Close

Superfoods, PCOS en het prikkelbare darm syndroom

PDS en PCOS zijn zulke achtergeschoven kindjes. Mensen denken over het algemeen dat je aanstelt, want ze kennen altijd wel iemand die er minder last van heeft. En dan eet je toch gewoon… gewoon bestaat niet bij beide stoornissen. Superfoods worden nu overal aangeraden, ik zocht uit welke zouden moeten helpen.

Wat is het prikkelbare darm syndroom?

Het is shit. Vooral shit die er niet uit wil, of juist met bakken tegelijk. Lucht dat vast blijft zitten, en genante momenten. Lekkere hapjes afslaan, maar ook gezonde dingen die spontane diarree opwekken. Of wat dacht je van ui in je eten waar je lekker van gaat scheten (het is bijna Sinterklaas, rijmen komt nu mooi uit).

Het is vooral veel pijn in je buik. Je hoeft maar naar iets verkeerds te kijken en je hebt spontaan kramp. Je buik kan opzwellen tot vervelende situaties waar mensen voor je opstaan en je feliciteren. In combinatie met PCOS is het helemaal hel. De meeste vrouwen met PCOS hebben ook last van een prikkelbare darm. Hoe dat medisch in elkaar zit weet ik niet, maar vervelend is het wel. Je bent vaak moe, je huid wordt er niet mooier van, en spontane etentjes leveren vaak echt een probleem op. Nou kun je zeggen eet dan niet, maar als je de waslijst ziet van wat we eigenlijk niet zouden kunnen eten, en wat per persoon nog flink kan veranderen en aangelengd kan worden, ben je eigenlijk alleen veilig met roggebrood en water.

Wat is PCOS?

PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere vochtblaasjes (cysten) in de eierstok aanwezig zijn.

Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor is het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan: follikels. Bij PCOS kan er gedurende langere tijd geen eisprong plaatsvinden, waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet menstrueert. Daarnaast kunnen overbeharing, acné en overgewicht ook symptomen zijn van PCOS.  (bron). Net als bij PDS heb je vaak last van een enorme opgezwollen buik.

Ben je veel moe, en kun je ook erge moodswings hebben. Die zijn vaak niet positief. De meeste hebben ook lekker last van zwangerschapsdementie, zonder dus zwanger te zijn. Het meest vervelende is natuurlijk de pijn(je kunt echt omslaan van de kramp) en de kans om kinderen te krijgen is minimaal tot 0. Ook kan het dus veel erger worden na een zwangerschap en zijn de kansen op miskramen hoger. Hoe zuur is het als je geen kinderen kan krijgen, maar er wel zwanger uit ziet?

Superfoods

Er zijn op dit moment zoveel superfoods, die zoveel beloven dat ik theoretisch gezien niet meer ziek zou hoeven zijn. Ik heb er een paar opgezocht die zouden moeten helpen bij lastige darmen, en bij PCOS. Het is namelijk wel zo, dat soms bij PDS wel mag, maar bij PCOS niet, en andersom.

Iedereen is het er over eens dat je zo min mogelijk (liefst helemaal niet)moet consumeren van:

 • suiker
 • soya
 • gluten
 • zetmeel
 • prik

Je hebt zo veel mogelijk nodig van:

 • proteïnes
 • water
 • groene groente
 • fruit (selectief, en niet geperst maar heel of in een smoothie)

Dan worden voor beide ziektes ook redelijk dezelfde vitamines aangeraden:

 • vitamine C
 • vitamine D
 • Vitamine B – Choline en Inositol
 • Magnesium

Ook worden probiotica aangeraden. En dus de superfoods:

 • Spirulina – Spirulina is rijk aan eiwitten, vitaminen, essentiële aminozuren, mineralen en essentiële vetzuren
  zoals y-linoleenzuur (GLA). Ook wordt er nu gezegd dat het kan helpen bij cholesterolverlaging, het verbeteren van het immuunsysteem, het promoten van gezonde darmflora. Hier kun je Spirulina kopen.
 • Chorella – verhogen de weerstand, reinigen het lichaam en geven meer energie. Chorella zit boordevol vitamines en mineralen. Chlorella staat erom bekend dat het het lichaam kan ontdoen van zware metalen, zoals bijvoorbeeld kwik en lood. Daarnaast hebben onderzoeken ook aangetoond dat het heel effectief is tegen oestrogeendominantie. Hierdoor en door de sterk ontgiftende eigenschappen, is het een ideaal middel voor de hormoonbalans, maar ook voor de darmen
 • Maca – In Maca zit calcium, magnesium, fosfor, kalium, zwavel, natrium, en nog andere mineralen zoals ijzer. Het is rijk aan vitamine B1, B2, C en E. Maca bevat, net als het bekendere ginseng, adaptogenen. Dit zijn natuurlijke stoffen, meestal uit wortels van een plant, die je lichaam in balans houden en stabiliseren bij stressvolle situaties, hormonale veranderingen. Het heeft een goede uitwerking op je zenuwstelsel, je spieren en de bloedvaten in je lichaam. Maca wordt ook vooral aangeraden bij hormonale stoornissen. Maar door de goede vezels helpen ze ook je darmen weer aan het werk.

Ik begin vandaag met alle superfoods hierboven beschreven, en ga dus zo veel mogelijk suikervrij, glutenvrij, en zetmeel vrij. Ik hoop dat ik je over een maand positief nieuws kan brengen, en wie weet kun jij er dan ook je voordeel mee doen!

 

 

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

10 thoughts on “Superfoods, PCOS en het prikkelbare darm syndroom

 1. Heey, eindelijk iets waar ik iets mee kan. Ik kamp helaas ook met beide symptomen! Ik vroeg me af hoe het nu met je gaat en of je verschil merkt.

  Groetjes

 2. Nou als je het blog goed leest, gaat het niet alleen over de prikkelbare darm, maar de combinatie van PCOS en PDS. Ook staat nergens dat iedereen er last van heeft, maar de meeste gaan wel beter als ze het niet meer gebruiken. Misschien meer naar patiënten luisteren ipv enkel reclame maken?

 3. Ons kent ons ,he wat dat betreft eindeloos verhaal. .Ik lees graag mee van ervaringen kun je leren al moet iedereeen voor zichzelf kijken wat het beste werkt ! Succes

 4. Ik ben benieuwd hoe het gaat en of de superfoods helpen. Hier 3 mannen met een darmziekte waarbij twee elke dag zorg nodig hebben. Zij hebben veel en vaak buikpijn. Ik lees dus mee. Wie weet wat ik van jouw ervaringen opsteek. De ‘superfood’ lijnzaad vind ik zelf werken, maar dat kan persoonlijk zijn

 5. Goed dat je over Prikkelbare Darm Syndroom schrijft. Jammer dat de informatie over voeding niet helemaal klopt. Soja, gluten en zetmeel zijn voor de meeste PDS-patiënten geen enkel probleem gelukkig. 🙂 Slechts 1% van de mensen is intolerant voor gluten. Het aantal mensen dat niet tegen soja kan is nog kleiner. Zetmeel heeft iedereen nodig.
  Teveel eiwitten kunnen wel zorgen voor meer klachten, vooral gasvorming. En heel bekend zijn natuurlijk de FODMAPs. Je kunt erachter komen welke producten je wel en niet kan eten door middel van het FODMAP-dieet onder begeleiding van een goede diëtist.
  RECLAME VERWIJDERD

Comments are closed.

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang