Close
tips bij een winterdepressie

Blijf de winterdepressie de baas met David Lloyd Clubs

Yoga instructeur Seth Kamphuijs (leraar bij David Lloyd Clubs) geeft tips en tricks hoe jij net zoals hijzelf content en opgewekt de winter doorkomt. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

De winterdepressie

Wanneer je je wat neerslachtig of low-in-energy voelt moet je dus lichamelijk actie ondernemen om wat aan deze ‘winterdepressie’ te doen. De kennis die Seth deelt is onderbouwt met 20 jaar yoga ervaring die komen uit de meer dan de 5.000 jaar oude yoga tradities in combinatie met resultaten uit de neuro wetenschappelijk onderzoek. Zonder het allemaal ingewikkeld te maken geeft Seth een paar tips zodat je de komende paar maanden wat opgewekter de koude, donkere dagen kan trotseren.

Dopamine bij een winterdepressie

Voorafgaand moet je begrijpen wat beweging het stofje dopamine aanmaakt in het menselijk lichaam. Dopamine is een stofje dat er in de hersenen voor zorgt dat wij ons ”goed voelen’’. Deze neurotransmitter is tevens de de katalysator voor de aanmaak van testosteron, oestrogeen en adrenaline, dit wordt rond het nierstelsel aangemaakt en wordt door beweging (spierspanning) in werking gezet.

slimme tips bij een winterdepressie

Seth’s tips bij een winterdepressie

1. Yoga vóór je ontbijt
Doe elke dag, voor je ontbijt, yoga oefeningen om de winterdepressie tegen te gaan. Of doe de “5 Tibetaanse Riten” op YouTube mee, totdat je hem kent en zelf kan.
2. Fix je slaapritme
Ga op tijd naar bed en slaap minimaal 6 tot 8 uur per nacht. Een goede nachtrust is de basis om je goed te voelen overdag.
3. De zon is je beste vriend
Zodra het licht is; ga naar buiten! Dagelijks 10-30 minuten natuurlijk licht, minimaal 10 min als de zon schijnt tot 30 min wanneer het bewolkt is, is belangrijk. Licht is namelijk dé manier om je systeem wakker te krijgen. Natuurlijk licht bevordert de aanmaak van cortisol wat we nodig hebben om wakker en gemotiveerd de dag door te komen. Licht in de ogen ’s ochtends zet tevens je natuurlijk klok aan voor de aanmaak van melatonine s‘avonds, dit is wat we nodig hebben om ’s nachts diep te rusten.
4. Douche koud
Douche koud of ga het koude water in! Maak kennis met Dr. Andrew Huberman en Wim Hof op YouTube voor je hiermee begint. Je bouwt hiermee een betere stressbestendigheid op, je immuunsysteem krijgt een boost, je voelt je direct voldaan en je mindset wordt gestimuleerd.
5. Breathe
Doe ademhalingsoefeningen. Dit heeft zowel een kalmerende als opwekkende werking.
6. Drink koffie
Drink koffie maar doe dit pas vanaf 90 min na het opstaan, om een caffeine crash te vermijden. Koffie werkt niet op de dopamine receptoren maar maakt wel dat we de werking van dopamine sterker ervaren. We zijn daardoor daardoor gemotiveerder, en ooh, vermijd alcohol ten alle tijden.
7. Zoek elkaar op
Samenzijn met anderen waar we om geven maakt niet alleen dopamine aan, ook het liefdeshormoon oxytocine. Blijf dus vooral niet alleen binnen in je warme huisje, maar verzamel voor jou belangrijke mensen om je heen en ga waardevolle connecties aan.
8. Zoek hulp! Je hoeft er niet alleen voor te staan.

Happy times!

Hulp nodig bij een depressie?


About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

3 thoughts on “Blijf de winterdepressie de baas met David Lloyd Clubs

  1. Ik merk inderdaad dat ik gevoel ben voor een bepaalde mate van neerslachtigheid in deze tijd van het jaar, zeker nu met dit slechte weer. Zodra het zonnetje schijnt, ziet het er ineens allemaal een stuk leuker uit en merk ik ook dat ik direct energieker word.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang