Close

Wat heeft de puber nodig voor het examenjaar?

Het is zover! Mijn puber gaat haar laatste jaar in. Het examenjaar breekt aan over 2 weken. Ik zie het hummeltje nog gaan met haar veel te grote rugzak voor haar eerste schooldag. Het afscheid van de basisschool had mij in tranen want het was niet alleen een afscheid voor haar, ook ik was voortaan niet meer welkom op het schoolplein. En dan nu het examenjaar. Here we go!

Dit heb je echt nodig tijdens het examenjaar

Laten we wel wezen, het eerste jaar sta je nog met ellenlange lijsten tassen vol te gooien met een overdreven aantal kaftpapier, pennen en agenda’s. Het laatste jaar is hier (VMBO) vrijwel alles online. Ze heeft een heel klein doosje met boeken ontvangen, hebben we een nieuwe rekenmachine en wat pennen gehaald, en dat was het wel.

Het belangrijkste voor de puber: de schooltas en eerste outfit

Waar ze einde schooljaar nog net niet in hun pyjama naar school gaan (of net wel) is de eerste schooldag belangrijk om er goed uit te zien. Hier zijn ze soms al een week mee bezig, wie wat aan doet. 1 Item steekt er wel bovenuit: de schooltas. Aangezien de laptop erin moet, make-up, maandverband, deo, nog meer deo, parfum, borstels, pasjes en misschien nog wat schoolspullen, mag het een ruime tas zijn. De rugtas is weer helemaal terug van weggeweest. Deze het liefst met veel vakken om van alles in kwijt te kunnen. De laptoptas waar de dames mee lopen is stylish en moet eigenlijk niet op een laptoptas lijken, maar wel een handig vakje voor de laptop hebben. Waar dit vorig jaar nogal lastig te krijgen was, hebben de tassenmakers deze trend inmiddels ook opgepikt. Ook de grote shoppers zijn ideaal om nog een plastic tas met gymspullen bij in te proppen.

Uiteraard moet je ook hier op letten:

Wel echt goed om op te letten is om te kijken of de laptop nog goed werkt, of de updates met het nieuwe schoolmateriaal er door heen komen en ook de reguliere updates zijn gedaan. Dit scheelt op de eerste dag te stressen dat niks werkt. Hetzelfde gaat op voor de telefoon; hebben ze op school nog het juiste nummer, doet Magister (of andere schoolapp) het nog? DIt is wel belangrijk ivm huiswerk en contact met docenten.

In september komen de nieuwe samenvattingen uit en deze zijn enorm handig bij het leren. Helemaal als het leren niet vanzelf gaat of als ze er niet uitkomen wat ze nou precies moeten leren. De samenvattingen zijn dan echt een enorme uitkomst.

Zorg thuis voor wat extra multivitamines, snacks, en heel veel geduld. Ze moeten het nu toch echt zelf doen. Dit is de test of ze het ook zelf kunnen en als wij alles voor ze doen en voorkauwen, dan help je ze eigenlijk niet. En dat is lastig, want we weten allemaal als je niks zegt gebeurt er vaak ook vrij weinig, maar ze komen er echt zelf wel achter.

Veel succes lieve ouders van examenleerlingen!

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang