Close
Dubbele beglazing of driedubbel

3 Verschillen tussen dubbele beglazing en driedubbel glas

Het liefste wil Europa dat we tegen 2020 bijna energie neutraal bouwen. Goed voor het klimaat en beter voor het milieu enzo. Dubbele beglazing zoals hoogrendementsglas en ook driedubbel glas spelen hierin een belangrijke rol. Ramen en deuren zijn namelijk vaak de slechtst presterende elementen van een woning als het gaat over warmte-isolatie. En zo is er door de jaren heel wat verwarring ontstaan over de verschillende types beglazing. In dit artikel zoom ik in op de feitelijke verschillen tussen dubbele beglazing en triple glas. Vervolgens sluit ik af door een advies te geven

Verschil 1: de isolatiewaarde of U-waarde van het glas

De U-waarde of de isolatiewaarde is een belangrijke maatstaaf bij het kiezen van het juiste glas voor je ramen. Hoe lager de waarde, hoe minder warmteverlies en dus ook: minder stookkosten. Wat resulteert in energiezuiniger wonen en een meer geld over in je portemonnee. Fijn dus voor het klimaat en voor jou. Voor het gemak vind je hieronder een overzicht van de U-waardes per type beglazing en de temperatuur van een raam bij een buitentemperatuur van 0 °C en een binnentemperatuur van 20 °C.

infographic dubbele beglazing pinkpress

Verschil 2: het gewicht van het raam

De extra glaslaag bij driedubbele beglazing vertaalt zich in een gewichtstoename van ongeveer 50%. En 50% is veel! Dubbele beglazing is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram lichter dan HR+++ triple glas. Bij het plaatsen van driedubbele beglazing er is dan ook sneller een kraan nodig. Maar ook de profielen en scharnieren moeten bij triple glas steviger zijn dan bij dubbele beglazing. Dat kan natuurlijk aardig oplopen in de kosten. Kosten die je misschien liever in andere dingen steekt zoals je lieftallige kinderen. 

Verschil 3: de prijs van driedubbel glas

Laten we ook even kijken naar de Hr glas prijzen. Als je driedubbele beglazing vergelijkt met dubbele beglazing, dan is driedubbel net even wat duurder. Oké, je krijgt natuurlijk een extra glaslaag ervoor in de plaats, maar de profielen moeten ook dieper zijn. En dat is ook duurder. Verder heb je bij triple glas te maken met hogere montagekosten dan bij het monteren van dubbel glas. Vaak is de hulp van een kraan nodig is om driedubbel glaspartijen goed te plaatsen. En dit is weer niet goed voor het milieu. 

Het advies:

Het verschil is amper 0,5 in isolatiewaarde tussen dubbele hoogrendementsbeglazing en drievoudige beglazing. Mijn advies is dat je bij een nieuwbouw woning (een nog te bouwen woning) prima kunt kiezen voor triple glas. Ga je een bestaande woning renoveren? Dan luid het advies om te kiezen voor dubbele beglazing. Heb je dit al, kijk dan naar andere isolatiemogelijkheden.

 

About Cassandra

Cassandra | 31 | Heeft een gamende man en 6 jarige dochter | Helpt ondernemers met het creëren van content @Cassistent.nl & blogt er op los: @momambition.nl & Interiorqueen.nl

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang