Welke voeding eet je het beste tijdens de overgang?

De overgang kan ontzettend lastig zijn voor een vrouw. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van opvliegers en stemmingswisselingen of zelfs van overmatig zweten in de nacht. Hoewel er vaak genoeg allerlei middelen worden aangeraden tegen deze klachten, kan voeding ook een grote rol spelen in de overgang. Als je dus zo min mogelijk last wilt hebben van de overgang en niet te snel wilt aankomen, kan je dus het beste deze voeding eten.

Eet de juiste koolhydraten

Zoals je inmiddels misschien al weet zijn er verschillende soorten koolhydraten die een groot verschil kunnen maken. Zo zijn er langzame koolhydraten waar je lichaam lang over doet om te verteren en waar je nog lang energie uit kunt halen. Er zijn echter ook snelle koolhydraten, die een stuk populairder zijn. Dit is het witte brood, koek en cake. Wanneer je dit wel eet tijdens de overgang, kan je bloedsuikerspiegel ontzettend gaan schommelen, waardoor je ergere symptomen zou kunnen krijgen. Zorg dus dat je zoveel mogelijk langzame koolhydraten uit volkoren producten eet.

Meer magnesium

Een andere belangrijke voedingsstof voor tijdens de overgang is magnesium. Stemmingswisselingen en verminderde concentratie zijn allebei veelvoorkomende symptomen van de overgang. Daarom is het zo belangrijk om meer magnesium binnen te krijgen, aangezien deze goed is voor je gemoedstoestand en zorgt voor een beter geheugen en een betere concentratie. Magnesium vind je vooral in groene bladgroenten, zoals bijvoorbeeld spinazie en boerenkool. Ook komt het veel voor in noten en zaden dus probeer eens wat amandelen of pompoenpitten als snack voor tussendoor!

Eet meer calcium

In de overgang zijn er heel veel hormonale veranderingen in je lichaam. Hierdoor heb je een grotere kans op onder anderen osteoporose na de overgang, waardoor het dus heel belangrijk is om je botten sterk te houden. Hiervoor is calcium ontzettend belangrijk en moet je dus zorgen dat je genoeg zuivel binnenkrijgt iedere dag. Dit kan bijvoorbeeld door het drinken van melk of het eten van yoghurt zijn, maar calcium vind je ook in groente, peulvruchten en noten.

Zorg voor veel proteïne

Tijdens de overgang komt het ook voor dat je spiermassa afneemt dankzij alle hormonale veranderingen. Ook houdt je lichaam gedurende deze periode wel weer meer vet vast. Het is dus heel belangrijk om deze spiermassa zo goed mogelijk te behouden. Dit kan je gelukkig doen door voldoende proteïne te eten iedere dag. Proteïne is namelijk heel belangrijk voor je spiermassa. Ook zit je al snel vol van proteïne, waardoor je uiteindelijk minder eet en zo minder zal aankomen in vet. Proteïne vind je vooral in kip en vlees, maar ook in bijvoorbeeld tonijn of bonen.

Vergeet de omega 3-vetzuren niet

Als laatste kunnen omega 3-vetten je heel goed helpen bij allerlei overgangsklachten. Deze gezonde vetten vind je vooral in verschillende soorten vis, zoals bijvoorbeeld haring, zalm, makreel of sardientjes. Door deze voedingstof voldoende te eten zal je niet alleen minder last krijgen van je opvliegers, maar zullen ook depressieve gevoelens geholpen worden.


self care vlog banner youtube

Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies. Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een nieuwe producten. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
Scroll naar boven