Persoonlijk vind ik het best moeilijk om te variëren met mijn ontbijtjes. Ik ben dan ook echt een fase-meisje: de ene periode eet ik alleen maar kwark, nu heb ik een periode waarin ik alleen maar brinta met rijstmelk eet. Lang geleden had ik ook een periode waarin ik alleen maar ontbeet met mugcake, hoewel ik daar wel steeds nieuwe dingen mee uitprobeerde. Dit recept stamt uit die tijd, toen ik niet alleen gek was op cake, maar ook geen genoeg kon krijgen van chocolade. Een fase die veel vrouwen hebben, en nooit meer vanaf komen, zo realiseer ik me. Daarom heb ik vandaag een super lekker recept voor deze chocolade mugcake, zodat je heel verantwoord aan je chocolade-cravings toe kunt geven. 

Nu we het toch over fases hebben, ik heb ook van die fases waarin ik veel tijd aan mijn ontbijt wil besteden, en andere keren juist helemaal niet. Gelukkig voor jullie, deze mugcake at ik in die tijd dat ik niet lang in de keuken wilde staan. Het bereiden van de cake kost ongeveer 2 minuten, daarna staat de cake nog zo’n 3 minuten in de magnetron. Ook voor de drukke mensen zonder tijd is dit dus heel geschikt. Goed, genoeg gepraat.

Dit heb je nodig:

 • 1 (middel)groot ei
 • een scheut amandelmelk
 • 3 eetlepels havermout
 • 3 eetlepels speltmeel
 • cacoapoeder naar smaak
 • zoetstof

Als je ook een lekkere topping over de cake wilt, heb je ook de volgende dingen nog nodig:

 • 100 ml griekse yoghurt
 • een klein beetje hagelslag
 • nog een beetje zoetstof
 • een klein schaaltje
 • een lepeltje

Verder heb je een magnetron, vork en grote mok of kom nodig.

Zo ga je te werk

Neem de kom of mok waar je de cake in wilt maken en klop daarin het ei los. Zodra het helemaal losgeklopt is, en een egale kleur heeft gekregen voeg je de amandelmelk toe. Roer het allemaal goed door. Voeg nu de overige ingrediënten voor de cake toe en meng alles goed. Vooral de cacaopoeder maakt het mengen een voorzichtig werkje. Als je dat net te lomp doet heb je namelijk een bruine keuken, het stuift echt alle kanten op.

Zodra alles goed gemengd is, zet je de mok voor 3 minuten op de magnetron op de hoogste stand. Als de cake klaar is kun je met een satéprikker controleren of het echt door en door gaar geworden is.

Optioneel

Zodra de cake in de magnetron staat ga je aan de slag met de topping. Meng de griekse yoghurt met wat zoetstof. Zodra de cake klaar is giet je topping over de cake en strooi je er nog wat hagelslag over.

Oké, de hagelslag maakt het minder gezond, maar zolang je maar een klein beetje gebruikt (of je neemt een variant met minder suikers), dan kan het heus geen kwaad. Eet jij graag mugcake?

lekker en gezond ontbijten doe je zo