Close
Waarom je jezelf saboteert met negatieve zelfpraat

Waarom je jezelf saboteert en negatieve zelfpraat

Het kan soms lastig zijn om je eigen worstelingen te erkennen, maar het is een belangrijke stap om verder te komen in het leven. De redenen waarom je jezelf saboteert zijn negatieve zelfpraat, perfectionisme en het imposter-syndroom. Laten we deze drie redenen in meer detail bespreken.

Negatieve zelfpraat

Je hebt misschien gehoord van het gezegde “We zijn onze eigen ergste criticus.” Dat klopt als een bus. Negatieve zelfpraat kan ervoor zorgen dat je jezelf saboteert en je succes in de weg staat. Je kunt jezelf bijvoorbeeld vertellen dat je niet goed genoeg bent, dat je het niet verdient om succesvol te zijn of dat je niet slim genoeg bent om je doelen te bereiken.

Negatieve zelfpraat kan zo zijn dat je het niet eens merkt. Het kan een gewoonte worden om jezelf neer te halen en je eigen succes in twijfel te trekken. Maar als je deze gewoonte wilt doorbreken, moet je je bewust zijn van wanneer je negatief tegen jezelf praat en dit veranderen in positieve zelfpraat.

Perfectionisme

Perfectionisme kan ook een reden zijn waarom je je eigen succes saboteert. Als je een perfectionist bent, stel je jezelf vaak hoge eisen en verwacht je dat alles foutloos verloopt. Maar niemand is perfect en als je jezelf deze onrealistische standaard blijft opleggen, zul je uiteindelijk falen en jezelf ontmoedigen.

Perfectionisme kan ook leiden tot uitstelgedrag en het vermijden van nieuwe uitdagingen, omdat je bang bent om te falen. Maar als je jezelf toestaat om fouten te maken en te leren van je mislukkingen, zul je merken dat je sneller vooruitgang boekt en je doelen bereikt.

Waarom je jezelf saboteert en negatieve zelfpraat

Imposter-syndroom

Het imposter-syndroom is een gevoel dat veel mensen hebben, vooral als ze succesvol zijn. Het is het gevoel dat je eigenlijk niet zo goed bent als mensen denken en dat je op elk moment ontmaskerd zult worden als een bedrieger. Het kan leiden tot zelftwijfel en jezelf saboteurs.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat het imposter-syndroom vaak ongegrond is. Als je succes hebt bereikt, is dat omdat je hard hebt gewerkt en toegewijd bent aan je doelen. Accepteer dat je goed genoeg bent en wees trots op je prestaties. Het kan ook helpen om te praten met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend of een coach, om je gevoelens te bespreken en perspectief te krijgen.

Lees ook: Manifesteren kun je leren

Hoe je kunt stoppen met jezelf saboteren

Nu we de drie redenen hebben besproken waarom je jezelf saboteert, is het tijd om te bespreken hoe het anders kan.

1. Verander je negatieve zelfpraat in positieve zelfpraat

Het begint allemaal met bewustwording. Let op wanneer je negatief tegen jezelf praat en verander deze gedachten in positieve zelfpraat. Bijvoorbeeld, in plaats van tegen jezelf te zeggen “ik ben niet goed genoeg,” zeg je “ik ben goed genoeg en ik kan dit doen.” Het kan ook helpen om positieve affirmaties op te schrijven en deze regelmatig te herhalen.

2. Accepteer dat fouten maken normaal is

Als perfectionist is het belangrijk om te accepteren dat fouten maken normaal is en dat je ervan kunt leren. Niemand is perfect en door fouten te maken, kun je groeien en je vaardigheden verbeteren. Probeer dus niet te streng voor jezelf te zijn en wees niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

3. Praat over je gevoelens

Als je last hebt van het imposter-syndroom, is het belangrijk om te praten over je gevoelens met iemand die je vertrouwt. Dit kan een vriend, een mentor of een coach zijn. Door je gevoelens te bespreken en perspectief te krijgen, kun je je meer zelfverzekerd voelen en je eigen prestaties waarderen.

4. Zoek professionele hulp

Als je merkt dat je jezelf saboteert en het je dagelijks leven beïnvloedt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een coach of therapeut kan je helpen om je gedachten en gevoelens te begrijpen en je te begeleiden bij het ontwikkelen van gezonde manieren.

Het is belangrijk om te onthouden dat je goed genoeg bent en dat je succes verdient. Dus wees trots op je prestaties en blijf werken aan je doelen. Succes!

Lees ook dit mooie blog over Mijn ervaring met Human Design en hoe het voor jou kan werken

About Ailana

Externe bloggers van PinkPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner