Met deze koude dagen hoor je heel veel mensen hoesten, snotteren en klagen over verkoudheidjes en griepjes. Heel vervelend natuurlijk, en het maakt gelijk duidelijk dat je tijdens deze maanden goed voor je lichaam moet zorgen. Begin met een lekker recept met wortels als de wortelsoep.
Laatst bijgewerkt op 28/03/2023
Goed voor jezelf zorgen
Dit kan natuurlijk op allerlei manieren, maar genoeg vitaminen binnen krijgen is daar wel een heel belangrijke van. Ik kom dan altijd snel uit bij wortelsoep, want je krijgt het er heerlijk warm van, je kunt er ontzettend mee variëren, ongemerkt heel veel groenten mee binnenkrijgen en het is makkelijk om te maken. Daarnaast is het ook een ongelooflijk handig gerecht om ’s ochtends (of een dag van tevoren) te maken, zodat je het ’s avonds alleen maar op hoeft te warmen. Handig voor de lange werkdagen dus.
Wortels zijn een van de meest populaire groenten ter wereld en dat is niet zonder reden. Naast dat ze lekker en veelzijdig zijn, zijn ze ook nog eens ontzettend gezond. In deze blog vertellen we waarom wortels zo gezond zijn en geven we drie heerlijke recepten om van te genieten.
Waarom zijn wortels zo gezond?
Wortels zijn rijk aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Ze zijn vooral bekend om hun hoge gehalte aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor een goede werking van de ogen, het immuunsysteem en de huid. Daarnaast bevatten wortels ook vitamine K, kalium en vezels.
Naast de voedingsstoffen zijn wortels ook goed voor de spijsvertering. De vezels in wortels zorgen voor een gezonde darmflora en helpen bij het voorkomen van constipatie. Ook hebben wortels een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten.
Wortelsoep naar het recept van Tessa!
Deze super lekkere, maar bovenal super gezonde (laag in calorieën!) wortelsoep bestaat bijna volledig uit groenten en bevat daarmee ongelooflijk veel vitaminen.
Voor 6 koppen soep heb je nodig:
- Ongeveer 750 gram winterwortelen
- 1,5 bouillonblokje kip (of groenten, voor de vegetarische variant)
- 500 gram soepgroenten
- 2 flinke eetlepels mosterd
- Peper
- Knoflookpoeder
- 1800 ml water
- Staafmixer
Zoals je ziet zijn een groot deel van de ingrediënten voor de wortelsoep groenten, wat ervoor zorgt dat er slechts weinig calorieën in de soep zitten. Goed voor de lijn, maar je kunt ook ongestraft een lekker ijsje of warme chocolademelk als toetje nemen.
Schil de winterwortelen en snijd ze allemaal in stukken van ongeveer 2 cm. Stop de wortelen samen met het water en de bouillonblokjes in de pan. Breng het water aan de kook, en laat ongeveer 20 minuten doorkoken. Na die 20 minuten haal je de pan van het puur, en pureer je het met een staafmixer tot een mooie, egale wortel soep. Zodra je helemaal geen klontjes meer hebt zet je de pan weer op het vuur. Voeg de mosterd, soepgroenten, peper en knoflookpoeder toe en roer het goed door. Als je fijne soepgroenten hebt gebruik zullen die na ongeveer 10 minuten koken gaar zijn, bij de wat grovere groenten duurt dit iets langer. Wanneer de soep groenten gaar zijn is de wortel soep ook helemaal klaar.
Tip! Met wat extra kurkuma is het wat spicier en extra gezond!
Geroosterde wortels met honing en tijm
Dit recept is super simpel en heerlijk als bijgerecht bij een hoofdgerecht. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en snijd 500 gram wortels in stukken van ongeveer 5 cm. Meng de wortels met 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels honing, 1 eetlepel verse tijm en een snufje zout en peper. Rooster de wortels in de oven voor ongeveer 25 minuten, tot ze zacht zijn en lichtjes gekarameliseerd.
Bron
Wortelsoep met gember en kokosmelk
Deze wortelsoep is perfect voor een koude winterdag. Fruit 1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflook en 2 cm geraspte gember in een soeppan met 2 eetlepels olijfolie. Voeg 1 kg in stukken gesneden wortels toe, samen met 1 liter groentebouillon en 400 ml kokosmelk. Laat de soep koken tot de wortels zacht zijn en pureer de soep dan met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
Bron
Worteltaart met roomkaasglazuur
Worteltaart is een klassieker en deze variant met roomkaas glazuur is echt heerlijk. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng 300 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, 1 theelepel kaneel, 1/2 theelepel nootmuskaat en een snufje zout in een kom. Meng in een andere kom 200 gram bruine suiker, 200 ml zonnebloemolie, 3 eieren en 200 gram geraspte wortels. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en meng goed. Bak de taart in een ingevette springvorm voor ongeveer 35-40 minuten. Maak ondertussen het glazuur door 200 gram roomkaas, 100 gram boter, 200 gram poedersuiker en 1 theelepel vanille-extract te mengen. Laat de taart afkoelen en bedek met het glazuur.
Kortom, wortels zijn niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. Door regelmatig wortels te eten, krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen en help je je lichaam gezond te blijven. Probeer eens een van bovenstaande recepten en geniet van de smaak en voedingswaarde van wortels.
TIP! Shop lekker online bij de AH of de Jumbo wanneer je ziek bent! Wist je trouwens dat Jumbo de goedkoopste supermarkt is?