Close

Waarom een herhaalprik tegen het coronavirus?

De coronacrisis ligt inmiddels alweer een tijdje achter ons, maar het virus is nog steeds aanwezig. Om de kans op besmetting te minimaliseren, kun je inmiddels een herhaalprik – ook wel coronaprik genoemd – halen. Omdat er genoeg mensen zijn die twijfelen of zij deze prik nodig hebben, vertellen wij je in deze tekst waarom je voor een herhaalprik tegen het coronavirus kiest.


Betere bescherming tegen corona


Ben je inmiddels al meermaals gevaccineerd tegen corona en is het alweer een tijd geleden dat je het virus voor het laatst onder de leden had? Dan denk je misschien dat je goed beschermd bent. Toch is dit niet helemaal het geval, want de werking van het vaccin wordt alsmaar minder. Als je voor een herhaalprik kiest, verklein je het risico dat je (opnieuw) besmet raakt met het virus. Bovendien is de kans op een ziekenhuisopname of overlijden kleiner. Deze prik brengt de bescherming tegen corona namelijk weer op peil.


Groepen voor wie een herhaalprik wordt aangeraden


Het merendeel van de Nederlanders wordt niet ernstig ziek van een coronabesmetting, maar er zijn helaas mensen voor wie dit wel geldt. Als jij tot deze groep behoort, is het verstandig om je afweer tegen het virus weer op peil te brengen. De herhaalprik helpt je hier een handje bij. Ben je zwanger of werk je in de zorg? Dan is een herhaalprik ook het overwegen waard.

Val je niet binnen de genoemde doelgroep? Dan is het vooralsnog niet mogelijk om een herhaalprik te halen. Er zijn overigens wel gevallen waarvoor een uitzondering geldt. Dit is bijvoorbeeld het geval als een gezinslid kwetsbaar is. In de meeste gevallen kun jij je dan ook opnieuw laten vaccineren tegen het coronavirus en dat geldt ook voor andere gezinsleden. Maak hier vooral gebruik van, want jullie verkleinen zo de kans dat het kwetsbare gezinslid besmet wordt met corona.

Waarom een herhaalprik tegen het coronavirus


Herhaalprik kan dit najaar gehaald worden


Mensen die in aanmerking komen voor een herhaalprik, kunnen deze sinds oktober 2023 halen. In de meeste gevallen kun je de prik bij jou in de buurt halen, want de GGD is hier verantwoordelijk voor. Woon je in Gelderland? Dan kun je bij de GGD Gelderland terecht voor deze prik. Iedereen die een herhaalprik krijgt, wordt gevaccineerd met het XBB-vaccin. Dit is het meest actueel beschikbare vaccin en biedt de best beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus. 


Plan een afspraak voor een herhaalprik


Behoor je tot de risicogroepen of werk je in de zorg? Dan kom je in aanmerking voor een herhaalprik. Net als voor eerdere vaccinaties kun je ook voor deze coronaprik niet maar zo binnenlopen bij een priklocatie in de buurt, want je moet namelijk een afspraak maken voor een herhaalprik. Dit kun je online regelen via de website planjeprik.nl. Maak je liever niet online een afspraak of kom je er gewoonweg niet uit? Geen probleem, want je kunt dit ook telefonisch regelen. Bel naar 0800-7070 en de medewerkers van de GGD helpen je om een afspraak voor een herhaalprik te maken.

lees ook: Voeding tips voor een gezonde lifestyle

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang