Close
5 leuke tips om te doen met pubers

Als de verveling toeslaat: vijf activiteiten met pubers

Het is soms zo lastig met pubers en dat is ook niet fijn voor jouw humeur. Zitten ze weer urenlang doelloos langs hun socials te scrollen op dagen dat je ook samen iets kan ondernemen? Pik hieronder een aantal tips mee voor activiteiten om ze te inspireren.

Selfies op bijzondere plekken maken

Oké, het liefst onderneem je iets met pubers waarbij hun onafscheidelijke smartphone even uit mag, maar toenadering is al een prima eerste stap. Hun dagelijkse selfie maken ze vaak thuis. Net nadat ze hun puistjes hebben uitgeknepen of beginnende baardjes hebben gestyled, volgt er een foto waarop ze zich zo mooi mogelijk aan hun volgers/vrienden presenteren. Moeilijk tegen te houden, die selfiecultuur. Net als de acne zelf, lees hier hoe je dit typische puberprobleem kunt voorkomen. Een puist kan trouwens ook een ingegroeide prille baardhaar zijn. Hoe dan ook wijs je ze op de vele mogelijkheden om, na hun beauty-sessie, eens een selfie met een andere achtergrond te maken. Er is vast wel een stad of bezienswaardigheid in de buurt. Leuk uitje!

Concert of festival bezoeken

Pubers zijn geneigd om massaal in de vinyl- of zelfs cd-verzameling van hun (groot)ouders te duiken. De volgende logische stap én een heus avontuur is een concert bezoeken van een van die helden uit je platenkast. Veel treden er nog steeds op, zoals Bob Dylan, Neil Young en uit de 90s bijvoorbeeld Red Hot Chili Peppers. Kijk anders eens op het programma van Pinkpop voor een mooie mix van oud & nieuw, en vier drie dagen lang muzikaal feest met je kinderen!

Flora en fauna

We noemden net al de lockdown periode. Hierin gingen ook jongeren massaal op zoek naar bijzondere plant- en diersoorten, eventueel met behulp van een app. Trek samen de natuur in, dat is in ieder geval altijd leuker dan een biologieles in een muf klaslokaal. Nederland heeft in elke uithoek wel een interessant natuurgebied, van de Wadden tot aan de Peel en van de Biesbosch tot aan de Sallandse Heuvelrug.

Op vakantie met pubers: onderschat hun interesses niet

Maak van je volgende vakantie met pubers een combinatie van zien, doen en beleven in plaats van drie weken all in op een strand liggen luieren. Dat laatste gaat op den duur ook vervelen, toch? Onderschat nooit de interesses van een puber: voor hetzelfde geld haal je in het Forum Romanum in Rome de archeoloog in ze naar boven. Of beweegt een bezoekje aan een museum in Berlijn ze tot het schrijven een historische roman.

Regel een snuffelstage, cursus of rondleiding

Om hun toekomstplannen te stimuleren, kun je overal rondleidingen en zelfs snuffelstages fiksen. Een voorbeeld: zijn ze helemaal gek van voetbal, kijk dan eens of er een gratis cursus tot jeugdtrainer in de buurt is. Een rondleiding in een werkplaats of een snuffelstage bij een concertzaal is ook leerzaam. Zo doen ze bruikbare inspiratie op voor hun opleiding en hebben ze weer eens iets anders om te posten dan een selfie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang