Close

Unieke woning? Uniek raam. Uniek Raam? Uniek gordijn!

Een huis is als een jas die precies goed past, tenminste zo zou het moeten zijn. Wanneer je thuis komt wil je ook écht thuis komen, door de woning naar jouw smaak in te richten krijg je direct een goed gevoel wanneer je over de drempel stapt. Dit kun je bereiken met een kleurenpalet waar je vrolijk van wordt, of met een bank die heerlijk zit. Mooie gordijnen kunnen iedere kamer compleet maken, met raambekleding op maat wordt thuis komen iedere keer weer een feest. En als je het woongenot nog een stukje wilt verhogen moet je zeker overwegen om elektrisch bedienbare raambekleding op maat in huis te plaatsen, dat is pas echt genieten!

 

Soorten raambekleding op maat

De juiste keuze maken kan wat tijd in beslag nemen, er zijn immers zoveel opties dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Door snel te kiezen uit enkele categorieën kom je sneller tot de perfecte keuze. Begin bijvoorbeeld met de keuze te maken voor horizontale schuifgordijnen of verticale rolgordijnen. Die zien er niet alleen anders uit, de manier van openen en sluiten is ook anders.

 

Schuifgordijnen

De klassieke schuifgordijnen staan nog steeds erg fraai in zowel traditionele als moderne woningen, Je kunt dit type raambekleding op maat met of zonder vitrage plaatsen, hoewel vitrage ofwel glasgordijnen vaak in combinatie met overgordijnen worden opgehangen is dat niet altijd nodig. Een voordeel van schuifgordijnen is het openen vanuit het midden, zo kun je zelf bepalen hoeveel licht je wilt doorlaten. Bij schuifgordijnen achter een bank kan het wel lastiger zijn om de gordijnen te openen en sluiten. Dit is overigens eenvoudig op te lossen met elektrische gordijnrails.

 

Rolgordijnen

Dit is een meer moderne vorm van raambekleding op maat, verkrijgbaar in diverse materialen en stijlen zoals de bekende luxaflex raamdecoratie, maar ook vouwgordijnen zijn populair. Meestal passen rolgordijnen goed in een moderne setting, zeker wanneer je rolgordijnen van metaal of kunststof ophangt. Met vouwgordijnen of rolgordijnen van stof krijg je een zachtere uitstraling. Rolgordijnen worden meestal met koordjes aan de zijkant omhoog getrokken of neergelaten. Dit is een praktisch systeem maar niet iedereen kan er even goed mee overweg. Ook dit soort raambekleding kan uitgerust worden met een motor voor elektrische bediening.

 

Tip: wanneer je een ruimte hebt die verder strak en vrij leeg is ingericht, kan stof helpen dat holle geluid in de kamer weg te nemen.

 

Ongeacht welke type je kiest zul je daarna de keuze moeten maken voor een transparant of een verduisterend materiaal. Met een half transparant materiaal kun je de gordijnen ook overdag (half) dicht laten, wanneer je verduisterende raamdecoratie ophangt zul je sneller de lampen aan moeten zetten. Je hebt dan wel absolute controle over het licht en de sfeer in huis. Een bijkomstig voordeel van verduisterende gordijnen is de bescherming van het interieur tegen UV-straling van de zon. Dit zal gunstig zijn voor het meubilair, zeker wanneer de inrichting gevoelig is voor verkleuring is dit zeker een overweging om mee te nemen.

 

Kleur raambekleding

Donkere kleuren maken een ruimte optisch kleiner terwijl lichte kleuren de ruimte juist optisch groter maken. Kies je voor knus of voor open? Houd ook rekening met het aantal jaren dat de gordijnen hangen, een heel druk motief kan even mooi zijn maar op den duur toch saai worden. Je kunt met een contrasterende kleur wel het karakter van een kamer compleet veranderen door deze te sluiten. Zo maak je van een woonkamer een thuisbioscoop met rode gordijnen.

 

Tip: Kies voor een lichte en neutrale kleur en neem slimme verlichting met dimmer en kleuropties. Zo kun je met licht iedere sfeer in huis maken.

 

Elektrische raambekleding op maat

Horizontaal of verticaal, openen en sluiten blijft toch een beetje onpraktisch. Kies daarom voor elektrisch bedienbare raambekleding op maat, die kun je met een druk op de knop openen en sluiten. Of met voorkeursprogramma’s half openen, en zelfs met lichtsensoren automatisch laten openen en sluiten. Zo hoef je niet eens thuis te zijn om de gordijnen te sluiten wanneer het donker wordt. Dat is niet alleen reuze handig, het is ook nog eens veiliger! Een bedienbare gordijnrails is eenvoudig te installeren, dankzij draadloze technologie hoef je ook geen draden meer te trekken. Door gebruik te maken van een slimme gordijnrails in combinatie met een smart home systeem kun je nog veel meer regelen. Denk aan raambekleding op maat die in de avond netjes sluit terwijl de lampen automatisch aan zullen springen. Zo zul je nog meer genieten van de gordijnen én van de woning!

About Betty

2 thoughts on “Unieke woning? Uniek raam. Uniek Raam? Uniek gordijn!

  1. In ons huis ook allemaal afwijkende maten voor de ramen. Erg lastig dan om iets te moois te vinden (en betaalbaar)

  2. Grappig om dit zo te lezen. Er bestaan eigenlijk veel verschillende manieren om je raam te “bekleden”!
    Wij gebruiken zelf schuif panelen. Ben ik heel blij mee! Ik kan hierdoor licht maar ook alles afsluiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang