Ah die zin kan ik wel dromen. Dat hoorde ik vroeger elke avond, en nu herhaal ik hem zelf ook. Tandenpoetsen is ook gewoon zo ontzettend belangrijk! Eigenlijk het hele onderhoud van je gebit is belangrijk. Je glimlach is je allereerste indruk!
Ik geef toe, ik ben best wel streng met dat tandenpoetsen. Maar het loont, beide meiden hebben een top gebit zonder gaatjes vooralsnog. Ikzelf heb ook nog nooit een gaatje of iets dergelijks gehad. Nou komt dit echt niet alleen door het goede poetsen, maar ik denk ook wel aanleg? En ook zeker door vitamines, hard fruit wat de tanden wat sterker maakt en niet te veel zoetigheid.
Vanaf welke leeftijd begin je met tandenpoetsen?
Er wordt geadviseerd vanaf het doorbreken van het eerste tandje tanden te poetsen en naar de tandarts te gaan. Heel eerlijk vergat ik dit nog wel eens. Wat ik weel deed was nog steeds met een washandje zachtjes door de mond, omdat ze allebei zo een melkrandje altijd hadden. Ik had ook een baby tandenborstel om op te kauwen tegen de pijn. Onbewust word er dan toch wel een beetje gepoetst.
Toen ze wat meer tandjes kregen deden we het wel dagelijks, en later natuurlijk 2x per dag. Tot een jaar of 10 moet je er eigenlijk nog wel bij blijven. Dit klinkt heel oud, maar dat was wel het advies van mijn tandarts. Die kleintjes zijn best snel afgeleid en doen als gauw heel andere dingen.
De kleintjes kun je een eigen tandenborstel geven en een timer aanzetten, of bijvoorbeeld een tanden poets liedje. Daarna zachtjes even napoetsen tot ze het zelf goed kunnen. Maar alsnog erbij blijven. Wij doen meestal in tweetallen poetsen, zodat de kinderen zien dat het heel normaal is om je tanden te poetsen. Dat wij het allemaal doen. Iedereen even ruiken bij elkaar en laten zien of ze echt wel schoon stralen. En zelfs die van 12 staat nog elke ochtend voor een check klaar of ze niet ruikt en de tanden glimmen. Die is het helemaal gewend.
Wanneer ga je voor het eerst naar de tandarts?
Vanaf het doorbreken van het eerste tandje kun je al gaan. Dat klinkt misschien een beetje raar maar je kunt met het kindje lekker op schoot zitten en dan kijkt de tandarts even in het mondje. Er gebeurt verder niets, ze krijgen geen uitgebreide schoonmaak of iets. Pas als ze een vol gebit hebben wordt er wat meer gedaan als schoonmaken, of bijvoorbeeld de plaktabletjes en fluor behandelingen.
De afgelopen jaren heeft een uitgebreid onderzoek in Den Bosch plaats gevonden. Daar is onderzocht dat wanneer kinderen al vanaf het eerste tandje naar de tandarts gaan en goede begeleiding krijgen met het schoonhouden van gebit vanaf het doorbreken van eerste tandje. Op deze manier werken de “gewoon gaaf” methode kregen kindjes 70% minder gaatjes dan op de “oude” werkwijze. 70% minder gaatjes is natuurlijk ontzettend veel dus deze methode kunnen wij alleen maar toejuichen. Vandaar dat wij ten zeerste adviseren kinderen op deze manier te behandelen.
Ik heb beide meiden gewoon meegenomen naar mijn afspraak. Zo zien ze dat mama ook gewoon gaat. Wel is het belangrijk dat als er tandsteen of iets weggehaald moet worden, dat je iemand bij je hebt die de kinderen dan weer even mee neemt. Dat geluid en bloed en zo maak je kinderen niet heel blij mee.
Waarom gebruik je kindertandpasta?
In gewone tandpasta zit meer fluoride. Hoe goed dit ook is voor de tandjes, voor kleine kindjes zelf is het wat minder. De kindertandpasta bevat dan ook minder fluoride en zijn milder van smaak. De meeste zijn zelfs nog eens heel lekker!
De puber gebruikt inmiddels geen kindertandpasta meer. Zij is een grote fan van de marshmallow tandpasta van de Primark. En ik kreeg laatst tandpasta opgestuurd met kaneel (SUPER voor een echt frisse adem) en kool, die maakt de tanden net wat witter. Daar zijn we allemaal (behalve de kleine) helemaal weg van. We gebruiken het niet elke dag, maar het werkt wel!
Voor de puber is het overigens ook wel eens fijn om goed te gorgelen met kokosolie (5 minuten is prima). Mega vies, maar het maakt de plak achter op de tong los en is zo makkelijker napoetsen. De mond voelt dan echt heel veel frisser aan. Bij pubers en al die hormonen is een onfrisse adem wel eens een probleem.
Waarom zijn die kindertandenborstels zo zacht?
Hier heb ik ook een discussie met mijn man over gehad. Ik win, want ik heb geen gaatjes. Dus. (haha) Maar hard is niet perse beter in dit geval. Vaak poets je al te hard, en zo krijg je schade aan tandvlees en glazuur. Het is belangrijker om de juiste poetsbeweging te maken dan hoe hard je poetst zeg maar. Daarom dat de elektrische tandenborstels zo een aanrader zijn. Je houd ze een paar seconden per tand stil en maakt zelf geen poetsende beweging zeg maar, zo poets je ze lekker schoon.
Help mijn kind heeft toch een gaatje!
Hierom is controle bij de tandarts zo belangrijk. Die kunnen elke 6 maanden even kijken of alles wel goed gaat, tips geven, je poetstechniek verbeteren. Met deze gewoon gaaf methode heb je minder kans op gaatjes, of dat kleine gaatjes niet meer doorzetten.
Een gaatje wordt meestal gevuld, is het gaatje te groot dan komt er een kroontje in om de tand of kies te kunnen behouden. Is het echt veel te groot dan wordt het vaak getrokken.
Ik ben zelf bang voor de tandarts en nu mijn kind ook
Kijk, hier ben ik streng. Get over it. Serieus, zet je allergrootste glimlach op en neem het kind mee naar de tandarts. Ben jij echt zo bang voor de tandarts dat het kind het al vanaf een kilometer aanvoelt, stuur dan iemand anders die niet bang is. Een oom, een vriendin, je partner? Die angst is zoals je zelf weet zo moeilijk te overkomen, dit kun je beter voorkomen.
Als je een kind al van heel klein al mee neemt, zullen ze niet zo snel bang zijn. Ze kennen de plek, ze kennen de arts, en zo is het minder spannend. Ga er altijd heen met zoveel plezier alsof je naar de speeltuin gaat. Dit heeft bij mij bij beide meiden gewerkt. Ze vonden het in het begin allemaal erg spannend, maar de oudste kan ik rustig alleen sturen. Gezellig even bijbeppen. Ze hebben dan ook niets om bang voor te zijn.
En geloof mij, de oudste is 2x flink op haar voortanden gevallen, en angst zou daar wel gepast zijn. Maar ze ging vol vertrouwen naar de Kindertandarts in Amsterdam, wetende dat die het zouden oplossen. Geen angst. En het was niet eens haar eigen tandarts.
Vanaf wanneer gaan kinderen wisselen?
Dit is echt zo verschillend! Waar de ene baby met 6 maanden een tandje heeft, komt de ander pas bij 10 maanden. Datzelfde is met kleine kinderen. Keira was met 9 jaar al helemaal klaar met alle kiezen en tanden. Terwijl normaal de meeste kinderen rond de 6 beginnen met wisselen bij de voortanden, en er nieuwe kiezen bij komen. Dan rond een jaar of 10 wisselen de laatste hoektanden en komt er nog een kies bij. Na 18 jaar komen de verstandskiezen.
Omdat Keira zo snel was, hebben wij met de tandarts besloten om al haar kiezen te sealen. Dit is een soort van laagje die op de kiezen wordt gelegd waardoor je geen gaatjes kunt krijgen. Dit is alleen mogelijk bij kiezen waar nog geen gaatjes zijn en is geheel pijnloos.
Heb je bij scheve melktanden ook een scheef volwassen gebit?
Het scheef staan komt meestal door ruimtegebrek. Als de melktandjes scheef staan dan is de kans groot de volwassen tanden ook. Maar daar zijn beugels voor. Hoeft echt geen ramp te zijn. Als de tanden scheef staan door het duimen of de speen komt dit vaak ook goed bij het wisselen. Mocht het gebit toch te scheef staan dan kan ook dit wel met een beugel opgelost worden.
Goed advies van de tandarts!
-
Poets de tanden vanaf het eerste tandje goed maar probeer tandenpoetsen vooral leuk te houden. Een paar kleine tips: zing een liedje met het kindje, laat het kind ook jouw tanden poetsen met misschien zelfs wel dezelfde kleur tandenborstel, probeer het kindje wat grip te geven door bijvoorbeeld te zeggen dat je tot 20 telt en dat het dan klaar is maar tel dan wel langzaam genoeg zodat alles goed schoon is.
-
Ga regelmatig naar de tandarts. Tandartsafspraken vallen tot 18 jaar onder de basisverzekering. Juist omdat het zo belangrijk is dat kinderen zo lang mogelijk een gezond gebit houden.
-
Blijf als ouder betrokken. Kinderen willen het liefst alles zelf doen en dat geldt natuurlijk ook voor tanden poetsen. Tot 10 jaar oud wordt geadviseerd de tanden na te blijven poetsen omdat de motoriek van kinderen dan nog niet genoeg ontwikkeld is om het gebit goed schoon te houden. Zelfstandigheid is natuurlijk belangrijk en een kind mag ook best zelf poetsen maar blijf het napoetsen om te voorkomen dat ondanks het minuten lang poetsen er toch stiekem gaatjes ontstaan.
-
Let op dat kinderen niet de hele dag door eten en drinken, ook al zijn het kleine hapjes op slokjes. Dit zorgt er namelijk voor dat er de hele tijd een nieuwe lading zuren en suikers op de tanden komt. Beter is het dan om bijvoorbeeld in een keer een fles of beker limonade op te drinken. Probeer deze innamemomenten tot een maximaal van zeven te beperken. Dit zijn dus drie hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Hoe ga jij om met tandenpoetsen?
Comments are closed.