Close
Zelf sushi maken is makkelijker dan je denkt

Zelf sushi maken doe je zo!

Sushi recepten, waarom ze in restaurants lekkerder zijn? Omdat de koks 100 jaar ervaring hebben! Met een beetje smokkelen kun je ze prima zelf maken.. 

You love it or you hate it: sushi. Tegenwoordig een gerecht dat niet weg te denken is uit de variatie aan restaurants in Nederland, maar de prijzen worden met de tijd hoger en soms wil je ook eens voor de buis blijven hangen. Gelukkig bestaat hiervoor thuisbezorgd, waardoor je eten wordt bereid en geleverd. Heeft ook zo zijn voor- en nadelen, zoals de prijs, de kwaliteit en hoe vers het is als het al een half uur onderweg is in het bakje van een scooter. Hier is natuurlijk een oplossing voor, je kan het beste zelf sushi gaan rollen in je eigen keuken! Als je niet weet waar je moet beginnen heb ik een recept voor je en help ik je door de stappen die je moet nemen om ook die high quality sushi op jouw dinertafel te krijgen! 

Rijst bereiding

Wat onmisbaar is in sushi is de rijst, deze kan je maken van sushirijst of normale, witte rijst. Neem absoluut geen andere rijst, basmati rijst, bruine rijst, gele rijst of risotto rijst zijn no go’s! Het voordeel van sushi rijst is dat je er meestal niks meer aan hoeft toe te voegen, er staat namelijk op de verpakking hoe het bereid moet worden. Als je toch gaat voor een standaard witte rijst, dan heb je nog iets meer nodig dan rijst alleen.

Allereerst, wanneer de rijst gekookt is kan je deze het beste overscheppen in een grote bak of kom waar je de rijst lekker luchtig over het gehele oppervlak kan houden. Hij moet namelijk een beetje afkoelen, voordat je begint. Als de rijst klaar is met stomen, maar nog zeker warm aanvoelt dan is een toevoeging van natuurazijn en suiker nodig om de rijst plakkerig te maken. Hiervoor kan je exacte afmetingen nemen of het op smaak doen (op smaak geeft een uniek karakter aan jouw zelf gerolde sushi!) Let wel op dat de rijst nog luchtig blijft tijdens dit gehele proces.

Ingrediënten voor de sushi

Een ander onmisbaar ingrediënt voor sushi is zeewier. Rijst en zeewier maken de basis voor een goede sushi rol. Verder is er een grote variatie aan inhoud die een sushi rol kan hebben. Je kan bijvoorbeeld een simpele sushi maken met alleen komkommer of een complexe sushi zoals de populaire California maki. Hieronder een aantal combinaties:

Maki’s (Met het zeewier aan de buitenkant):

 • Komkommer (met sesam)
 • Tonijn/zalm
 • Omelet
 • avocado

Inside out Maki’s (met het zeewier aan de binnenkant):

 • Avocado met mayonaise, komkommer slierten en krabsticks
 • Tonijn Mousse of rauwe tonijn met cocktailsaus met avocado
 • Gefrituurde garnaal met komkommer slierten en mayonaise
 • omelet met avocado en roomkaas, met een zalm topping in plaats van in de sushi!

Voor de meest verse ingrediënten kan je de Delhaize folder en de Aldi folder in de gaten houden.

Leuk en lekker: zelf sushi makenDe aanpak

Nu we weten hoe we de rijst koken, wat voor sushi rollen we kunnen maken en welke ingrediënten nodig zijn kunnen we beginnen met het bespreken van de handelingen. Maar, voor we dat bespreken zijn er eerst nog een paar tips en items die je nodig zou kunnen hebben!

Vergeet geen sushi mat aan te schaffen, sushi rol je namelijk niet met je handen maar met een bamboe mat. Het is niet nodig om een sushi mes aan te schaffen, maar, zorg er wel voor dat je mes vlijmscherp is! 

Er zijn ook twee tips die handig zijn tijdens het rollen van de sushi. De rijst plakt ongelofelijk veel, een trucje om ervoor te zorgen dat je handing niet onder de plakrijst zitten is door je handen met een beetje mayonaise in te smeren. Daarnaast zorgt de mayonaise er ook voor een extra smaakje aan de rijst toe te voegen. Verder kan je ook je sushi mat inpakken met vershoudfolie. Ook vershoudfolie gaat plakrijst tegen, het zorgt ervoor dat je sushi niet plakt aan je sushi mat!

 

Hier zijn de stappen om een gehele sushirol op tafel te krijgen!:

 • Leg je ingepakte sushi mat op tafel
 • Het vel zeewier is meestal een vierkant van 20×20. Deze mag door de helft geknipt worden en tegen de onderkant van de sushi mat gelegd worden.
 • Hierna wordt de rijst verdeeld over het zeewier, de dikte van de rijst op het zeewier mag niet dikker zijn dan 2 rijstkorrels. Daarnaast moet je gemiddeld 1 centimeter ruimte aan de bovenkant van het zeewier vrij houden van rijst.
 • De inhoud van je gekozen sushi mag in het midden van de rijst gelegd worden. (bij een inside out maki wordt het gehele zeewier en rijst pakketje omgedraaid en de inhoud op het midden van het zeewier gelegd).
 • Nu kan eindelijk het rollen beginnen. De onderkant van de mat rol je zodat het een rol wordt. Trek de sushi mat goed aan, zodat het een strakke sushi rol wordt. Zorg er wel voor dat het zeewier of rijst goed overlapt en dat er geen scheuren ontstaan door het te strak trekken van de sushi mat.
 • Hierna snij je de sushi in stukken. Optioneel: snok de zijkanten eraf, zodat je sushirol mooi evenredig gesneden lijkt op elk stukje.

 

Hopelijk kan je hiermee beginnen aan jouw avondje, unieke homemade sushi!zelf sushi maken doe je zo

Lees ook:

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang