Close

Tips voor een groenere woning

Tegenwoordig is bijna iedereen zich bewust van de klimaatverandering. Steeds meer mensen houden zich bezig met manieren om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Minder vlees eten mag een enorme stap in de goede richting zijn, maar ook de alledaagse praktijken in je huishouden kosten veel energie. Een goede manier om dit te doen is door je huis eens onder de loep te nemen.

Denk na over een zonneboiler

Water wordt dagelijks gekookt voor uiteenlopende doeleinden. Douchen, koken, het zetten van thee en koffie en nog veel meer. De gemiddelde waterboiler vreet energie. Het is daarom een goed idee om over te stappen op een zonneboiler. Dit is een boiler die puur de warmte van de zon gebruikt als energiebron. Met wat zonnepanelen op het dak kom je al heel ver. De zonne-energie die zij opvangen kan gebruikt worden voor nog veel meer doeleinden. Een zonneboiler op zich is in veel gevallen niet genoeg om te voorzien. Daarom gaat de zonneboiler meestal gepaard met een reservesysteem.

 

Een regenwaterton

Niet alleen het opwarmen van het water laat zijn sporen na, maar ook het watergebruik zelf. Door zelf deels voor water te zorgen doe je het milieu een groot plezier. Hiervoor kan je een regenwaterton installeren. Het water dat je hierin opvangt kan je gebruiken voor het toilet of voor andere doeleinden waarbij het water niet compleet schoon hoeft te zijn. Laat een leidingnetwerk installeren voor de ton en je bent klaar.

 

TIP! Vergelijk energie via Easywitch. Je kunt dan makkelijk vinden welke energie leverancier het groenst is.

 

Zelfvoorzienend leven

Voorzie waar mogelijk in je eigen voedsel. Je kunt bijvoorbeeld wat groentesoorten zelf poten. Op deze manier hoeven er minder groenten van de groeiplaats naar de supermarkt getransporteerd te worden. Nog een goede optie is het houden van kippen voor eieren. Dierlijke producten in de supermarkt zijn namelijk een stuk minder duurzaam dan plantaardige producten. Dieren hebben immers veel voer nodig. De productie hiervan neemt weer veel grond, water en energie in beslag.

 

Stuur de warmte

Als laatst zijn er veel manieren om de stookkosten zo laag mogelijk te houden. Punt een is een goede isolatie. Hierdoor ontsnapt er zo min mogelijk kostbare warmte. Daarnaast is de radiator zelf vaak ook goed in het verspillen van warmte. Zo ontstaat er vaak sluipverbruik doordat de radiator ook in de richting van de muur verwarmt. Door wat radiatorfolie is dit probleem opgelost.

foto van huis is van Shutterstock

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

6 thoughts on “Tips voor een groenere woning

  1. Wij zouden absoluut nog wel wat groener kunnen wonen…. goeie tips, ga dit artikel ook zeker aan manlief laten lezen!

  2. Goede tips maar niet allemaal haalbaar voor mij. Dat zelfvoorzienend leven dan weer wel. Ik heb een daktuin waar ik groente en fruit kweek en sinds kort zelfs een volkstuintje waar ik de lekkerste dingen verbouw. Leuke bezigheid, samen met leuke mensen, gezond, lekker in de buitenlucht en ik krijg nog een beetje beweging!

  3. Binnenkort wordt er in onze wijken voorlichting gegeven over minder energieverbruik . Dit is alvast een goede voorbereiding voor me. Ik mis nog zonnepanelen voor minder energieverbruik? Dank delen.

  4. Oh, wat een gaaf huis wilde ik zeggen, maar het is niet van jou. 😉
    Ik huur zelf, dus ik kan niet alles zomaar doen, maar goeie acties inderdaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang