Til je BBQ kunsten tot een hoger level met de dry rub methode. Dit zorgt ervoor dat vlees of vis een stuk smaakvoller wordt. In dit artikel leggen we uit hoe deze methode werkt.
Wat is een dry rub?
Vlees op de barbecue heeft altijd een heerlijke, rookachtige smaak. Toch kan deze smaak vrij overheersend zijn, waardoor de smaak van andere specerijen en kruiden wegvallen. Dit is zonde, vooral als je het van tevoren hebt gemarineerd. Een manier om het goede van de BBQ te combineren met diverse kruiden, is de dry rub methode. In Zuid-Amerika is dit dé techniek om een smaakexplosie te krijgen.
Een dry rub is een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen waarmee je rauw vlees of vis op smaak brengt. Je kan het vergelijken met een marinade, alleen is dit een droge mix waardoor het gemakkelijker aan te brengen is. Voordat je gaat grillen, masseer je het vlees (of een vette vis) in met de kruidenmix. In tegenstelling tot een marinade, is een uur of twee zat om de smaken terug te proeven!
Ingrediënten van een dry rub
Een goede dry rub bevat altijd suiker. Dit kan zowel bruine als witte suiker zijn. Als de suiker heet wordt, gaat het namelijk karamelliseren en op die manier krijg je een mooie krokante korst. Let hierbij wel op dat de temperatuur niet te hoog wordt, anders brandt het aan.
Daarbij zit er ook zout in de rub, zodat het vocht oplost en de rest van de kruiden goed intrekken. Verder verschilt het per dry rub wat erin zit, maar over het algemeen zijn komijn, knoflookpoeder, uienpoeder en cayennepeper onmisbaar om die kick aan het vlees te geven. Je kan zelf de ultieme kruidenmix maken, maar ook een kant-en-klare mix kopen.
Geschikte vleessoorten
Niet elke vleessoort komt tot zijn recht met de methode. Mager vlees wordt namelijk alleen maar droger van de dry rub omdat er geen natte ingrediënten in zitten. Daarom kan je beter vollere stukken vlees gebruiken die (letterlijk) een speklaagje hebben. Je kan bijvoorbeeld het beste buikspek kopen of een bavette kopen. Deze vleessoorten zijn meer geschikt voor de dry rub methode.
Daarbij kan je deze vleessoorten ook volgens de ‘low and slow’ methode klaarmaken. Hierbij gaar je het vlees langzaam op een lage temperatuur. En deze BBQ methode is ook weer het beste voor de dry rub methode. Op die manier hebben de kruiden genoeg tijd om in te trekken en weet je zeker dat het vlees goed gaar wordt.