Close
pup

Tips voor de nieuwe pup in huis

Wij hebben onze lieve pup nu zo een 3 maanden. Het is even aanpassen geweest, zoeken naar de juiste voeding en dan het zindelijk maken… Maar we gaan nu echt lekker, en dus dacht ik mijn ervaringen met jou te delen.

De pup en voeding

Het allereerste is toch wel de voeding. Stormy onze pup vond eigenlijk niets lekker. Dus hij at niet. Hij was al de kleinste van het nest, en dat maakt het dan extra spannend. Hij was zo ini mini!

Mijn voorkeur ging uit naar goede biologische en verse voeding. Ik had heel vaak gehoord over het Orijen hondenvoer. Die is natuurlijk en zonder geur en smaakstoffen. Helemaal wat ik zou willen in hondenvoer. Ook wat ik had gezien bij andere honden die zo mooi glanzen en er er echt super goed op gaan. Helaas was het voor Stormy geen succes, en at hij nog steeds te weinig.

Van de dierenwinkel hoorde ik dat de meeste honden Royal Canin altijd wel lusten. Het merk staat goed aangeschreven, en is ook nog eens specifiek voor een bepaald ras. Zo heb je dus altijd het juiste voor de hond. En wonder boven wonder… Stormy eet! En goed. Inmiddels is het echt een leuke hond aan het worden. Met extreem lange poten, net een hert.

De pup zindelijk maken

Ik vind dit een ramp. Serieus. Ik ben daar niet streng genoeg voor. Het duurde dus wel extra lang voordat Stormy niets meer in huis deed. En heel soms in zijn enthousiasme piest hij nog wel eens tijdens het springen. Dat betekent dus lekker sproeien door de kamer. Gebeurt niet veel, en ach.. zijn baasje laat het in haar enthousiasme ook nog wel eens lopen.

Wat dus helpt is dus zo veel mogelijk naar buiten. Bij een plasje of poepen in huis, laat hem weten dat het niet ok is, en neem mee naar buiten. Met zijn snufferd er door heen halen is echt niet nodig. Probeer op te letten wanneer hij gaat draaien en snuffelen in huis, dat is vaak het juiste moment om even naar buiten te gaan. Het is wat dat betreft net een kind die je zindelijk moet maken, veel tijd en energie. Denk daar aan voor je aan een pup begint!

De pup kindvriendelijk maken

Je hoort vaak “mijn hond doet niks” tot hij wat doet natuurlijk. Kinderen en dieren zijn onvoorspelbaar, houd daar rekening mee! Er op vertrouwen dat een klein kind niet in zijn oog prikt en dat de hond schrikt is natuurlijk wachten op een ramp. Leer de kinderen dat ze er voorzichtig mee om gaan, en geef ook het kind op zijn kop als het aan de staart trekt en de hond blaft. Net als dat je de hond toespreekt dat hij niet mag blaffen of happen. Honden leren vrij snel, en dan kun je ze een stuk rustiger samen laten spelen.

Ook moet de pup weten dat zijn plaats in huis als laatste is. De kinderen staan boven hem. Zodra een hond daar achter is, dan heb je er geen kind aan. Veel knuffelen is essentieel. Als er een keer dan wat is, dan ziet ook de hond het als spelen. Als een vreemd kind dan zonder vragen op hem af komt, schrikt hij ook niet meteen. Helaas heeft niet iedereen zijn kinderen in de hand, en komen ze vaak ongevraagd aaien. Het aantal kinderen die zijn hand in de mand steekt zonder te vragen als ik even omdraai is ongelooflijk. Leert niemand dan dat je handen niet in een kooi moet steken?

Daarentegen moet ook de hond leren dat hij niet hapt, en dat hij niet tegen kinderen opspringt. Wij hebben daar nog wel moeite mee. Tips zijn welkom! Uiteraard mag hij namelijk niet opspringen. Niet iedereen vind dat fijn, en sommige kinderen kunnen daar bijvoorbeeld heel angstig van worden.

Volg een puppycursus

Ik zelf vond het een beetje moeilijk, want de tips die ze bij ons gaven, waren in totale tegenstrijd met de tips die ik van mijn moeder en schoonmoeder heb gehad. Beide verzorgen andere honden met regelmaat. Mijn moeder traint honden om bepaald gedrag aan te passen naar wens. Mijn schoonmoeder voedde blindengeleider honden op. Ik vind hun mening dus belangrijk.

Wel was het heel fijn om de hond met andere honden om te leren gaan, en bepaalde truukjes waren erg leuk.

Ik vond de les van mijn moeder toch heel leerzaam hoe je ze rustig naast je leert lopen zonder trekken. Nu kan zelfs Keira met hem lopen zonder dat hij haar uit laat. Mijn schoonmoeder leert hem met andere honden om te gaan. Door echt met grote honden te laten spelen en zo. Dat leek mij doodeng, maar nu springt hij niet meer boven op de mega hond in de straat!

Het allerbelangrijkste is veel liefde, veel knuffelen en veel samen lopen. Dan krijg je een geweldige hond!

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

4 thoughts on “Tips voor de nieuwe pup in huis

  1. Wij kozen bewust voor een wat ouder hondje om niet de hele opvoeding nog te moeten doen : ) Na vijf kinderen ben ik wat dat betreft een beetje opgebrand.

  2. Ik denk dat een cursus volgen ook heel belangrijk is. Wij kregen onze Trixie toen ze al 7 was, maar anders had ik zeker een cursus moeten doen denk ik.

  3. Yes, perfecte timing! Wij zijn aan het rondkijken voor een pup, en ik vind het reuze spannend! Ik heb nog nooit een hondje gehad en vind het hele opvoeden dus een bijzonder interessant (en beetje eng) gebeuren. Nu maak je me ook extra nieuwsgierig naar de tips die ervoor zorgen dat hij niet aan de lijn trekt! Wat voor een ras is Stormy trouwens? Hij is echt super schattig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang