Close
We gaan naar Ede- een mooie stad in Nederland

Wat te doen in Ede: Een kleine stad in het hart van Nederland

Welkom in Ede, een kleine stad gelegen in het hart van Nederland. Wat te doen in Ede? Of je nu geïnteresseerd bent in cultuur, actief bezig wilt zijn in de buitenlucht of gewoon wilt ontspannen, Ede heeft voor elk wat wils. 

Wat te doen in Ede?

Met zijn rijke geschiedenis, adembenemende natuurlijke omgeving en diverse attracties, is Ede zeker een bezoek waard. Van prachtige bossen en uitgestrekte heidevelden tot culturele hoogtepunten en lokale evenementen, deze stad biedt een scala aan mogelijkheden. Wat te doen in Ede? Dat lees je hieronder. .

Natuurlijke schoonheid en het Nationale Park De Hoge Veluwe:

Ede staat bekend om zijn prachtige bossen, uitgestrekte heidevelden en schilderachtige landschappen. Een absolute must-see is het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar de natuur, kunst en architectuur samenkomen. Hier kun je de vele wandel- en fietspaden verkennen en genieten van de rust en schoonheid van dit adembenemende park. Een populaire bestemming is de Ginkelse heide, waar je kunt wandelen en schattige schapen kunt bewonderen. Voor een smakelijke traktatie kun je terecht bij ons favoriete restaurant, Bloem, waar je kunt genieten van heerlijke pannenkoeken.

Culturele attracties:

Naast de natuurlijke schoonheid biedt Ede ook diverse culturele attracties. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Kröller-Müller Museum, waar je kunt genieten van een uitgebreide collectie moderne kunst en een prachtige beeldentuin. Laat je verrassen door de creativiteit en de artistieke meesterwerken die hier tentoongesteld worden. Voor geschiedenisliefhebbers is er het Edesche Bos en het voormalige kazernecomplex, waar je meer kunt leren over de militaire geschiedenis van de stad. 

Wat te doen in Ede Een kleine stad in het hart van Nederland

De Heideweek:

Ede komt in de zomer tot leven, en dat komt tot uiting in de verschillende evenementen en festivals die hier plaatsvinden. Een hoogtepunt is de jaarlijkse Heideweek, een festival die de rijke cultuur en tradities van Ede viert. 

Gedurende deze laatste week van augustus kun je genieten van concerten, optochten en andere culturele activiteiten. Waar er in de avond volop gefeest kan worden in de buitenlucht (hallo gratis festival waar de drankjes nog betaalbaar zijn), zijn er overdag ook leuke optredens waar de kinderen gezellig mee naar toe kunnen, verschillende markten en parades. 

Plezier voor het hele gezin:

Wat te doen in Ede met kinderen? Voor gezinnen met kinderen biedt Ede ook diverse leuke activiteiten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de gezellige kinderboerderij in het centrum, waar de kinderen de dieren kunnen voeren en aaien, terwijl jij geniet van een kopje koffie op het terras. 

Voor wat verkoeling en waterpret kun je terecht in het moderne zwembad De Peppel. Hier kunnen de kinderen zich uitleven op de glijbanen, terwijl jij ontspant in het buitenbad, omringd door de prachtige natuurlijke omgeving. 

Neem plaats onder een van de bomen, geniet van een smakelijk broodje en lees een magazine terwijl de kinderen zich vermaken in het verfrissende water. Wist je dat het buitenbad totaal natuurlijk gereinigd wordt? Echt een mooi stukje modern ecosysteem is daar gebouwd. 

Het historische centrum van Ede:

Verken het historische centrum van Ede, met zijn sfeervolle straatjes, gezellige winkels en levendige lokale markten. Hier vind je een scala aan leuke winkels, van boetiekjes tot speelgoedwinkels, waar je naar hartenlust kunt winkelen. Vergeet niet om op zaterdag de gezellige markt op het marktplein te bezoeken, waar je lokale producten en ambachten kunt ontdekken.

Ede’s rijke geschiedenis:

Ede heeft een rijke geschiedenis. In de Middeleeuwen groeide Ede uit tot een belangrijk dorp, waar handel en nijverheid floreerden. Tijdens een wandeling door het historische centrum kun je de sporen van het verleden ontdekken. Jaarlijks zijn er ook parachute sprongen boven de Ginkelse Heide ten ere van de tweede wereldoorlog. Je vindt daar ook de standbeelden en kunst gemaakt om de slachtoffers in de tweede wereldoorlog te herdenken.

Bewonder de prachtige architectuur, zoals het oude spoorwegstation en het historische ziekenhuis, die getuigen van de ontwikkeling van de stad in de 19e eeuw. Het landgoed Kernhem is ook zo interessant met het bos erachter. Het oude verhaal van de Witte Wieven komt hier vandaan. Bovendien zit er een top ouderwets pannenkoekenhuis!

Ede: Onderdeel van de Bible Belt:

Ede heeft nog twee opmerkelijke aspecten die de stad een unieke identiteit geven. Allereerst maakt Ede deel uit van de zogenaamde “Bible Belt” in Nederland, een gebied waar veel mensen zich identificeren als protestant. Dit zie je terug in de vele kerken en scholen die geassocieerd worden met deze christelijke traditie. Het speelt een belangrijke rol in het sociale en culturele leven van de stad.

Foodvalley:

Tegelijkertijd is Ede ook onderdeel van de “Food Valley”, een regio waar innovatieve bedrijven in de voedingssector zijn gevestigd. Dit heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van voedselproductie en een gevarieerd culinair aanbod in de stad zelf. 

Geniet van heerlijke ijsjes bij Puro, verwen jezelf met de lekkerste pannenkoeken bij Bloem of proef smakelijke steaks bij Amadeus. Ook vind je talloze sushi-tentjes, bubble tea en andere exotische eettentjes waar je kunt genieten van diverse smaken.

Bereikbaarheid van Ede:

Ede is goed bereikbaar met zowel de trein als de auto. Het heeft een gunstige ligging nabij grote steden zoals Utrecht en Arnhem, waardoor je gemakkelijk een dagje kunt doorbrengen in deze bruisende steden en toch kunt genieten van de rust en charme van Ede.

Ede is een stad die je zeker eens op moet zoeken. Er is altijd wel wat te doen in Ede. Met zijn prachtige natuur, culturele attracties, lokale evenementen en een mix van tradities, biedt Ede een unieke ervaring voor iedereen. 

Plekken om te overnachten

In Ede en rondom Ede heb je best wat leuke plekken om te overnachten. In Lunteren heb je echt mega leuke vakantie huisjes waar je eventueel ook wat langer dan 1 nacht kunt blijven om bijvoorbeeld ook het Mosselse Zand te ontdekken (een woestijn midden in het bos!), of lekker kunt zonnen en zwemmen bij de Zanding.

In Ede zelf heb je meerdere hotels maar mijn favoriet is toch wel de Reehorst! Met zijn fantastische buitenterras en exclusieve thema kamers waarvan de meeste een flinke jacuzzi hebben staan, heb je echt wat leuks om naar uit te kijken.
Klik hier voor Lunteren
Klik hier voor de Reehorst

Lees ook:

About Ailana

Externe bloggers van PinkPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang