Die vraag zul jij ook vast op school hebben gesteld: Hoe kan ik mijn kind thuis helpen bij schoolwerk. Natuurlijk hoort een kind thuis te spelen etc, maar soms kan een beetje hulp geen kwaad. Ik geef een paar tips, en lees in de comments graag die van jou.

Helpen bij schoolwerk

Ik ben een slechte om te helpen bij schoolwerk. Ik heb alle examens gedaan, maar hoe dat vraag ik mij nog steeds af. Het lijkt wel of ik bij het examen alles uit mijn hersenpannetje heb geschreven, en het daarna foetsie verdwenen is. Ik hoor dingen over ezelsbruggetjes, en bepaalde sommen of woorden en ik heb geen idee waar iemand het dan over heeft. Mijn dochter kwam laatst thuis met Pi en breuken en andere spannende dingen. Ik kan heel goed uit mijn hoofd rekenen, maar die dingen? Chinees.

Toch wil ik mijn meisje wel bijstaan. Helemaal doordat haar oude schooljuf dat dus totaal niet deed, en er op stond dat ze thuis geen hulp kreeg want ze moest spelen, kan mijn meisje wel wat extra hulp gebruiken. Uiteraard is toch spelenderwijs wel heel belangrijk, ze moeten er namelijk niet tegenop zien als jij ze komt helpen bij schoolwerk.

IMG 7728 - Hoe kun je een kind thuis helpen bij schoolwerk? (met winactie)Tips om te helpen bij schoolwerk

  • Vraag hoe het op school was en of er dingen waren waar ze moeite mee hadden. Kijk dan wie er thuis daar het slimst in is, en laat diegene het met ze bespreken. Heel vaak valt zomaar ineens het kwartje als ze het hardop moeten herhalen in een gesprek.
  • Voorlezen is op elke leeftijd nog steeds een aanrader. Zijn ze een boek aan het lezen, lees dan een stukje voor. Op deze manier horen ze de juiste intonatie, uitspraak en wanneer het tijd is om te ademen. Zo nemen ze dat zelf makkelijker over.
  • Zijn ze met geschiedenis bezig? Zoek een leuke film die zich in die periode afspeelt. Doordat er dan herkenbare stukjes in voorkomen, blijft het beter hangen.
  • Keira is op dit moment ook met topografie bezig. Thuis hebben we een landkaart om bijvoorbeeld uit te leggen waar we vroeger woonden (Amsterdam), hoe ver dat is van hier. Of bijvoorbeeld gisteren ging zij naar zeilkamp, en toen wees ik haar aan hoe ver dan Friesland is van Ede, en leert ze meteen wat bij.
  • Wij hebben pas ook een wereldkaart besteld. Keira wil heel graag over de wereld reizen, en is altijd nieuwsgierig wat waar ligt. Met een wereldkaart aan de muur van canvas kan ze dus de plekken waar we al geweest zijn met een pinnetje in prikken, en met een andere kleur waar zij heen wilt. Nu dat het zo op haar bureau staat, kijkt ze ook echt vaak wat waar precies ligt. Perfect dus om zo weer over landen te leren. Wij pakken het namelijk ook aan om iets over een cultuur of gewoonte of iets dergelijks te vertellen. Bij wereldkaarten.nl zijn ook hele leuke kaarten met welke dieren waar horen te krijgen, echt een geweldig idee. Een aanrader voor elke kinderkamer. Alhoewel ik deze blauwe ook wel erg mooi vind in mijn eigen kamer.
  • Geef zakgeld of kleedgeld. Hiermee leren ze de waarde van geld kennen, en rekenen. Die te gekke broek, dat mooie shirtje en beltegoed willen ze allemaal wel hebben. En ook alles tegelijk. Kinderen denken vaak dat het geld gewoon uit de muur komt. “Dan pin je toch even?!” Door zakgeld en kleedgeld te geven denken ze beter na over de bedragen, en gaan zitten rekenen of het wel kan.

Mijn belangrijkste tip voor het helpen bij schoolwerk

Word geen dwingeland! Ze hebben op school al zo veel informatie verwerkt. Helemaal als ze al moeite ergens mee hebben dan werkt een boze ouder averechts. Help ze op een leuke en vrolijke manier, zo lang het nog geen serieus huiswerk is, maar je helpt, dan is het nog geen verplichting. Laat het dan gaan een dagje als ze er echt geen zin in hebben. Boos worden omdat ze iets nog niet kunnen en dan dwingen dat het nu moet gebeuren zorgt vaak niet voor het gewenste resultaat. Wacht desnoods even op een ander moment.

WINNEN

Wil jij ook zo een mooie wereldkaart winnen? Reageer hieronder of op social media met een leuke tip. De beste tip krijgt de wereldkaart opgestuurd.

 

Succes!


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥ 
Spread the love