Close

Tem je hongermonster!

Herken je honger, en tem zo het hongermonster. Diëtist en leefstijlcoach Marie-José Torenvliet schreef het boek (H)erken je honger, en speciaal voor PinkPress.nl een gastblog.

Herken je honger

Voor het schrijven van mijn boek (H)erken je honger onderzocht ik hoe het mogelijk is dat de ene persoon wél overgewicht krijgt en de andere niet. Mijn conclusie is dat de sleutel ligt bij het (h)erkennen van het hongergevoel!

 

Honger kan jou aardig dwars zitten wanneer je je gewicht onder controle wilt houden of je eetgewoonten wilt aanpassen.

 

Als je door een voortdurende trekgevoel vaker eet dan goed voor je is, is de kans heel groot dat je almaar dikker wordt. Waarom is dat zo? We eten niet alleen te vaak, maar ook maken we vaak de keuze voor snelle suikers. Deze snelle suikers verdwijnen echter ook weer heel snel, maar laten wel een ravage achter; je hebt binnen korte tijd alweer honger! En hup, daar ga je weer, nog zo’n lekkere hap. Hierdoor kom je nooit toe aan het daadwerkelijk aanboren van jouw vetvoorraad (afvallen dus!). We eten te vaak: dit is de belangrijkste reden dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking te zwaar is. Ons lichaam is bij voorkeur lui en kiest voor de makkelijkste weg: de suikerverbranding. Om over te schakelen naar de vetverbranding is tijd nodig; een periode van 3 tot 4 uur waarin je niet eet.

Soorten honger

Of vermoeidheidshonger speelt je parten: je energiepeil daalt na de lunch en je denkt er goed aan te doen om even een paar plakjes ontbijtkoek naar binnen te werken, of nog beter/erger een halve zak M&M’s. In de hoop dat je weer even puf hebt om die klusjes waar je tegenop ziet, te kunnen volbrengen: was vouwen, vergadering voorbereiden of je kinderen vermaken.

We kiezen tussen de 200 en 300 keer per dag of we wel of niet gaan eten (of drinken). En verreweg de meeste keren is dit een onbewuste keuze. Zodra je dit weet, kun je er ook iets aan gaan veranderen!

Verschillende situaties van honger

Denk maar eens aan een situatie waarbij je in het centrum van een grote stad loopt en ineens langs een stroopwafelkraampje wandelt. De sterke, zoete geur van stroopwafels neemt meteen je gedachten in beslag en zorgt in je lichaam voor de aanmaak voor extra hongerhormonen. Je lichaam staat als het ware al klaar om zo’n grote warme stroopwafel te ontvangen. Stel dat je de stroopwafel kan weerstaan. Dan toch is de kans groot dat je, als je kort daarna iets gaat eten, onbewust kiest voor iets zoets in plaats van bijvoorbeeld een gezonde salade.

In dit boek leer je dat je je bewust kunt worden van dit soort processen, en dat je ze als het ware opnieuw kunt programmeren. 

 

Ontdek ook de andere soorten honger: afterpartyhonger, kauwhonger, valse honger of echte lichaamshonger. Hoogstwaarschijnlijk herken je meerdere soorten honger bij jezelf.

 

Het (h)erkennen van je honger is de sleutel tot het gewicht dat bij jou past. Dit boek geeft je inzicht in en controle over het proces van afvallen en op gewicht blijven.

herken je hongerMarie-José Torenvliet

Marie-José Torenvliet is diëtist en leefstijlcoach. Haar interesse voor voeding ontstond in haar jeugd toen ze aan wedstrijdzwemmen deed. Daar merkte ze dat ze met de juiste voeding haar sportprestaties kon beïnvloeden. Na haar studie Voeding & Diëtetiek ging ze vooral verder studeren om de biologische processen van het menselijk lichaam beter te begrijpen. Ze bekwaamde zich in de orthomoleculaire en evolutionaire voedingsleer en in sportvoeding. Haar kennis van gedragspsychologie en motiverende gespreksvoering maken haar consulten doeltreffend en to-the-point.  Ze werd Power Yoga & Pilates docent en startte in 2005 ze haar eigen praktijk NutriFit. Inmiddels begeleidt Marie-José al ruim twintig jaar mensen succesvol bij het veranderen van hun leefstijl en eetgewoonten.

 

Op 11 mei verschijnt haar boek (H)erken je honger – de sleutel tot jouw ideale gewicht. 

Voor meer info en het aanschaffen van het boek zie www.herkenjehonger.nl

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang