar.

Denk aan het vele geld dat je ermee bespaart. Maar toch wel het aller belangrijkste: dat je het doet voor jouw kind die zonder de schadelijke effecten van roken meer kans heeft om alles uit zijn of haar leven te kunnen halen wat erin zit.

Voor meer informatie over een rookvrije generatie klik je hier.

Foto van rook is van Shutterstock

stoppen met roken tijdens de zwangerschap

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

14 thoughts on “Waarom zou je stoppen met roken tijdens de zwangerschap?

 1. Ik irriteer me altijd zo aan vrouwen die aangeven te blijven roken omdat stress ook niet goed is voor de baby…
  bedenk dan of je stabiel genoeg bent om op dat moment mama te worden en stop eerst met roken voordat je gaat proberen zwanger te raken

 2. Ik rook zelf niet maar een vriendin was meteen gestopt toen ze zwanger was. Is wel heel belangrijk!

 3. Als er een goede reden is om te stoppen met roken is het een baby wel lijkt me! Als het dan noet lukt, lukt het dan ooit vraag ik me af?

 4. Stoppen met roken is dan echt zĆ³ belangrijk! Goed om hierover te schrijven. Ik weet wel dat mijn moeder wel rookte toen ik in haar buik zat! Ik rook zelf niet en zal dit ook nooit doen!

 5. Een vriendin van mij was gestopt met roken tijdens hde zwangerschap, maar daarna weer vrolijk begonnen. Dat vind ik dan zo zonde!

 6. Ik was gelukkig al gestopt voordat ik zwanger was. Anders was het de perfecte reden geweest op direct te stoppen!

 7. Ik heb gelukkig nooit gerookt. Ik kan me voorstellen dat als het een verslaving is, het niet zo eenvoudig is om het op te geven. Hopelijk stimuleert jouw blogpost zij die het moeilijk hebben toch extra om in het belang van het kind te stoppen.

 8. Ik zou het echt niet kunnen hoor. Om te roken tijdens de zwangerschap. Zou mijn kind ook niet aan willen doen. Gelukkig ben ik nu paar jaar gestopt met roken

 9. Ik kan me absoluut niet voorstellen dat je rookt als je zwanger bent, met de kennis van tegenwoordig. Ik ben nooit verslaafd geweest, dus kan me misschien slecht inleven, maar ik word daar echt boos om. Ook kan ik geen begrip opbrengen voor moeders die daarna weer beginnen en hun kind in de rook laten opgroeien.

 10. Roken en drinken tijdens zwangerschap vind ik beter stop voordat je spijt krijgt. Ik snap nog niet waarom roken zo lekker vind.

 11. Ik ken wel mensen die gewoon door rookten in de zwangerschap. Zelf rookte ik ook toen ik ontdekte dat ik zwanger was van de eerste. Daarna heb ik nooit meer gerookt.

 12. Roken en drinken tijdens een zwangerschap vind ik echt niet okĆ©, ik rook zelf niet (en ben ook niet zwanger). Ik zie wel regelmatig een zwangere vrouw met een peuk in haar mond…grrr kan mij daar zo boos om maken!

 13. Ik kan me zo weinig voorstellen bij roken in de zwangerschap. Ik heb ooit wel gerookt, maar ben nu al zeker 10 jaar gestopt gelukkig, maar het voelt voor mij heel bekend dat je beter niet kunt roken als je zwanger bent, waarom mensen dat dan toch doen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang