Er zijn dingen in het leven die je liever wilt vermijden. Waaronder het uitstrijkje. Je weet dat je het moet ondergaan 1x in het 5 jaar als je geluk hebt.

Uitslag van een uitstrijkje

Juni 2015 heb ik mijn 5 jaarlijkse uitstrijkje gehad. Op een of andere manier voelde ik al dat het niet helemaal in orde zou zijn. Ik was dan ook niet zo verbaasd toen de huisarts mij belde om te zeggen dat het uitstrijkje over 6 maanden weer herhaald moest worden. Zij stelde mij nog gerust dat het allemaal vanzelf zou verdwijnen.

Nu 6 maanden later is het helemaal niet zelf verdwenen. Ik moet as maandag behandeld worden omdat mijn pap ( zie hieronder de pap uitleg) is gestegen. Geloof me dat is echt geen prettig gevoel hoor. Vooral omdat ik nu niet weet wat ik maandag te horen krijg. Zit ik een voorstadium van?. Of valt het toch allemaal mee?. Internet zoek ik al niet meer op want dan word je helemaal panisch.

Gelukkig ben ik van nature erg positief. Ik ga mezelf niet gek lopen maken. Maandag zal ik als het goed is een Ablatio krijgen. Dat is wanneer de baarmoedermond oppervlakkige weefselafwijking vertoont die niet vanzelf zal verdwijnen en grote risico bestaat dat het kanker wordt. Op de been wordt een plaatje geplakt. Met een elektrisch verhit lusje wordt het afwijkende weefsel uit de baarmoederwond verwijderd. Na de ingreep worden de wondranden dichtgeschroeid. Het weggenomen weefsel wordt onderzocht door een patholoog. Na 2 weken is het resultaat bekend.

Wanneer je dit zo leest denk ik ook het valt allemaal mee, er zijn ergere dingen die een mens moet ondergaan. Ik ken vrouwen die zo laks omgaan met oproep om een uitstrijkje te laten maken. Het kost je 1x in de 5 jaar hooguit 15 minuten. Wees zuinig op je lichaam!.

De PAP-klasse wordt aangeduid met klasse 0 t/m klasse 5: ( bron Wikipedia)

  • PAP 0 is de uitstrijk door bijvoorbeeld ontsteking of bijmenging met bloed niet te beoordelen. Het uitstrijkje dient dan ook na 6 weken herhaald te worden.
  • PAP 1 laat een normaal cel beeld zien: er worden geen afwijkingen geconstateerd. Indien in het kader van bevolkingsonderzoek afgenomen dan wordt het uitstrijkje, tenzij klachten, 5 jaar later weer herhaald.
  • PAP 2 zijn er kleine cel afwijkingen te zien. Na 6 maanden dient de uitstrijk herhaald te worden. Indien dezelfde cel afwijkingen worden gezien, dient de patiënt te worden doorverwezen naar een gynaecoloog voor coloposcopie.
  • PAP 3a spreekt men in de cervix-cytologie van een geringe of matige dypalasie. Hier zijn de kernafwijkingen wat meer pre-existent. Bij een matige dysplasie dient de patiënt meteen naar de  gynaecoloog doorverwezen te worden voor colposcopie.
  • PAP 3b is een ernstige dysplasie. Er dient verwezen te worden voor een colposcopie.
  • PAP 4 is mogelijk sprake van een carcinoma in situ dienen altijd verwezen te worden voor colposcopisch onderzoek.
  • PAP 5 indien er kankercellen in het uitstrijkje worden aangetroffen. Dit kunnen kankercellen zijn die primair afkomstig zijn van een tumor in de cervix, uterus of eileider.

Hoe was jouw uitslag?


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥