de overgang

Q&A

judith in de overgang via pinkpress.nl

wanneer begint de overgang

"

?

De overgang begint over het algemeen tussen 40 en 55. In tegenstelling tot populair geloof, begint de overgang niet pas bij de laatste menstruatie maar al een hele tijd daarvoor. Waar de 1 er niks van merkt gaat de ander door allerlei vage klachten en loop je overal tegen een dichte deur aan want je bent nog ongesteld.

Afname van oestrogeen kan leiden tot droge huid en haar, waardoor ze broos en minder gehydrateerd worden. Ook kan het haar wat dunner worden en meer uitvallen.

wat gebeurt er met mijn huid en haar?

Hormonale schommelingen kunnen de cognitieve functies beïnvloeden, waardoor het moeilijker wordt om informatie te onthouden en geheugenproblemen kunnen ontstaan tijdens de overgang. Dit kan zo heftig zijn dat je je soms echt gek voelt.

Wordt  ik  nou  gek?

waar komt die buik opeens vandaan

?

"

"

Veranderingen in hormoonspiegels tijdens de overgang kunnen het metabolisme vertragen en leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buikstreek. Kon je altijd eten wat je wilde? En nu opeens kijk je naar een glas water en zit er 7kg extra op je buik? Je bent niet alleen.

hoe kom ik opeens zo slap?

Helaas! Dit is de tijd waar de spierkwaliteit echt afneemt. Wil je uiteindelijk geen botten breken en nog een potje open kunnen maken dan zul je echt de sportschool in moeten. Het zorgt ervoor dat je niet in een porseleinen poppetje veranderd.  Ook je voeding moet worden aangepast. Je hebt minder eten nodig, maar wel meer eiwitten dan je waarschijnlijk gewend bent. 

Tijdens de overgang kunnen vrouwen intense emoties ervaren, waaronder woede-uitbarstingen, angstgevoelens en depressie. Hormonale schommelingen kunnen de emotionele regulatie beïnvloeden en leiden tot stemmingswisselingen. Sommige vrouwen verliezen al hun redelijkheid, kunnen ze niets aan doen. Je gaat soms van niks aan de hand naar laaiend, en vrolijk naar huilen omdat er een draadje los zit van je jurk.

waar is mijn goede humeur?

"

"

Waarom kan ik niet meer slapen? Overdenken en overmatig zweten tijdens de nacht, kan leiden tot slechte slaap. De ene vrouw zweet een beetje, de andere maakt een heus waterbed van haar matras. Sommige vrouwen moeten wel 3x per nacht het bed verschonen.