Laatst hadden we besproken op welke plekken je een hardloopschema kunt vinden. Zo krijg je soms schema’s van je loopgroep, kun je op internet heel veel hardloopschema’s vinden of kun je een hardloopschema op maat laten maken (al dan niet gratis). Bij gratis schema’s die je op internet vindt, is het van belang dat je zelf ook even nagaat of het schema bij je past, en dat je een verstandige keus maakt in welk schema je gaat volgen. Een schema kiezen, of kijken welk schema het best bij je past, doe je het best aan de hand van de volgende punten:
- Doelen
- Huidige conditie
- Loopervaring
- Wedstrijd
Doelen
Voor je een schema kiest, of überhaupt op zoek gaat naar mogelijke trainingsschema’s is het belangrijk dat je weet naar welk doel je toe wilt werken. Een schema om sneller te worden op de 5 kilometer ziet er namelijk heel anders uit dan een trainingsschema voor bijvoorbeeld de halve marathon. Wanneer je weet wat je wilt bereiken kun je veel gerichter zoeken, en zie je gelijk welke schema’s daar wel of niet bij aansluiten.
Huidige conditie
Daarnaast is het goed om te weten hoe je conditie er nu voorstaat. Kun je met gemak een rondje hardlopen, of sta jij na 100 meter al hijgend aan de kant? Kortom, het is goed om te weten waar jij kunt beginnen, maar ook hoe snel jij kunt opbouwen. Hoewel trainingsschema’s altijd rustig opbouwen (in verband met blessures), zitten er in ‘rustig’ ook verschillende gradaties. Als je conditie beter is kun je sneller opbouwen dan wanneer je conditie minder goed is.
Loopervaring
Een ander aspect dat bepaald hoe snel jij op kunt bouwen, is je loopervaring. Je conditie mag nog zo goed zijn, als je nooit hebt hardgelopen zul je toch rustig moeten opbouwen. Een blessure ligt in een klein hoekje, en hierdoor houd je die (hopelijk) buiten de deur. Als je al loopervaring hebt hoeven je spieren en pezen veel minder te wennen aan de nieuwe belasting dan wanneer je voor het eerst begint. Wanneer je voor het eerst gaat hardlopen, ongeacht je conditie, kun je beter bij 0 beginnen.
Wedstrijd
Train je voor een wedstrijd of gewoon om lekker te lopen? In principe kun je in beide gevallen hetzelfde schema gebruiken, maar het kan zijn dat je bepaalde wensen hebt. De wedstrijd bijvoorbeeld, staat vast. Die is een op een vaste dag, en wordt niet uitgesteld omdat je nog niet zover bent als je eigenlijk zou willen. Als je zeker wilt weten dat je er dan klaar voor bent, neem dan een extra week als speling, na je eigen hardloopschema. Zo kun je je nog een beetje uitloop permitteren. Het is dan wel belangrijk dat je weet wanneer de wedstrijd is, dan kun je het schema daar op aanpassen. Er zijn namelijk beginnersschema’s van 8 tot 12 weken, die bereiden je allemaal voor op de 5k.
Kortom, voor je een schema kiest is het van belang dat je weet waar je naartoe wilt werken. Daarnaast moet je weten hoe goed je conditie is en of je al loopervaring hebt. Als je een beginner bent, ongeacht hoe goed je conditie is, kun je beter bij 0 beginnen, anders is een blessure snel dichtbij. Hoe snel je daarna kunt opbouwen is afhankelijk van conditie en loopervaring. Let op: ook bij een goede conditie moet je nog steeds uitkijken met goed uitbreiden van de trainingen, je doet snel te veel. Wanneer je al wel loopervaring hebt kan dit veel sneller. Tot slot is het van belang dat je weet wanneer je klaar moet zijn met het schema.
Verdere aandachtspunten voor het kiezen van een hardloopschema
Bij het kiezen van een schema zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten:
- Het schema bouwt rustig op
- Als beginner: doe geen schema met intervaltrainingen. Rustig opbouwen is prioriteit, ook willen werken aan snelheid is echt heel onverstandig. Dat kan daarna.
Interessante post. Ik houd van alles over hardlopen. Rustig opbouwen als beginner vind ik ook absoluut essentieel. Anders is er het risico op blessures of dat je er echt helemaal niks aan vindt.