Close

Vincent van Gogh; zo geef je de kinderen een stukje kunstgeschiedenis mee!

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is ontzettend populair bij zowel Nederlanders als toeristen. Pas geleden is het boek De grote Vincent van Gogh atlas junior editie hier ook gelanceerd. Ben je aan het twijfelen of je ook eens zou gaan? Hieronder vertellen we je in elk geval meer over dit prachtige museum en hoe leuk dit eigenlijk is.

 

Het ontstaan van het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum bestaat al sinds de vorige eeuw en heeft zelfs twee gebouwen. Het eerste gebouw, het hoofdgebouw, is geopend in 1973, terwijl de nieuwere vleugel pas sinds 1999 bestaat. Het Van Gogh Museum is ontstaan toen de familie Van Gogh de hele verzameling van schilderijen, tekeningen en zelfs brieven heeft verkocht aan de Staat der Nederlanden. Hier hebben ze maar liefst 15 miljoen gulden voor gekregen! Dit was in 1962, waarna ze al snel aan de bouw zijn begonnen.

Vincent van Gogh; zo geef je de kinderen een stukje kunstgeschiedenis mee!

 

Wat is er te zien in het Van Gogh Museum?

In het Van Gogh Museum is er ontzettend veel om te bekijken en vooral te bewonderen! Het hoogtepunt van het museum is natuurlijk de collectie schilderijen. De schilderijen die je hier ziet, zijn zelfs de grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh ter wereld! Je kan hier onder anderen Het gele huis en Zonnebloemen zien. 

 

Verder zijn er ook nog veel brieven die je kunt bezichtigen. Vincent schreef namelijk altijd ontzettend veel brieven en dan vooral aan zijn broer Theo van Gogh. Naast zijn eigen werken en brieven kan je in het Van Gogh Museum zelfs nog andere kunstschilders bewonderen. Het werk van Van Gogh heeft namelijk veel invloed gehad op de ontwikkeling van kunst, waardoor de werken van beïnvloede schilders of mensen die met hem hebben samengewerkt ook te zien zijn in het museum.

 

Is het Van Gogh Museum leuk voor kinderen?

Het Van Gogh Museum is niet alleen geschikt voor volwassenen, maar is ook heel erg leuk om naartoe te gaan met kinderen. In de eerste plaats zullen kinderen dit heel leuk vinden. Zij vinden het namelijk leuk om andermans kunstwerken te bewonderen en vaak zullen ze deze zelf nog proberen na te maken! Daarnaast biedt het museum allerlei activiteiten aan voor kinderen. Zo bieden ze bijvoorbeeld een speciale rondleiding aan voor groepen op de basisschool of krijgen de kinderen de kans om een brief aan Vincent te schrijven. 

 

Naast het feit dat het heel leuk is, is een bezoek aan het Van Gogh Museum ook heel leerzaam voor de kinderen. Tijdens zo’n rondleiding wordt hen veel verteld over het bijzondere verhaal van Vincent van Gogh. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld meer over hem en zijn kunstwerken en waarom hij zijn werken precies zo heeft gemaakt. Hierdoor krijgen de kinderen niet alleen een leuke, maar ook nog eens een hele leerzame excursie!

De grote Vincent van Gogh atlas junior editie

Geen tijd/zin om naar het museum te gaan? Of is het kind juist zo enthousiast dat ze meer willen weten? Kijk dan eens naar het Grote Vincent van Gogh atlas junior editie. Het boek is super leerzaam, en leest wel lekker weg. Mijn dochter zit nu in groep 5, voor haar is het nog een beetje lastig om te lezen omdat zij lezen lastig vindt, maar elke dag lezen wij een stukje. Ze vindt het enorm interessant omdat ze ook op school nu met geschiedenis en kunst bezig zijn, dit maakt het extra leuk. In de kerstvakantie willen wij dan ook graag samen naar het Van Gogh museum in Amsterdam. Extra leuk omdat ze er nu het 1 en ander vanaf weet. Het boek is een aanrader voor de nieuwsgierige kinderen, of juist kinderen die van kunst en geschiedenis houden.

Reis mee met Vincent langs alle plekken waar hij woonde… en waar hij de kunstenaar werd die hij zo graag wilde zijn.

Vincent van Gogh is de beroemdste kunstenaar van Nederland. Je hebt vast wel eens een schilderij van hem gezien. Vincent reisde door verschillende landen in Europa. Lopend, met de boot, en vooral met de trein. En overal waar hij was schreef hij brieven, want zo hield hij contact met zijn familie.

Vincent gebruikte de wereld om hem heen als onderwerp voor honderden tekeningen en schilderijen. En die wereld zag er in zijn tijd heel anders uit dan nu. Reis mee met Vincent langs alle plekken waar hij woonde… en waar hij de kunstenaar werd die hij zo graag wilde zijn.

Uiteraard staat het boek bomvol plaatjes en weetjes, wat het ook een heel fijn doorkijk boek maakt!

Leeftijd: 9+ • Geschreven door Nienke Denekamp en René van Blerk • Met tekeningen van Geert Gratama.


About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang