Ga naar de inhoud

Zo is de tuin in de winter ook gezellig!

wintertuin Zo is de tuin in de winter ook gezellig!

Is jouw tuin ook zo grauw en donker in de winter?

Met deze tips is het weer gezellig om lekker naar buiten te kijken, of in de tuin te zitten. De winter tuin!

De winter tuin

Om een mooie winter tuin te hebben is het allerbelangrijkste het onderhoud:

1) Snoeien en wieden

Terwijl de lente ver weg lijkt, is de winter een geweldige tijd om onkruid te verwijderen en je tuin op te ruimen en voor te bereiden op de warmere maanden. Verwijder alle planten die zijn gestorven en snoei planten en struiken om een ​​overvloed aan grotere scheuten te stimuleren tijdens het volgende groeiseizoen. Wees echter voorzichtig als het gaat om het snoeien van je bloeiende bomen en struiken. Een algemene vuistregel is om in de rustperiode (late winter/vroege lente) zomer- en herfstbloeiende bomen en struiken te snoeien. Lentebloeiende bomen en struiken kun je kort nadat hun bloemen zijn verdwenen snoeien. Verwarring kan ontstaan ​​als het gaat om planten zoals hortensia’s, rozen en clematis, omdat sommige van deze bloemen in de lente, zomer of herfst herhaaldelijk bloeien. Deze worden vaker in het jaar gesnoeid.

2) Zorg voor bodembedekking

Houd je tuinbedden beschermd tegen de vorst en koude door een dikke laag bodembedekking te verspreiden. Dit is een beschermende laag op de bodem, met als belangrijkste doel de nadelen van het klimaat ter plaatse te compenseren. Verwijder eerst het onkruid. Vergeet niet dat de bodembedekking in de winter niet bedoeld is om het hele jaar te blijven liggen. Zodra je merkt dat je planten beginnen aan onze nieuwe groei, dan haal je een deel van de overtollige bodembedekking weg, zodat de kroon van je planten opnieuw wordt blootgesteld aan de wereld.

3) Winterkleur

De winter staat bekend om een saaier kleurenpalet, kortere dagen en grijze luchten. Je kunt daarom je tuin opvrolijken met winterbloemen. Bijvoorbeeld Cyclamens.

4) Winterbomen

Dit is het moment om loofbomen te planten. In de winter worden loofbomen sluimerend en dit maakt het de perfecte tijd om ze te transporteren en opnieuw te planten. Zorg er wel voor dat je de grond verbetert door aan het einde van de winter wat compost toe te voegen als je plant en wat organische meststof om de nieuwe lente-groei te ondersteunen.

Zo maak je de winter tuin gezellig

Wat ik zelf erg leuk vind is om wat leven te krijgen in de tuin. Je vind overal genoeg vogelhuisjes, en vetbollen voor de vogels. Al die half opgegeten boterhammen met pindakaas kun je ook balletjes van maken en in een netje doen. Je kunt ook zogenaamde tuinspots maken in je tuin. Een leuk hoekje met een bankje en een tuinhaard, misschien een beetje leuke verlichting. Dekentje om je heen, en marshmallows roosteren en het is net vakantie! Bij Nostalux.nl kun je echt wel het een en ander bijvoorbeeld. Maak een hete kan gluhwein en met een beetje fantasie is het net een wintersport vakantie.

Wat ook echt heerlijk is, is om de tuinhaard of tuinverwarming aan te zetten, en yoga buiten te doen. Touwtje springen en hoelahoepen kan ook. Door de buitenlucht krijg je meteen een berg energie en is super voor de doorbloeding.

Ben jij ook zo graag buiten?

Zo is de tuin in de winter ook gezellig

wintertuinPinterest Zo is de tuin in de winter ook gezellig!

De winter tuin | The winter garden

Foto’s van de winter zijn van Shutterstock

 

13 reacties op “Zo is de tuin in de winter ook gezellig!”

  1. Onze tuin is nu een ongezellig rampenplan, maar lijkt me heerlijk om er een knusse plek van te maken waar je ook ‘s winters graag zit.

  2. Bedankt voor de goede tips! Onze tuin is momenteel echt een oerwoud… Vooral #1 moeten we dringend doen, haha! Gelukkig staat voor aankomend voorjaar een complete makeover op de planning. Stomme tegels eruit, mooie tegels erin met een strakke grasmat en wat borders met mooie planten. Oh en een waterbol! Heb er nu al zin. in. 😄

  3. Wij hebben alleen maar tegels in de tuin en verder niks haha. Dus onze tuin is in de winter maar saai… 😉

  4. Ik heb ook zin om m’n tuin even gezellig te maken, maar er komt niet zoveel meer uit m’n handen, haha! ‘t Is nu gewoon netjes, grasveldje en mooi terras met strak tuinstel die kan blijven staan, paar potten met planten die de winter overleven, wat kerstlichtjes… Met die sneeuw vorige week was ‘t wel een mooi plaatje. Ach, aan de andere kant denk ik ook van: voor je ‘t weet is het weer voorjaar, ben ik niet meer zwanger en kan ik m’n tuin lekker zomerklaar gaan maken. Nu al zin in! Leuk artikel.

  5. Ja ik kom graag buiten merk ik. Lekker een frisse neus halen! Zelfs als ik crosstraining binnen doe dan hoelahoep ik daarna toch graag buiten bijvoorbeeld.

  6. Ik heb jammer genoeg geen tuin (ik woon op een appartementje), maar het lijkt me zo leuk om winterbloemen te laten bloeien tijdens deze periode. Een vogelhuisje lijkt ook leuk en misschien een vuurtje stoken wanneer het avond wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: