Close
aov verzekering bij ondernemen

Wat moet je weten over een AOV verzekering?

Ben je een zelfstandig ondernemer? Dan wil je niet alleen dat het bedrijf goed loopt, maar ook dat je achter de schermen alles goed geregeld hebt. Een van de zaken die daarbij niet mag ontbreken, is een AOV verzekering. Het kan namelijk altijd zijn dat je een ongeval krijgt of ziek wordt. Op dat moment kan je niet werken en loop je veel inkomsten mis.

De zakelijke verplichtingen stapelen zich op. Dankzij een AOV, ook wel de arbeidsongeschiktheidsverzekering genoemd, ben je verzekerd van een vangnet in geval van nood. Deze beschermt jou namelijk tegen inkomstenverlies door arbeidsongeschiktheid. Je kan het dus zien als een soort vangnet om de financiële lasten op te vangen. 

Een vangnet tijdens arbeidsongeschiktheid hebben

Een AOV verzekering werkt net iets anders dan andere verzekeringen. Dit komt doordat deze speciaal gemaakt is voor zelfstandigen. Vanaf het moment dat je arbeidsongeschikt bent en niet kan werken, keert de verzekering een vooraf bepaald percentage van jouw gemiddelde inkomen uit. In de meeste gevallen ligt dit percentage tussen de 70 en 80 procent.

Je kan jouw vaste lasten blijven betalen en tegelijkertijd het bedrijf draaiende houden, zonder dat je voor grote problemen komt te staan. Dit is erg belangrijk als zzp’er. Jouw inkomen is immers gekoppeld aan het werk dat je uitvoert en zonder bedrijfsactiviteiten ligt het volledig stil. Dit zorgt niet alleen voor problemen binnen het bedrijf, maar ook voor problemen op de werkvloer. Uiteindelijk kan het zelfs jouw hele bedrijf failliet laten gaan. 

Factoren voor de maandelijkse kosten

De AOV verzekering kosten variëren aanzienlijk. Dit komt doordat het allemaal maatwerk is. Geen enkele verzekering zal daarom hetzelfde zijn. Er zijn daarom een aantal zaken waar je op moet letten. Deze zaken hebben ook indirect invloed op de maandelijkse kosten. Denk aan de hoogte van de uitkering, de wachttijd, de looptijd van het contract met de verzekeringsmaatschappij en jouw loon. Ook de dekking kan een groot verschil opleveren. Zorg er te allen tijde voor dat de dekking bij jouw situatie past, maar tegelijkertijd ook geen al te hoog bedrag oplevert. Het moet binnen jouw budget passen. Voeg daarom regelmatig dingen toe om te zien hoeveel extra je betaalt en kies voor de juiste verzekering. 

Wat moet je weten over een AOV verzekering?

Niet verplicht maar toch noodzakelijk

Je kan je dan afvragen of het verplicht is om deze verzekering af te sluiten voor het geval je arbeidsongeschikt wordt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een autoverzekering of een zorgverzekering is deze niet verplicht voor zelfstandig ondernemers. Alleen kan het jou wel grote problemen opleveren op het moment dat je niet meer kan werken. Je moet je daarom afvragen of je deze verzekering niet toch beter af kan sluiten. Juist daarom is het van belang dat je zo goed mogelijk bekijkt of de dekking bij je past en hoeveel je uitbetaald krijgt in het geval je tijdelijk niet kan werken door een ziekte. Je kan met een gerust hart aan het werk en voorkomt dat je zonder geld zit in de toekomst. 

Lees ook Met deze thuiswerken tips kom je verder!

About Betty

1 thought on “Wat moet je weten over een AOV verzekering?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang