Close

Zo maak je je tuin lenteklaar

Nu de ergste kou achter de rug is, beginnen we langzaam te denken aan het voorjaar. Genieten van een kop koffie en de eerste lentezon in de tuin, een heerlijk vooruitzicht. Na een winter met regen, sneeuw en storm, is er wat werk aan de winkel om je tuin lenteklaar te maken. Lees hier handige tips om je tuin lenteklaar te maken.

 

Tip 1: Besteed aandacht aan je zonwering

Na twee seizoenen rust, gaat je zonwering in de lente weer aan de slag. Voordat het zover is, is het goed om aandacht te besteden aan je zonnescherm. Check afhankelijk van je type zonwering of het draaisysteem en de motor het nog goed doen. Is je zonwering toe aan een schoonmaakbeurt? Er zijn speciale schoonmaakmiddelen te koop die geschikt zijn voor jouw type zonwering. Schoonmaken met een lauwwarm water en groene zeep is ook een goede manier.

 

Tip 2: Ga aan de slag met een borstel en een doek

Er zijn genoeg dingen die tijdens de herfst en de winter stoffig zijn geworden. Ga daarom bewapend met een borstel en een stofdoek de tuin in. Kozijnen vangen bijvoorbeeld veel zand en stof, of je nou houten of stalen kozijnen hebt. Neem ook je tuinmeubilair onder handen en vergeet de balk van je zonwering niet.

Tip 3: Controleer je bestrating

Door de temperatuurverschillen van afgelopen winter, is het mogelijk dat er tegels gebroken zijn. Om te voorkomen dat je over een uitstekend stuk tegel struikelt, is het verstandig om de tegel te vervangen of weer egaal te leggen. Ook het verwijderen van mos en aanslag op je bestrating is onderdeel van het lenteklaar maken van je tuin. Mos en aanslag staat niet alleen minder mooi, het maakt je tegels ook glad. Hoe je deze aanslag van je bestrating verwijdert is afhankelijk van het type bestrating. Bij klinkers werkt het vaak om met groene Biotex aan de slag te gaan.

 

Tip 4: Ruim flink op

Na een lange winter is je tuin ook toe aan een flinke opruimbeurt. Haal losse takken weg en geef je potten een opfrisbeurt. Haal een bezem over de verharde delen van je tuin en hark je gazon netjes aan. Zo geef je je tuin een frisse en opgeruimde look. Nu zie je wat je eventueel nog mist en hoe je je tuin verder opleukt.

 

Tip 5: Ga los met planten en snoeien

Voorjaar betekent dat alles in je tuin weer lekker gaat groeien. Bij het lenteklaar maken van je tuin is het ook belangrijk dat je de juiste planten snoeit. Denk bijvoorbeeld aan siergrassen, rozen, clematis en de vlinderstruik. Weet je niet welke planten in de tuin je wanneer moet snoeien? Op het internet zijn veel goede snoeikalenders te vinden, waardoor je precies weet wat je wanneer snoeit. Ideaal!

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

12 thoughts on “Zo maak je je tuin lenteklaar

 1. Pff de tuin; echt zo’n klus waar ik echt geen zin in heb 😅. Gelukkig heeft mijn vrouw groene vingers en hebben we sinds kort een hogedrukreiniger. Dat scheelt al een hoop!

 2. Groene biotex! Dat lijkt mij een goede tip. Onze (witte houten) schuur is inmiddels groen. En de bankirai houten planken op de veranda zijn loeiglad geworden. Een druppel regen en je breekt bijna je nek. Onlangs heb ik wel alles netjes gezet (tuinmeubilair hebben we deze winter buiten laten staan. Was niet zo’n goed plan overigens).

 3. Oohh lijkt me eerlijk gezegd heerlijk om weer de tuin lente klaar te hebben! Naar buiten, ja ja ja!! Er moeten alleen dan wel wat dingen gebeuren eerst ja.. maar goed, daarna genieten!

 4. Ik kan echt niet wachten tot het lente is en ik weer heerlijk de tuin in kan.
  Afgelopen zomer hebben wij de tuin helemaal verbouwd (18mtr lengte) en daardoor oogt het nu als een verlaten industrieterrein 🙂
  Ik heb er echt zin in alles weer uit de schuur te halen, op te ruimen, nieuwe plantjes, ramen lappen en ons huis wordt ook weer geschilder en dat oogt ook weer leuker wanneer je in de tuin zit.

 5. Ik ben klaar voor de zomer hoor. Irriteer me zo ontzettend aan de groene tegels in de tuin, heel blij als ik die te lijf kan gaan met een berg azijn en de zon.

 6. Hier valt niets te snoeien, maar de “tuin” heeft wel een update nodig. Ons paviljoen is stuk etc, maar wachten er nog wel een mee tot het iets warmer is.

 7. Hier een balkon, maar dat moet ook nog wel onder handen genomen voor de zon doorbreekt en we er lekker op kunnen zitten! Ik ga zeker even leuke planten halen bij het tuincentrum binnenkort!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang