Een shopping trip met kinderen is een stuk makkelijker als je ze goed voorbereid. Vooral kinderen met autisme of ADHD hebben duidelijkheid nodig.

‘Nee, ik ga echt niet mee hoor,’ zei ik als mijn moeder ’s middags vertelde dat we naar Kronenburg gingen. In een pesthumeur stapte ik later de auto in en reden we naar Arnhem-Zuid, waar winkelcentrum Kronenburg zich bevond. Een heel belangrijk punt om een voorbereiding te treffen voor de kinderen. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten. Het kan heel simpel. ‘Volgende week gaan we winkelen’ of ‘Ik wil dat je je nieuwe kleren past’.  Gebruik vooral korte zinnen en geen langdradig verhaal. Daar raken kinderen eerder van in de war.

In een blog schreef ik er al over, drukte en prikkels. Bij het winkelen is dit ook een belangrijke factor en niet alleen voor mensen met autisme. ‘Het is te druk’ hoor je dan vaak of ‘ik kan niet bij de rekken komen’. Voor autisten is dit écht een duidelijk struikelpunt. Ze vinden het moeilijk om hierdoor heen te kijken en te komen en blijven dan liever weg. Hierop kun je hen dan ook voorbereiden door te zeggen dat het waarschijnlijk erg druk is.

Passen, haha. Ik moet al lachen bij het idee van vroeger dat ik het pashokje niet in wou duiken. Wat is er veel tijd ingestoken om mij het hokje in te wurmen en me te laten omkleden. Achteraf is het misschien wel om te lachen, maar op dat moment totaal niet. Sommigen hadden me al te graag aan een touw vastgebonden. Boos als dat ik kon zijn, stormde ik dan een winkel uit met een familielid die me terugriep en mijn dreigende gezicht uitgestort kreeg. Sorry mam.

Kriebels met geld

En dan nu, nu haal ik mijn kleren zelf en loop zo de winkel in. Het enige waar ik nog de kriebels van kan krijgen, is met het afrekenen. Schichtig en breed makend voor het pinautomaat gaan staan om te zorgen dat niemand mijn pincode kan aflezen. Wachten tot de bankpas uit het apparaat kan of totdat het geld terug in de portemonnee zit en dan nog snel opschieten om alle gekochte spullen in een plastic tas te doen. Die ik nu wel zelf meeneem, omdat er anders toch al gauw tien cent bij de prijs opkomt.

 

foto van meisje is van shutterstock


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥