Close

Spelend leren met de tiptoi en andere leuke tips

Ga eens een keer op een zaterdag winkelen en kijk dan eens bewust naar de kleine kinderen die in de buggy’s zitten. Wat je vroeger niet zag maar tegenwoordig steeds meer, is dat de kleintjes een smartphone of tablet in de handen hebben.
Er zullen vast kids tussen zitten die een educatief filmpje aan het kijken zijn maar kom op; zelf spelend leren is toch absoluut véél belangrijker! En leuker!

Lerend spelen

De handjes gebruiken, lezen en leren luisteren; de grove en fijne motoriek ontwikkelen.
Het is ontzettend belangrijk dat kinderen spelend leren.
Zo moet bijvoorbeeld de fijne motoriek ontwikkeld worden. Nodig om te kunnen eten; goed een lepel of vork vast kunnen houden en een pen of potlood om te leren schrijven of kleurplaten in te kleuren.

Puzzelen is ook een uitstekende manier om de fijne motoriek te ontwikkelen. Tiptoi springt hier geweldig op in met onder andere hun interactieve Tiptoi puzzel. Eerst wordt de puzzel in elkaar gelegd en als deze klaar is kan je kind met de Tiptoi pen een gaaf informatief en educatief spel spelen! Wanneer met de bijbehorende pen de personen op de puzzel aangetipt worden, krijg je van diegene aanwijzingen om bijvoorbeeld de prinses te redden. Goed luisteren en logisch redeneren wordt hiérmee weer gestimuleerd. Ik heb een kleuter die nu naar groep 2 gaat. Haar minderen punten op het rapport waren luisteren (wat een verrassing!) en rekenen. De tiptoi helpt haar daarmee op een speelse manier.

TIP! tiptoi Dierenrijk

Dieren ontdekken, rangschikken en tellen
Mèèèèèèhh zegt het schaap. Maar weet jij hoe je de jongen van een schaap noemt? Wat eten konijnen graag? En waar woont de vos? Zoek tussen de puzzelstukken en kijk wat goed past. Liedjes en dierengeluiden laten de dierenwereld tot leven komen. Bij het puzzelen en rangschikken van de dieren wordt de concentratie geoefend. Wie weet welk dier de appel lust? En hoeveel jongen heeft de egel? Samen met tiptoi® ‘Al mijn dieren’ leren kinderen de getallen van één tot en met tien en wordt de dierenkennis getest.

Muziek en grove motoriek

Ook zo’n belangrijke factor in de opvoeding van je kind; muziek. Laat de kinderen hun fantasie gebruiken. Laat ze ook eens trommelen op potten en pannen of maak samen van lege toiletrolletjes en rijst leuke rammelaars. Begin samen een “muziekbandje”!Leren luisteren kun je ook ontwikkelen door middel van Tiptoi muziek. Ze leren dan bepaalde instrumenten, klanken en alles over hoe je muziek maakt.

We vergeten bijna de grove motoriek; nodig om onder andere te leren lopen, fietsen en vallen. Ga samen dansen en springen in de kamer en doe vang spelletjes. Ook kun je trappen lopen en de treden tellen. Laat ze in de auto dingen aanwijzen. Ik zie Ik zie is daarvoor een heel makkelijk spelletje! Grote zus zet regelmatig lekkere muziek op en proberen het samen na te zingen en dansen.

Op school zijn ze veel bezig met herhaling, zinnen na zeggen en rijmpjes. Dit kun je ook doen terwijl ze hun favoriete filmpje voor de 400ste keer opzetten. Doe samen de stemmen na, en kijk hoever je komt. Is ook nog eens heel grappig, en een goede manier om echt te leren luisteren naar wat er wordt gezegd.
Een kind is van nature nieuwsgierig en leergierig dus hij zal enthousiast meedoen!

Zoals je ziet is spelend leren leuker en eenvoudiger dan je denkt. Persoonlijk ben ik erg blij met de producten van Tiptoi. Kijk anders voor meer tips maar eens rond op het internet, daar is ook genoeg te vinden.  Vtech heeft het Magibook voor de wat kleinere kinderen.  Voor je het weet ligt de tablet achter in de kast in een donker hoekje.

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

2 thoughts on “Spelend leren met de tiptoi en andere leuke tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang