Afgelopen donderdag was het weer raak. Een studiedag! Alweer! Het zal vast wel per email gecommuniceerd zijn. Helaas worden er tegenwoordig zoveel onnozelheden gecommuniceerd, dat genoeg personen en complete instanties ongelezen in de inbox blijven rondhangen. Zo kom ik dan de dag tevoren achter zo’n studiedag. En ik ben niet de enige, want nadat de jongste snotaap vertelt dat ze de volgende dag een studiedag hebben, lees ik op de klassenapp – welke vanzelfsprekend geen signalen meer geeft voor nieuwe berichten – dat andere ouders dezelfde vraag hebben gesteld: ‘Klopt het wat mijn kind zegt?’
En ja, hoor! Het klopt! Maar niet alleen deze donderdag, maar komende week vrijdag is er nog een studiedag. Wel, godverdomme! Alweer komen dezelfde vragen als altijd in mij op. Één daarvan: ‘Hadden wij vroeger eigenlijk wel studiedagen?’ En na wat rondvraag bij m’n ouders en oud-leraren, blijft de vraag: ‘Wat is er tegenwoordig zo anders aan het onderwijs?’ Of zou juist de oorzaak van het probleem moeten worden gezocht bij externe partijen die studiedagen organiseren voor de scholen?
Probleem van de ouders
Je moet onderhand het hele jaar overwerken, maar wel tijd-voor-tijd (als je nog vakantiedagen over wilt houden voor de vakantieperiode), om de grillen van de school en de koepelorganisatie tegemoet te komen in hun studiedagenfetisjisme. En je kunt ze maar beter tegemoetkomen, want die krengen worden eenzijdig bij de ouders neergelegd. Het is jouw kind, dus jouw zorg. Regel zelf maar opvang! Lossen jullie ons onregelmatigheidsrooster even op!
Natuurlijk horen die studiedagen, net zoals vroeger, gewoon in de vakantieperiode ingepland te worden. Maar omdat er zoveel verandert – vrijwel nooit ten goede – in het hedendaagse onderwijs, zullen de leerkrachten wel zoveel hei- en bijspijkerdagen nodig hebben. Maar knal ze dan gewoon allemaal aan het einde van het schooljaar. Dan kunnen wij ook eens twee weken eerder op vakantie.
De studiedag is lariekoek!
En daar zit ‘m dan ook de echte frustratie. Als ik één dag te vroeg op vakantie ga, dan heb ik een grove overtreding begaan. Daar moet de leerplichtambtenaar bijkomen, want die ene schooldag is essentieel in de ontwikkeling van mijn kind. Het maakt geen reet uit dat ie twee weken van tevoren z’n rapport al heeft gehad; noch dat er de laatste week nog alleen maar ‘leuke dingen’ worden gedaan op school. Je moet als een verdomde lemming met z’n allen in het ravijn storten. Out-of-the-box-thinking wordt nu even niet op prijs gesteld.
Nou ja, volgende week vrijdag ga ik het heus wel gezellig hebben met m’n snotapen. Maar het steekt wel dat ik een personeelsuitje, van een bedrijf waar ik niet werk, mede moet faciliteren. Ja, ik noem het een personeelsuitje, want als je werkelijk gelooft dat alle studiedagen essentieel zijn voor goed onderwijs, dan ben je zelf niet goed wijs!