Over de suikerverslaving, PCOS en vegan eten

Jessica levert al jaren een strijd tegen haar suikerverslaving. Door de PCOS wordt het zeker niet makkelijk gemaakt. Zij begon met vegan eten. Werkt dit? Lees snel mee!

Jessica

Hoi! Mijn naam is Jessica, ik ben 26 jaar oud en woon onder de rook van Schiphol samen met mijn man. Per week ben ik 28 uur op kantoor te vinden als Credit Analist en sinds december 2015 blog ik op Life by Jess, waar 3x per week een artikel online komt. Ik vertel jullie over mijn strijd tegen de kilo’s die eeuwig zal blijven duren.

Een suikerverslaving

Vaak zeg ik dat ik levenslang heb, en niet in de gevangenis, maar met mijn eigen lijf. Ik zal nooit een mager sprietje worden, waar ik ook echt niet naar verlang, maar ik zal altijd op moeten blijven letten wat ik mijn lijf aan voedsel geef. Zodra teveel suiker weer om de hoek komt, is het klaar. Dan is vaak het hek van de dam en is de verslaving weer geboren.

Verslaafd ben je en dat blijf je, dat zal ik altijd blijven houden met suiker, want ik denk dat ik wel mag zeggen en kan zeggen van mijzelf dat ik een suikerverslaving heb/had. Als het even minder gaat dan grijp ik naar de suiker, in de vorm van snoep. Waarom? Ik wil het graag weten dan kan ik er iets mee!

De schuld van mijn extra kilo’s mag ik niet afschuiven van mijzelf, maar het is soms wel heel makkelijk om te zeggen dat mijn hormoonstoornis PCOS hier wel aan mee helpt. Even kort uitgelegd PCOS wat PCOS is (en wil je hier meer over weten, check dan even mijn artikel over PCOS).

Wat is PCOS?

PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor is het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan: follikels. Bij PCOS kan er gedurende langere tijd geen eisprong plaatsvinden, waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet menstrueert. Daarnaast kunnen overbeharingacné en overgewicht ook symptomen zijn van PCOS.  (gezondheidsplein.nl)

Aankomen door een suikerverslaving

Sinds 2006 is mijn gewicht toegenomen, niet gek, ik was 15, alle vrouwelijke vormen komen tevoorschijn en ook je hele hormoonhuishouding veranderd. Alleen hield het niet op, elk jaar kwamen er wel enkele kilo’s bij. Diverse diëten heb ik geprobeerd in die tijd, zo ben ik naar een diëtist gegaan, heb ik Sonja Bakker gedaan, Dr. Frank, ben ik naar de Weight Watchers geweest, maar het deed het allemaal niet. De eerste 3 kilo gingen er vanaf, maar daarna stopte het weer.

Totdat ik rond september 2013 mijn gewicht langzaam richting de 3 cijfers zag gaan. De handrem moest er nu op, want die 100 kilo wilde ik echt niet gaan aantikken. Gezien alle dieten al een keer langs waren geweest, en ik een verbluffend resultaat zag bij een vriendin en bij een kapster van de salon waar ik heen ga, dacht ik dit ga ik ook doen! Afspraak maken en zo begon ik met 3x per dag shaken van Cambridge en wauw de kilo’s vlogen eraf. Waar ik begon met 93 kilo en  na 4 maanden de 76 kilo aan tikte. Wat was ik trots! Helaas heb ik toen heel slecht opgebouwd en kwamen de kilo’s er ook in rap tempo weer aan.

De grens bereikt

Binnen een jaar zat ik weer op mijn oude gewicht en in de jaren daarna kwamen er nog enkele kilo’s bij. Totdat ik vorig jaar wel die 100 kilo grens overging. Je bent verdrietig, boos op jezelf en je probeert zo hard, maar tevergeefs. Ik vond mezelf echt dik (met reden, want met 100 kilo in een dameslijf van 1,66m ben je dat ook echt), ik zat niet lekker in mijn vel, kleding stond lelijk en winkelen had ik echt een hekel aan.

Juni 2016, ik had dus die grens bereikt, maar ook kwam ik thuis te zitten met een hernia, een operatie in het vooruitzicht en alleen plat liggen was op een gegeven moment nog enigszins fijn te noemen. Als emotie-eter is dit niet de beste periode en ben ik gaan eten. Na de operatie begin september vond ik de maat vol. Zo ben ik begin november nogmaals begonnen met Shaken, maar met de afspraak met mijzelf en mijn man dat ik deze keer wel goed zou gaan opbouwen.

Maar wat was het pittig deze keer, ik heb er 12 kilo af weten te krijgen, waarvan er 2 kilo weer bij is gekomen toen ik ben gestopt met shaken. Maar wat daarna?

Een nieuwe vegan lifestyle

Ik had mijzelf voorgenomen iemand te zoeken die veel verstand heeft van PCOS en voeding. Zo kwam ik uit bij Fit met Iris, zij heeft zelf ook PCOS en weet wat dit voor invloed kan hebben op je lijf. Zij heeft mij onwijs veel goede tips gegeven waar ik nu mee bezig ben om dit aan te leren als standaard, een nieuwe leefstijl! Een nieuwe leefstijl waarbij ik heel veel groente eet, weinig koolhydraten binnen krijg en probeer zo vegan/natuurlijk mogelijk te eten.

En weet je, het bevalt me echt super goed. Ik eet gezond, ik weet de juiste keuzes te maken (met natuurlijk nog wel eens een terugval), en als je je meer verdiept in voeding zie je wat voor slechte keuzes er nog zijn in de “gezonde” voeding! Ook sport ik nu 3 tot 4 keer per week en dat loont zich op de weegschaal. Niet snel, maar het gaat eraf! Sinds ik gestopt ben met het shaken zijn er toch alweer 2 kilo af, helemaal door het zelf te doen, gezonde voeding en sporten… En ik ben echt super trots op mijzelf dat ik dit kan!

Geduld loont zeggen ze en dat zal ook ik moeten ondervinden, en dit zal echt niet altijd gemakkelijk zijn, maar ik ga er keihard voor knokken. Ik hoop mijn lijf goed klaar te mogen stomen voor een eventuele zwangerschap, dat is mijn doel!

 Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

 1. Jeanine

  Wat goed dat je dit deelt en er open over bent. De strijd met de kilos gaat hier ook tijd door. Je ziet er prachtig uit! Succes met alles, het klinkt alsof je op de goede weg bent!

  Groetjes Jeanine

 2. Jessica

  Wauw Cassandra, bloos! Bedankt voor dit lieve compliment! Je hebt helemaal gelijk, je moet gelukkig zijn met jezelf en dat ben ik de ene dag meer dan de andere dag… Ik wil voor mijzelf nu heel graag dat ik meer dagen in de week gelukkig ben met mijzelf dan ongelukkig, dat is nog even doorzetten! Maar we gaan er komen en dat probeer ik uit te stralen en in te geloven.

 3. Jessica

  Dank je wel Madelon voor je lieve compliment! Het zal soms idd flink doorzetten zijn, maar ik hoop dat ik daar deze keer ga komen!

 4. Jessica

  Dank je wel Lien voor dit mooie compliment!

 5. Jessica

  Dank je wel Merel! Het zou zo mooi zijn om andere hiermee te kunnen helpen. Tenslotte het levende bewijs van een (dikke) pcos-er zoals ik het noem.

 6. Jessica

  Vervelend is dat het Tania, ik heb nu ook een periode dat ik zo ontzettend moe ben, en wat doe ik… het eerste wat ik doe is terug grijpen naar de suikers! Verschrikkelijk! Daarnaast blijf ik wel sporten, en gezond eten, zo probeer ik het dan voor deze periode maar even “in balans” te houden. Kreeg ook als tip om een Lolly te eten als je suikerneiging hebt. Zo ben je al een kwartiertje bezig met die Lolly en dat is afleiding. Vaak heb je daarna geen suiker behoefte meer.

 7. Jessica

  Dank je wel Sofie, ja openheid heeft mij altijd wel geholpen. Dat is vaak een manier om toch veel meer dingen te horen, ervaringen etc ook van andere. Soms krijg ik wel recepten door geschoven die ik anders zelf niet had gevonden!

 8. Jessica

  Dank je wel Sherry voor het compliment!

 9. Jessica

  Hoi Bianca, Wat naar he altijd maar die strijd te moeten leveren. Heb je wel eens Koolhydraat arm geprobeerd? Dat is mijn motto namelijk nu haha, en het werkt echt wel goed. Heel veel groente eten en soms ook eens het vlees laten staan, welke wel vervangen kan worden door een vleesvervanger. Succes!

 10. Bianca

  Dit is zo herkenbaar voor mij, op dit moment ben ik zelf erg zoekende vegan gaat het namelijk voor mij niet worden x

 11. Sherry

  Informatief om dit te lezen. Geduld loont zeker. Je ziet er goed uit.

 12. nicole orriens

  Dat klinkt heel goed zeg! Een ander eetpatroon en een gezondere levensstijl met meer bewegen. Dat kan alleen maar goed gaan.

 13. Sofie

  Fijn dat je weer goed op weg bent, en wat goed dat je hier zo open over bent!

 14. Tania

  Ik heb net hetzelfde als jij. Ik snoep veel te graag en tik ook al aan de 100 kilo aan. Ben 7 maand geleden mama geworden en door de korte nachten en gezondheidsproblemen heb ik geen energie en grijp dan naar suikers. Ik moet er echt iets aan gaan doen. Top dat jij al op de goed weg bent

 15. Merel

  Ik had je verhaal natuurlijk al gedeeltelijk gelezen op ie eigen site. Knap dat je zo open bent. Hopelijk help je andere vrouwen met pcos en lukt t je je doel te bereiken.

 16. Lien

  Ik vind dat je er stralend uitziet! 🙂

 17. Madelon Eugelink

  Ik vind dat je er erg mooi uit ziet hoor. En ik vind het erg knap hoe je te werk gaat. Er is disipline en doorzetting voor nodig en dat is niet makkelijk. Doe waar jij je goed bij voelt zou ik zeggen.

 18. Cassandra

  Eerlijk gezegd vind ik je er goed uit zien Meis, ondanks her overgewicht. Wat ik vooral belangrijk vind in deze processen is dat je gelukkig moet zijn met jezelf, want daar doe je het uiteindelijk voor. Niet omdat de maatschappij van die zogenaamde ideale maatstaven voor ons neerzetten in magazines. Je bent prachtig en ga zo door! 😘

%d bloggers liken dit: