Houden je kinderen niet van ui, maar wil je wel dat ze het eten? Heb je veel ui over waar je vanaf wilt? Meer groenten in de maaltijden verstoppen? Als een van de antwoorden “ja” is, is dit recept voor uientaart echt iets voor jou.
Deze uientaart is echt té lekker. Er zitten veel uien in verstopt, wat de taart een heerlijk smaak geeft, zonder dat je de ui direct terug vindt. Het is dus echt ideaal voor kinderen die geen groenten willen eten, want met dit gerecht geef je ze gewoon een stuk taart. Welk kind wil dat nu niet? Deze uientaart is goed als hoofdmaaltijd te eten, maar persoonlijk vond ik het ook heel erg lekker als vervanging voor brood bij de soep. De combinatie van deze uientaart met tomatensoep is fantastisch en eentje die ik zeker ga herhalen.
Ingrediënten uientaart
De volgende ingrediënten zijn voldoende voor een taart, en staat gelijk aan een volledige maaltijd voor 4 personen. Als je de taart als bijgerecht (bijvoorbeeld naast soep of salade) wilt serveren, kun je er met meer personen van eten.
- 3 rode uien
- 3 gele uien
- 1 pakje bladerdeeg voor hartige taart (uit de diepvries, een beetje ontdooid)
- 200 ml slagroom of crème fraîche
- 4 eieren
- geraspte kaas
- tijm
- peper
- zout
- springvorm
- bestel hier alle ingrediënten
Zo ga je te werk:
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden
- Snijd de uien in halve ringen
- Verwarm wat boter of olie in de pan en bak de uienringen
- Vet de springvorm in met wat boter of olie
- Neem het bladerdeeg en bekleed de springvorm ermee
- Verdeel de ui over de bodem van de taart
- Neem een schaal en breek daar de 4 eieren in
- Voeg de slagroom of crème fraîche toe en roer het goed door elkaar
- Breng het mengsel op smaak met peper, zout en een flinke hoeveelheid tijm
- Voeg een flinke hand geraspte kaas toe
- Schenk het eimengsel over de uien
- Strooi nog een beetje kaas over de taart en bak het in 35 minuten gaar
Snijd de taart in punten en je het is net een lekker toetje, maar dan hartig (en een stuk gezonder!). Een ander voordeel van dit gerecht is dat het vegetarisch (niet veganistisch) is.
Je ziet het, het is een makkelijk recept dat ook goed te maken is met restjes. Ik nam 3 rode uien en 3 gele uien, maar je kunt dit natuurlijk ook veranderen naar gelang dit uitkomt. Tijm vind ik altijd heerlijk passen bij ui, maar je kunt ook nog variëren in kruiden. Ik kan me voorstellen dat knoflook ook een goede toevoeging zou zijn, en zo zijn er nog veel meer kruiden die goed in deze taart zouden passen.
Heb jij wel eens uientaart gemaakt of gegeten? Wat vind jij de lekkerste variatie?