Close

Waarom je begint met krachttrainen na je 40ste

Krachttraining is gezond en houdt je in vorm, dat weten we ondertussen wel. Maar dat het op latere leeftijd juist nog belangrijker is om krachttraining te doen, weten veel mensen nog niet. Wij leggen je graag uit waarom het ook na je 40ste verjaardag zo belangrijk is om je spieren te blijven trainen en hoe je dit doet.

 

Je wist misschien al wel dat je spiermassa afneemt naarmate je ouder wordt. Maar wist je ook dat dit al begint vanaf dat je dertig jaar bent? Je spiermassa neemt vanaf deze leeftijd steeds sneller af en dat zal je vooral tussen je veertigste en vijftigste gaan merken. Dan nemen namelijk de grootste veranderingen in je lichaam plaats. Krachttraining kan ervoor zorgen dat je niet alleen lekker fit en in vorm blijft, maar ook dat je op latere leeftijd soepel in je lichaam blijft.

Zelf doe ik 1x per week een boxtraining, ga ik regelmatig zwemmen en hardlopen, en doe ik krachttraining. Nog niet zoveel als ik zou willen, maar het begin is er!

 

Spiermassa opbouwen kan nog steeds na je 40ste

Ondanks dat het afnemen van je spiermassa en krachtverlies een natuurlijk proces is, betekent het niet dat je de natuur niet een handje kunt helpen. Door te bewegen zal je het proces niet omkeren, maar je kunt weldegelijk een grote invloed erop uitoefenen. Door lekker in beweging te blijven en krachttraining te doen zal de afname van je spiermassa en het verlies van kracht in je spieren met grote mate vertraagd worden, waardoor je lichaam nog tot op latere leeftijd optimaal blijft functioneren.

 

Daarnaast helpt krachttraining ook bij het opbouwen van een gezonde conditie. Hierdoor heb je een langer uithoudingsvermogen en kun je je op de dag makkelijker voortbewegen. Als je hier op je veertigste al mee begint, zal je daar op latere leeftijd de vruchten van plukken. Het welbekende ‘niet meer uit de stoel kunnen opstaan’ zal voor jou ook een stuk minder van toepassing zijn dan voor mensen die niet aan krachttraining gedaan hebben.

Ik ben 42, en had hiervoor nog nooit krachttraining gedaan! Maar ik wil graag af van mijn buik en Michelin banden op mijn rug. Ook mijn armen zijn slap en billen groot en plat. Niet hoe ik mezelf graag in de spiegel zie! Ook is mijn bloeddruk voor het eerst erg hoog en ontwikkel ik meer kwaaltjes naast wat ik al had. Geen goede weg om op te blijven dus!

Oenobiol en afvallen

We weten allemaal dat het op deze leeftijd een stuk moeilijker wordt met afvallen. Aangezien ik echt wel een sportlichaam wil hebben, wil ik echt wel ook afvallen. Qua eten kan ik echt wel een goede ondersteuning gebruiken. Ik heb dan ook 2 maanden lang Oenobiol 3-1 geprobeerd. Hier zitten alleen maar goede vezels in, en zijn dus gewoon goed voor je stoelgang.

Die werd daar zeker beter door. Mooie bijkomstigheid is dat ik veel minder last had van mijn PDS. Jammer dus dat je het maar 2 maanden mag gebruiken, en dan een stop maand moet inlassen. In die twee maanden ben ik ondanks dat ik echt te vaak van de wagen viel met mijn dieet, toch nog 4 kilo afgevallen. Geen wonderpillen, maar wat had ik afgevallen als ik wel had gedaan wat de voorschriften zeiden? Ik ga ze dus gewoon nog een keer halen na mijn huidige challenge (vertel ik in een ander blog meer over)

Silhouette Capteur 3-in-1

Drievoudige werking dankzij een gepatenteerd 100% natuurlijk vezelcomplex: het bindt vetten en
suikers en vermindert gemiddeld de opname van calorieën tot 50%.
 Absorbeert vetten uit voedsel
 Absorbeert snelle en langzame suikers
 Vermindert de eetlust
Capteur 3-in-1 is een medisch hulpmiddel en op basis van 100% natuurlijk vezelcomplex (appel,
wortel, haver). De formulering is klinisch bewezen.

 

Ik draag hier Reebok sneakers die ik heb gekregen van Footway! Ik ben dol op Reebok omdat de pasvorm eigenlijk altijd goed zit. Geen onzin van maatje kleiner of groter. Ze passen altijd prima. Ook kun je met deze dus echt lekker fitnessen, maar ook hardlopen. Handig als je toch nog even die loopband op wilt… Niet vergeten dat als je wat ouder wordt het bijna net zo belangrijk is om goede schoenen te dragen als bij kleine kinderen..

 

Waar en hoe te beginnen?

Als je nog niet aan krachttraining doet of dit al een tijd niet hebt gedaan is er geen man overboord. Het is namelijk nooit te laat om te beginnen! Je hoeft jezelf ook niet tot het uiterste te drijven en je hoeft geen bodybuilder te worden. Met twee keer in de week trainen bouw je namelijk al spiermassa op. Dit onderhoud je door wekelijks een of twee keer te trainen. De oefeningen die je doet zijn het meest effectief wanneer je ze laat aansluiten op je functioneren. Denk bijvoorbeeld aan kuitspieren trainen voor traplopen, en buik -en rugspieren trainen voor uit een stoel opstaan. Hierbij kan een trainer in elke sportschool je helpen.

Tip| Wil je wel echt een fitness lijf krijgen, dan kost dit misschien meer moeite dan een meisje van 20. Maar het kan wel! Check insta voor voor #fitover40 of #40andfit en je vind genoeg vrouwen die ook op oudere leeftijd zijn begonnen en een TOP lijf hebben. Dus als je het wilt. Ga er gewoon voor! Ik ga het ook proberen…!!

 

Onthoudt goed; je bent nooit te oud om aan krachttraining te doen!

krachtraining voor 40 jaar en ouder

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

5 thoughts on “Waarom je begint met krachttrainen na je 40ste

  1. Zelfs met minimaal trainen kun je aardig je spieren opbouwen. Ligt er maar net aan of je tussendoor ook een beetje actief bent en een beetje op je voeding let. Je kunt na je 40ste, 50ste en nog later nog steeds spieren opbouwen, maar de kans dat je dan minder stabiel bent, of dat je al wat ‘versleten’ bent maakt het volgens mij moeilijker: niet omdat je op een bepaalde leeftijd ineens pudding wordt. Zelfs mijn vader van bijna 80 is sterker geworden door meer te bewegen en uit zijn stoel te komen.
    Maar volgens mij heb ik ook gewoon geluk met mijn genen of zo. Ik ben aardig sterker geworden met naar mijn idee minimale inzet. 😀 Kan ook zijn dat ik al redelijk pudding was voor ik echt begon! Dan is alle vooruitgang gigantisch!

  2. Wat goed dat je bokst, zwemt en hardloopt en dan ook nog krachttraining erbij. Sportieveling hoor! Ik doe aan cardio en krachttraining. Ik heb zelf ook ervaren dat alleen cardio het niet doet voor mij. Ik doe al een aantal jaren aan krachttraining en hierdoor voel ik me een stuk fitter.

  3. Dit is echt zoiets dat ik zou moeten doen vind ik. Maar ik kan mezelf er niet toe zetten naast het hardlopen.

  4. Wow, wat een mooi sportschema al. Ik ben heel benieuwd naar wat de krachttraining voor je gaat doen. Goed bezig!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang