Close
Voorkom voedselverspilling met deze tips

Zo voorkom je voedselverspilling met de feestdagen

Het thema duurzaam is dit jaar een hot topic. Geen wonder, want de gevolgen van de klimaatveranderingen en van ons consumptiegedrag waren de afgelopen tijd pijnlijk zichtbaar. Gelukkig kunnen wij hier zelf verandering in brengen. En wat is nou een betere tijd voor goede voornemens dan de feestdagen? In dit artikel deel ik mijn tips om voedselverspilling te voorkomen met kerst. 

Milieubewust boodschappen doen

De makkelijkste manier om voedselverspilling met kerst tegen te gaan, is door je boodschappen bewust en zorgvuldig te doen. Maak ruim van te voren een plan wat je met de feestdagen op tafel wilt zetten en schrijf alle recepten uit.

Je bespaart niet alleen het milieu, maar ook geld als je ingrediënten in verschillende gerechten kunt verwerken. Zo hoef je niet alleen appels te halen voor in de salade, maar gebruik je de rest voor het nagerecht. En (plantaardige) kookroom kun je zowel in je ovenschotel gebruiken als in de soep. 

Haal alleen in huis wat je ook echt nodig hebt. Laat je in de winkel niet verleiden om onderweg naar de kassa je winkelwagen nog te vullen met aantrekkelijke aanbiedingen. Je lijstje is je leidraad. Vries bederfelijke etenswaren thuis gelijk in als dat kan. 

Haal zoveel mogelijk in een keer, zodat je niet extra vaak de auto hoeft te pakken. Of haal je boodschappen lopend of met de fiets, als het niet zoveel is. Dat is ook een goede manier om te voorkomen dat je extra dingen gaat halen, want die zware tassen voel je dan wel!

Maak er een sport van om aan het eind van de dag eens in de supermarkt op zoek te gaan naar hapjes die bijna over de uiterste verkoopdatum zijn. Die kun je dan met korting kopen. Goedkoper voor jou en de supermarkt hoeft het niet weg te gooien. Er is trouwens een handige app om deze manier van voedselverspilling tegen te gaan. Ik vertel op mijn blog meer over de app Too good to go. 

Een duurzaam menu

Serveer dit jaar een vegetarische kerstmaaltijd of maak zelfs je hele kerstmenu vegan. Hiermee maak je ongelofelijk veel positieve impact. Bovendien kun je vlees en vis niet zo lang bewaren als het eenmaal buiten de vriezer is. 

Als je een vegetarische of vegan kerst nog iets teveel van het goede vindt, kun je ook beginnen met een paar diervriendelijke alternatieven in huis te halen. Maak in plaats van een ovenschotel met kip eens een gerecht met vegetarisch gehakt. Of koop eens plantaardige chocolademelk. 

Voedselverspilling voorkomen

Voedselverspilling voorkomen

Ieder jaar gooien we meer dan 34 kilo per persoon per jaar aan goed voedsel weg. Daar kun je heel wat monden mee voeden. Bovendien staat dit gelijk aan 120 euro wat je zo in de vuilnisbak gooit. Zonde toch?

Daarom is voedselverspilling voorkomen zo belangrijk. Juist met kerst, omdat dit de tijd is dat mensen heel lekker, maar vooral ook heel veel eten. 

Met bewuster boodschappen doen kom je al een heel eind. Gebruik daarbij mijn bovenstaande tips. Verder kun je voedselverspilling tegengaan door etensresten niet weg te gooien, maar goed te bewaren. Doe de kliekjes in bakjes, zakjes en potjes. Hier zijn handige bakjes voor te koop, maar je kunt bijvoorbeeld ook lege pindakaaspotten en bakjes van bijvoorbeeld ijs gebruiken. Nog een aanrader om in huis te hebben: bijenwasdoeken en zogenaamde food huggers. Handige dingen waar je etenswaren goed in kunt bewaren, zonder dat het extra ruimte inneemt. 

Zet de kliekjes vooraan in de koelkast, zodat je ze niet vergeet. De volgende dag kun je hier van smullen tijdens de lunch. Veel gezinnen organiseren nu zelfs een kliekjes kerst! Iedereen neemt zijn of haar leftovers mee en dat wordt allemaal op tafel gezet om weer een heel diner van te maken.

Je kunt bijvoorbeeld restjes op de grillplaat gooien of er lekker mee gourmetten. Maar je kunt ook wat overgebleven ingrediënten verwerken in een pasta, een salade, een ovenschotel of een omelet. Wees creatief!

Ik hoop dat ik je met deze tips om voedselverspilling te voorkomen met kerst een beetje op weg heb geholpen. Ik wens je naast een duurzame kerst ook een heel fijne kerst. En vind je het leuk om nog meer handige en laagdrempelige duurzame tips te krijgen? Neem dan eens een kijkje op mijn blog eengoedverhaal.nu 

Liefs, Mirjam Hart

Mirjam Hart

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang