En dan bedoel ik niet alleen de brain games op je telefoon, maar ook spelletjes spelen met het gezin, bingo live in het casino en eigen alle spellen waar je plezier in beleeft. Het gaat in dit geval meer om het plezier beleven en het positieve effect dat dit heeft op je lichaam.
Spellen voor met het gezin
Gezellig met z’n alle een bordspel erbij pakken of kaarten brengt je bij elkaar. Je maakt tijd vrij voor elkaar waardoor je elkaar weer beter leert kennen of bij kletst. Bij sommige spellen kan communicatie heel belangrijk zijn en bij andere moet je goed samenwerken.
Tijd spenderen met het gezin zorgt voor een positief gevoel. Dit heeft een ongekend effect op je lichaam en dat vooral op je mentale gezondheid. Wat gebeurt er in je brein als je plezier hebt? Serotonine en endorfine komt vrij. Hierdoor ben je meer ontspannen en blij. Daarnaast verlaagt je hartslag en zijn er veel voordelen. Speel dus wat vaker een spelletje met het gezin!
Leren door een spel
Spelletjes zijn niet alleen leuk, maar sommige maken je ook slimmer. Spellen waar je een strategie nodig hebt, oplossingsgericht moet werken of het juiste inzicht moet hebben stimuleren je hersenen. Voor kinderen is het heel belangrijk om te leren via het doen van spelletjes. Zo begrijpen ze de wereld om zich heen makkelijker en komt er een positief gevoel bij nieuwe ervaringen.
Mentale gezondheid en spelletjes doen
Op het gebied van mentale gezondheid kunnen spellen op verschillende manieren helpen. Je kan bijvoorbeeld met een bordspel de mentale problemen bespreekbaar maken. Niet iedereen praat even makkelijk over hoe het gaat met de mentale gezondheid. Hier zit een enorme taboe op. Een spel spelen waarbij je rustig toewerkt naar het bespreken van bepaalde onderwerpen kan een oplossing bieden.
Ook kun je mentale gezondheid verbeteren met het spelen van een spelletje. Dit zijn vooral spellen waarbij je iets leert. Je leert omgaan met emoties of om bepaalde eigenschappen te verbeteren/versterken.
Werken aan mentale problemen
Er is veel onderzoek gedaan naar het verminderen van angst met het doen van een spel. Kinderen met angstklachten komen hier moeilijk vanaf. Het spel laat de speler een donker huis verkennen op een speelse manier met vragen, puzzels en raadsels. Het videospel voelt aan wanneer iemand nerveus en gestrest. In dit geval worden de kamers donker. Als de speler ontspant, wordt alles lichter. Zo hoopt de spelontwikkelaar kinderen te kunnen helpen met het omgaan met angst.
Jongeren met depressieve klachten kunnen baat hebben bij het spelen van SPARX. Een spel waarbij de speler in een fantasiewereld speelt. Het doel is om de balans te herstellen door het uitvoeren van bepaalde opdrachten. Dit kan in het spel zijn of in het dagelijks leven. Het spel bestaat al meer dan tien jaar, maar er wordt nog steeds hard aan gewerkt.
Zo zijn er spellen voor verschillende mentale situaties. De spelers moeten oplossingsgericht te werk gaan en dit kan helpen bij de problemen in het dagelijks leven. Een leuke en luchtige manier van leren.
Pingback: Game on: de film voor de jonge gamer!