Hoe kun je een kind thuis helpen bij schoolwerk? (met winactie)

helpen bij schoolwerk

Die vraag zul jij ook vast op school hebben gesteld: Hoe kan ik mijn kind thuis helpen bij schoolwerk. Natuurlijk hoort een kind thuis te spelen etc, maar soms kan een beetje hulp geen kwaad. Ik geef een paar tips, en lees in de comments graag die van jou.

Helpen bij schoolwerk

Ik ben een slechte om te helpen bij schoolwerk. Ik heb alle examens gedaan, maar hoe dat vraag ik mij nog steeds af. Het lijkt wel of ik bij het examen alles uit mijn hersenpannetje heb geschreven, en het daarna foetsie verdwenen is. Ik hoor dingen over ezelsbruggetjes, en bepaalde sommen of woorden en ik heb geen idee waar iemand het dan over heeft. Mijn dochter kwam laatst thuis met Pi en breuken en andere spannende dingen. Ik kan heel goed uit mijn hoofd rekenen, maar die dingen? Chinees.

Toch wil ik mijn meisje wel bijstaan. Helemaal doordat haar oude schooljuf dat dus totaal niet deed, en er op stond dat ze thuis geen hulp kreeg want ze moest spelen, kan mijn meisje wel wat extra hulp gebruiken. Uiteraard is toch spelenderwijs wel heel belangrijk, ze moeten er namelijk niet tegenop zien als jij ze komt helpen bij schoolwerk.

helpen bij schoolwerkTips om te helpen bij schoolwerk

 • Vraag hoe het op school was en of er dingen waren waar ze moeite mee hadden. Kijk dan wie er thuis daar het slimst in is, en laat diegene het met ze bespreken. Heel vaak valt zomaar ineens het kwartje als ze het hardop moeten herhalen in een gesprek.
 • Voorlezen is op elke leeftijd nog steeds een aanrader. Zijn ze een boek aan het lezen, lees dan een stukje voor. Op deze manier horen ze de juiste intonatie, uitspraak en wanneer het tijd is om te ademen. Zo nemen ze dat zelf makkelijker over.
 • Zijn ze met geschiedenis bezig? Zoek een leuke film die zich in die periode afspeelt. Doordat er dan herkenbare stukjes in voorkomen, blijft het beter hangen.
 • Keira is op dit moment ook met topografie bezig. Thuis hebben we een landkaart om bijvoorbeeld uit te leggen waar we vroeger woonden (Amsterdam), hoe ver dat is van hier. Of bijvoorbeeld gisteren ging zij naar zeilkamp, en toen wees ik haar aan hoe ver dan Friesland is van Ede, en leert ze meteen wat bij.
 • Wij hebben pas ook een wereldkaart besteld. Keira wil heel graag over de wereld reizen, en is altijd nieuwsgierig wat waar ligt. Met een wereldkaart aan de muur van canvas kan ze dus de plekken waar we al geweest zijn met een pinnetje in prikken, en met een andere kleur waar zij heen wilt. Nu dat het zo op haar bureau staat, kijkt ze ook echt vaak wat waar precies ligt. Perfect dus om zo weer over landen te leren. Wij pakken het namelijk ook aan om iets over een cultuur of gewoonte of iets dergelijks te vertellen. Bij wereldkaarten.nl zijn ook hele leuke kaarten met welke dieren waar horen te krijgen, echt een geweldig idee. Een aanrader voor elke kinderkamer. Alhoewel ik deze blauwe ook wel erg mooi vind in mijn eigen kamer.
 • Geef zakgeld of kleedgeld. Hiermee leren ze de waarde van geld kennen, en rekenen. Die te gekke broek, dat mooie shirtje en beltegoed willen ze allemaal wel hebben. En ook alles tegelijk. Kinderen denken vaak dat het geld gewoon uit de muur komt. “Dan pin je toch even?!” Door zakgeld en kleedgeld te geven denken ze beter na over de bedragen, en gaan zitten rekenen of het wel kan.

Mijn belangrijkste tip voor het helpen bij schoolwerk

Word geen dwingeland! Ze hebben op school al zo veel informatie verwerkt. Helemaal als ze al moeite ergens mee hebben dan werkt een boze ouder averechts. Help ze op een leuke en vrolijke manier, zo lang het nog geen serieus huiswerk is, maar je helpt, dan is het nog geen verplichting. Laat het dan gaan een dagje als ze er echt geen zin in hebben. Boos worden omdat ze iets nog niet kunnen en dan dwingen dat het nu moet gebeuren zorgt vaak niet voor het gewenste resultaat. Wacht desnoods even op een ander moment.

WINNEN

Wil jij ook zo een mooie wereldkaart winnen? Reageer hieronder of op social media met een leuke tip. De beste tip krijgt de wereldkaart opgestuurd.

 

Succes!Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

 1. marloes

  Wat fijn om dit te lezen en ook wat een mooie landkaart. Mijn dochter heeft dyslexie (net als ik zelf), en veel moeite met lezen. Wij proberen echt momenten voor haar te creëren dat zij 1 op 1 aandacht krijgt. Tijdens de zwemles van haar broertje bijvoorbeeld. Daarnaast is een tip van NL team Hockey mij bij gebleven en probeer ik altijd toe te passen.
  “Je moet werken aan de sterken punten van je kind, dat waar ze al goed in is en leuk vind. Dan trekken de sterken punten vanzelf de zwakkere punten mee.” Ik geloof hier in en probeer het ook toe te passen. Lekker extra rekenen oefenen met mijn dochter, dit is leuk en uitdagend voor haar, extra schrijf oefeningen maakt haar verdrietig.

 2. Anouk

  Haha ik kan me goed herinneren dat ik moeite had met jaartallen en geschiedenis en dat mijn moeder me ’s ochtends wakker maakte met: ‘wanneer was Willem van Oranje vermoord?’ (1584) en: ‘wat is de hoofdstad van Roemenie?’ (BoekaRest) jaja… is wel blijven hangen. Vind jouw tips wel een stuk beter!

 3. Miryam

  Leuke tips! Ik ben ook slecht in helpen met huiswerk. En ergens vind ik ook dat ze zelf een manier moeten vinden om te leren. Maar, ik merk ook, soms kunnen ze wel een beetje hulp gebruiken.
  Mijn tip: biedt ze spelenderwijs uitdaging om hun skills in praktijk te brengen en te oefenen. Wij kijken film in t Engels, gaan regelmatig op pad en de kids doen regelmatig een boodschapje.

 4. Marian B

  Leuk zo’n wereldkaart. Hier werkt visueel maken, en er een spelletje van maken of uitleggen a.d.h. van iets lekkers bij bijv. rekenopgaven werkt hier ook altijd goed 😉

 5. madelon

  Leuk artikel handige tips! Ga het proberen te onthouden als ze bij ons niet meer in de kleuterklas zitten

 6. Amy

  Handige tips! Spelenderwijs leren is volgens mij ook de beste manier om ze te helpen. Op school is het al continu van moeten, dan mag het thuis best op een leuke en aangename manier. Zo onthouden ze dingen ook beter denk ik!

 7. Michelle Dutoit

  Nostalgie! Mijn mama leerde mij hoofdrekenen met M&M’s en op een wereldbol leerde ik kennismaken met alle landen ter wereld.

 8. Fleur

  Sinds dit jaar krijgt mijn oudste dochter ook huiswerk en daar moet ik zelf ook aan wennen. Vaak vergeet ik het te vragen en zij te vertellen. Nu het vakantie is, is er even geen huiswerk, maar zijn we vandaag wezen winkelen Ze kreeg 20 euro en mocht door dat bedrag een leuk kledingsetje uitzoeken Het was even rekenen en wikken en wegen, maar bij de kassa moest ze precies 20 euro afrekenen. Natuurlijk supertrots en blij met haar nieuwe aankopen 😉
  De landkaart is ook erg leuk om zo spelenderwijs de wereld te leren kennen

 9. Miriam

  Ik hoop dat ik het ga onthouden voor over een paar jaar. Nu eerst naar de kleuterklas.

 10. Gea vd Hoff

  zorg voor een rustig plekje en als ze huiswerken ga dan niet stofzuigen of iets anders wat afleiding geeft
  help bij plannen – indelen van huiswerk, bv voor het eten maak je taal en na het eten rekenen
  werkstuk maken, leer ze waar ze informatie weg kunnen halen
  er zijn ook cursussen voor ouders helpen met huiswerkbegeleiding

 11. m chen

  Mooi, decoratief en informatief, ik doe mee!

 12. Martiena de graaf

  Wat goed dat je hier tips over geeft! Denk dat veel ouders hiervan kunnen leren! Heel goed! Bedankt voor je tips!

 13. Lodi

  Wat een goede tips en wat een super wereldkaart, die zou hier thuis met gejuich ontvangen worden door onze kleine wereldreizigers. Een tip die ik heb is om wanneer de kinderen op tijd rekensommen moeten maken, deze tijd thuis te oefenen. Zo moesten ze hier 30 keersommen in 3 minuten af hebben. Ze wisten echter niet hoelang 3 minuten duurde. Dit ben ik thuis met ze gaan oefenen en dan na elke minuut zeggen, dat er een minuut voorbij was. Hierdoor leerde ze de tijd inschatten en gingen de rekensommen op school prima binnen de tijd!

 14. Vlijtig Liesje

  Mijn ouders hielpen ons nooit met schoolwerk, dus ik heb erg moeten wennen dat dit nu blijkbaar wel nodig is. Helaas stellen de kinderen mijn hulp weinig op prijs….

 15. Anita H.

  Ik heb een tijdje in een kledingzaak gewerkt bij een outletcenter. Voertaal was daar toch wel Duits (zelfs de helft van mijn collega’s kwam uit Duitsland). Nu pik je een taal sowieso wel sneller op als “je er middenin zit”. Maar ook luisteren naar de Duitse radio (begon al bij het wakker worden) heeft aardig geholpen. Werkt natuurlijk ook voor kinderen en niet alleen met de Duitse taal.

 16. Liesbeth

  Maak van leren een spel! Laat door het huis letters zoeken, maak gekke rijmpjes met elkaar, speel memory, speel gezelschapsspelletjes met een dobbelsteen, zin liedjes en doe er bewegingen bij, laat kids snoepjes verdelen, sorteren, in groepjes leggen en daarna lekker opeten. Doe buiten spelletjes waarbij je veel beweegt en ontdekt. Pak de trein of bus en laat het kind zelf uitzoeken op kaarten, klokken, automaten hoe dit gaat. Maak een samen een boodschappenlijstje en ga naar de winkel en laat het kind alles opzoeken, wegen, afrekenen etc. Zoveel dingen om te doen en te ontdekken!!!!

 17. Jolanda

  Goede tips! Mijn dochter zit nog niet op school dus echt tips heb ik niet. Wel leer ik haar hier thuis dingen ik benoem bijvoorbeeld alles en corrigeer haar als ze woorden verkeerd uitspreekt. We tellen vaak dingen en doen de kleuren benoemen. Alles wel in de zin van: het moet leuk blijven en niet pushen. Tot nu toe werkt het goed, ze praat ontzettend goed voor haar leeftijd (ze is 2,5), telt tot 20 in het Nederlands en tot 10 in het Engels haha! #proudmama

%d bloggers liken dit: