Close

De week van het pesten | Nog steeds KEIHARD nodig!

Pesten.. sinds jaar en dag gebeurt het. Voorheen alleen face to face; want Social media bestond toen nog niet. En ondanks alle pestprotocollen op school is hetĀ pestenĀ nog steeds schering en inslag op de basisscholen en op het voortgezet onderwijs.

Laatst liep het nog helemaal uit de hand in Roermond. Een jongen van 16 jaar is naar zijn school gegaan met diverse wapens om zijn ā€œpesterā€, bleek later, iets aan te doen. Diep triest…. Helaas is er bij deze jongeman dus op een dag iets ā€œgeknaptā€ ten gevolge vanĀ pesten.

Het is ook niet zo verwonderlijk dat het soms totaal uit de hand loopt. Want kinderen zijn zo ontzettend hard naar elkaar toe. En niet alleen face to face maar ook vaak via de digitale kanalen. Instagram, Facebook en Snapchat. Zomaar een paar kanalen waar jongeren elkaar het leven kunnen zuur maken.

Zo belangrijk is de leraar bij pesten

Het is ontzettend lastig om signalen van je kind op te vangen wanneer hij gepest wordt. Vaak is er een gevoel van schaamte. Of is je kind bang dat hetĀ pestenĀ nog erger wordt als hij het verhaal naar buiten gooit.

Daarom is de rol van de leerkracht tegenwoordig ontzettend belangrijk.
Sinds enkele jaren zijn er op middelbare scholen speciale leerkrachten aangesteld om het probleem te verminderen. En dat werpt inderdaad zijn vruchten af!

Zo is er sinds enkele jaren ā€œde week tegenĀ pestenā€. Om het pestgedrag onder jongeren even extra onder de aandacht te brengen.

Laat je zien!

Dit jaar is het thema van de week tegenĀ pesten: laat je zien!
De leraar moet laten ziƩn dat hij om de leerling geeft en dat hij te vertrouwen is. De drempel moet zo laag zijn dat een leerling die gepest wordt (of met problemen zit) de leerkracht in vertrouwen durft te nemen.
De rol van de leraar is daarom dus ontzettend belangrijk. Gelukkig wordt hiervoor steeds meer geld uitgetrokken, zodat scholen de mogelijk hebben te investeren in dit landelijke probleem. HetĀ pestenĀ zal nooit helemaal verdwijnen maar het blijft dus erg belangrijk om situaties, zoals laatst in Roermond te voorkomen.

Lees hier meer over pesten:

  1. Niet meer pesten of gepest worden dankzij een vechtsport
  2. Wees een maatje geen pestkop | Week tegen het pesten
  3. Papa en pesten
  4. Blijf van mijn lijf | Voor vrouwen en mannen die mishandeld worden
  5. Dit kun je doen tegen cyberpesten
  6. Pesten en gepest worden: het verhaal van Gera
  7. Pesten hoort van gisteren te zijn
  8. Glory wereldkampioen boxen Nieky Holzken maakt een vuist tegen pesten!
  9. Beste pestkop moeder,
  10. Een pestende juf, dat kan toch niet?

Aanrader is dit prachtige prentenboek over pesten!

stop het pesten nu

About Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang