Close
vrouwen aan de top

Vrouwen aan de top of ongelijk betaald?

Het is 2020 en hoewel wij als vrouw veel bereikt hebben in gelijke rechten, is het salaris nog steeds een groot verschil. Gelukkig zijn er inmiddels ook vrouwen die hier totaal geen last van hebben.

Volgens de mannen komt het salarisverschil puur door verschillende keuzes die mannen en vrouwen maken. Vrouwen gaan eerder voor de lager betaalde banen als verpleegster of juf, en mannen kiezen voor ingenieur of ICT.

Daarnaast werken vrouwen eerder part time en zijn zij degenen die eerder thuisblijven bij de kinderen. Als ze dan terugkomen bij het bedrijf lopen ze vaak hopeloos achter.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Gelukkig zijn er uitzonderingen. En nog beter, steeds vaker eisen vrouwen hoge posities op. Een mooie ontwikkeling is dat ze niet langer wachten op de hulp van een man maar zelf hoge posities en bedrijven creëren om helemaal eigen baas te zijn.

Je ziet ook steeds vaker een “mannen houding” bij vrouwen die de top bereiken. Waar zij vroeger die positie met man en macht verdedigen door zich mannelijk te gedragen en andere vrouwen weg te honen. Nemen ze nu het voortouw door duidelijk vrouw te zijn en ook nog eens de lift naar beneden sturen voor weer andere vrouwen.zo kom je als vrouw aan de top

Vrouwen aan de macht

Kijk naar toppers als Kylie Jenner of een Rihanna. De eerste is de jongste selfmade miljardair en de jongste vrouw ooit op zo een lijst! De tweede wist een ouderwets Frans beauty concern te overtuigen dat zij was wat zij nodig hadden. Beide beauty lijnen van de dames zijn miljarden waard.

Denise Coats -baas van BET365- betaalde zichzelf $423 Miljoen in 2019, hierdoor was zij met stip de best betaalde CEO van Groot Brittannië. Zij begon als accountant en heeft bewezen dat ook vrouwen (moeder van 5 kinderen) boven aan de top kunnen staan en goed kunnen verdienen. (Bron Forbes magazine)

In Nederland zijn de rijkste vrouwen voornamelijk erfgenamen van. Nog steeds topvrouwen maar je kunt argumenteren dat zij daar zitten dankzij een man. Selfmade zijn Nina Storms -zij bracht internetbedrijf World Online naar de beurs- en Sylvia Tóth van Content uitzendbureau bijvoorbeeld. Ook een Nikkie Plessen, Silvie Meis of een Doutzen Kroes hoeven zich geen zorgen te maken of ze gelijk betaald krijgen.

Best betaalde banen

Nu kun je bedenken dat je je dochter een andere baankeuze op stuurt. Maar het geval is nog steeds dat in een zelfde positie, mannen meer verdienen dan vrouwen. Dit verschil kan soms best nog oplopen ook.

Toch hoor je vaker over dochters “als ze maar gelukkig is” en over een zoon dat hij later voor zijn gezin moet zorgen. Aan de andere kant als een jongen verpleger wil worden vragen ze nog steeds of hij niet dokter bedoelde. Terwijl voor een meisje het aangemoedigd wordt.

De beste kans op een goed betaalde baan als vrouw maak je in de ICT, financiële sector, dokter, apotheker, marketing. Vooral in de ICT wereld staan ze nu te springen om personeel. Wereldwijd.

Wat betekent dat je met jouw opleiding niet gelimiteerd bent aan de Nederlandse markt. Je ziet ze niet, je hoort ze niet, maar over de wereld zitten best wat vrouwen verstopt achter die computers die salarissen verdienen waar een juf niet eens van durft te dromen.

Als je maar gelukkig bent!

Nou voor ik aangevallen wordt dat het leven niet alleen om geld draait: daar gaat dit blog niet over. Natuurlijk is geluk het belangrijkste. Maar de haat en nijd, en het altijd maar gelukkig zijn, zorgt ervoor dat vrouwen toch echt andere keuzes maken, maar ook dat ze minder serieus genomen worden.

Een topsalaris verdien je niet door boos te worden en je jaloers te gedragen op diegene die beter verdienen. Ook niet door je vriendinnen te prioriteren over een mogelijke zakelijke kans. Goed je geld willen verdienen lijkt nog steeds een vies woord vooral hier in Nederland. En helemaal voor vrouwen.

Meisjes zorgen, en jongens gaan verdienen

Maar niet alleen vrouwen doen dit elkaar aan natuurlijk. Vanaf klein wordt al gestimuleerd dat een meisje met poppen speelt en een jongen leert bouwen. Natuurlijk trekt dat steeds meer naar elkaar toe. Maar meisjes Lego is nog altijd voornamelijk roze en bloemenwinkels, en jongens krijgen een politiestation.

Op latere leeftijd kom je als meisje echt nog in een mannenwereld als je de techniek of de IT in gaat. Dit kan zo ongemakkelijk worden dat ze toch weer overstappen naar opleidingen met meer meisjes.

Dan in relaties is het raar als een vrouw haar ambities voor het thuisblijven met de kinderen zet. Een man krijgt nog niet geen helden speldje als hij meer gaat werken.

“A feminist is a woman who lives the live she chooses,”

Cool. Ik word een rijk model die kan slapen wanneer ze wilt en nooit dik wordt. Oh wacht? Zo werkt het niet? In de echte wereld heb je niet alle keuzes. Het ligt aan mogelijkheden, kansen en verwachtingen wat jij kan doen.

Als je er even goed over nadenkt kom je erachter dat keuzes niet dezelfde zijn voor iedereen. Als je geloofd dat mannen en vrouwen dezelfde mogelijkheden en sociale druk hebben, maar vrouwen gewoon minder geld maken, dan gaat er iets fout.

Zijn mannen en vrouwen echt gelijk?

Wanneer man en vrouw gelijk zouden zijn in talent en kansen, zouden meer mannen huisvrouw zijn en hadden er al lang meer vrouwen aan de top gestaan. Dus in deze gedachtegang komt het er dus op neer dat vrouwen gewoon minder goed zijn in wat ze doen en daarom minder betaald krijgen?

Nu vinden nog steeds veel mannen dat vrouwen toch minder zijn en daardoor minder betaald krijgen. Werk is meer een tijdelijke hobby tot je kinderen krijgt. Deze ouderwetse gedachten kom je nog steeds tegen bij sollicitaties (“nee mag niet, is verboden” zeggen mannen! Noem mij 1 vrouw die niet over haar kinderwens of kinderen is gevraagd tijdens een sollicitatie..).

Om het nog erger te maken zijn de bijna seksistische stereotypen dat mannen slimmer, ambitieuzer en minder huiselijk zijn. Met dit (onbewust/bewust)in hun achterhoofd geven werkgevers toch eerder de baan of promotie aan een man. Het is meer de veilige keuze.

Harder werken voor ongelijke kansen

Ja, als vrouw moet je net iets harder werken, jezelf meer bewijzen en loop je tegen veel muren op. Maar als we die hooggeplaatste vrouwen niet alleen willen staan moeten we samen die muren omver schoppen voor meer kansen voor onze dochters en misschien zelfs voor ons zelf.

Wist je dat oudere vrouwen eerder onder de armoedegrens glijden dan mannen? Just saying.

Desondanks dat wij tegen stereotypen, ouderwetse mentaliteit en simpele discriminatie moeten vechten, zijn er steeds meer vrouwen die het pad vrijmaken voor je.

Maak gebruik van een voorbeeld vrouw als Denise Bates waarvan haar bedrijf Bet365 wordt gezien als het beste online casino ter wereld!

Hoe denk jij over vrouwen aan de top?

Tip! Lees ook: Tijd voor een omscholing?

waarom verdienen vrouwen minder dan mannen

1 thought on “Vrouwen aan de top of ongelijk betaald?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang