Close
hysterische hormonen na je 40ste

De vroege menopauze.. Wat?! Nu al?

De perimenopauze, oftewel het begin van de menopauze. Ontkenning en leven in een bubbel is een van mijn sterke kwaliteiten. Ik doe graag of iets niet gebeurt, door net te doen of het er niet is. Alles is ok, en ik ga door, wat er ook gebeurt. Tot dat je omvalt, en bijna niet meer op kan staan. En toen kwam ook nog de menopauze.
Lees snel verder voor symptomen van de perimenopauze, en eventuele tips om je toch beter te voelen. Denk bijvoorbeeld aan maca poeder, collageen of bijvoorbeeld krachttraining.

zo jong al? De vroege menopauzaDe vroege menopauze

Het heet zo omdat je dan officieel nog niet oud genoeg bent om in de menopauze te gaan. Mijn lichaam vindt mij wel oud genoeg, dus daar zijn we dan. Ik had het niet meteen door met al die stress, de post natale depressie die maar bleef sluimeren en dan de hel van een prikkelbare darm die alleen maar erger wordt.

Maar het leek allemaal maar niet op te houden. Dat 100x wakker worden omdat je het bloedheet hebt. Dikke geitenwollen sokken aan en een trainingsbroek omdat je een half uur later bevriest. Benen die graag willen dansen en je met geen mogelijkheid stil kan houden. Haaruitval, zoveel dat je snapt waarom oudere vrouwen hun haar vaak zo kort knippen, ze worden kaal, en kaal is gewoon niet cute. Niet voor de meeste iig. Ik heb het nu kort, want mijn man vind extentions en dat soort dingen smerig. Ik ben dus een grote voorstander van de sjaaltjes in mijn haar. Tot het weer een beetje normaal er uit ziet. Alhoewel ik de sjaaltjes wel echt leuk vind.

Ik heb een buik die steeds groter word, terwijl de rest toch echt minder word. En dan die razende hormonen! Je zou het liefst naar een eiland willen verhuizen en de hele dag pina coladas drinken. Halen mijn meisjes juist de grote beschermer in mij naar boven, andere mensen kunnen mij om de kleinste dingen irriteren. Mijn geduld is dan ook heel klein. Ik ben nooit de meest sociale persoon geweest, maar ik vind de meeste mensen gewoon ronduit vervelend. Ik kan niet tegen het gezeur, het geklaag, en het moeilijke gedoe. Waarom moet alles zo moeilijk, waarom zeuren volwassenen zo? Waarom willen ze zo graag hun mening aan je opdringen, en moet je precies hetzelfde denken? Waarom mag je niet zeggen wat je denkt zonder 300 sociale filters?

Die razende hormonen

Ok ik dwaal af. Ik was bij de hormonen. Die acne die ik niet had als puber? Oh hello! Ben jij acne? So not nice to meet you!! Veel huilen, snel boos, snel weer vrolijk, en iets wat ik mij herinner als zwangerschapsdementie, man ik dacht dat mijn ADHD erg was. Ik neem niet eens meer Ritalin omdat het geen zak helpt meer. Heel veel moe, weinig energie en het lichaam wil gewoon niet echt meer meewerken.

De hartkloppingen zorgen voor lichte paniekaanvallen, dat is gewoon niet zo leuk snap je? Maar alles werd onder de PDS, en de ADHD en de PND (leuk al die afkortingen) en zelfs de baarmoederverzakking geschoven. Ondertussen kun je steeds minder, wil je de deur niet meer uit, en denk je dat het nooit meer goed komt.

Maar dan gaat ook je menstruatie raar doen. Ik ben het al sinds mijn 12de stipt op tijd, zelfs in mijn zwangerschappen had ik lichte bloedingen de eerste paar maanden gewoon op de juiste datum. Dus toen het onregelmatig werd, en daar bedoel ik mee een paar keer per maand, en dan weer maanden niet… Of dat je opeens een slachthuis tussen je benen hebt ipv de normale druppels. Dat je de hele kast leeg vreet en bedenkt dat je onmogelijk weer PMS kunt hebben.. toen heb ik de arts maar weer gebeld.

Ik heb het afgelopen jaar 30000 onderzoeken gehad om te kijken wat er nou was. De ene na de andere scan, MRI, echo, bloedtest, psychologische testen, en een hele serie aan eendebekken aan mijn lijf gehad. De prikkelbare darm was enorm verergerd, dus ik zit braaf (bijna braaf) aan het FODMAP dieet (Google). Maar dat helpt tot maar zover, en ik wil zo graag weer fit en de oude Judith zijn!!! Het woord menopauze kwam al een paar keer langs. Maar de dokter is er nu wel over uit.

Wat kan ik nog doen?

Ik heb weinig zin in die hele malle molen van nog meer hormonen en weet ik wat. Dus ik probeer veel op de natuurlijke manier. Weer wekelijks naar Yoga en veel meer sporten. Mijn smoothies bevatten maca (maca poeder zit vol vitamines en anti oxidanten die helpen bij de menstruatie en de overgang) en zelfs weer bananen omdat ik mij daarna beter voel.. en die heb ik niet gegeten sinds ik 6 maanden was, of toen mijn lieve man ze in een shake stopte omdat hij dacht dat ik smoothies voor ontbijt wel lekker zou vinden..

Collageen schijnt ook echt goed te zijn voor de huid, het darmstelsel, en de botten die helaas dan ook brozer worden. Sporten om je spieren stevig te houden en lekker veel dopamine aan te maken wordt enorm veel aangeraden door vrouwen die best wel last hadden van de overgang. Is het sporten te zwaar dan kun je altijd nog zwemmen of zelfs meer lopen, maar bewegen is wel een echte must.

 

Ik hou jullie op de hoogte!!

de perimenopauze

Lees ook:

 

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

1 thought on “De vroege menopauze.. Wat?! Nu al?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang