De winter is een koude, donkere en guur tijd van het jaar. In deze periode is het belangrijk om je tegoed te doen aan de juiste voeding. Voedzame winterkost dat rijk is aan vitamines en mineralen zal ervoor zorgen dat je weerstand toeneemt en je je beter voelt.
1. Vitamine C
Vitamine C is een belangrijke vitamine om je weerstand tegen virussen en bacteriën te vergroten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vitamine C-supplementen vaak worden aangeraden in de wintermaanden. Citrusvruchten, kiwi’s, broccoli, paprika en aardappelen zijn allemaal goede bronnen van vitamine C.
2. Zink
Zink is een mineralen dat helpt bij het voorkomen van verkoudheid en griep. Het kan ook de symptomen van verkoudheid en griep verminderen. Bonen, volkoren granen, noten, zaden en rood vlees zijn alle goede bronnen van zink.
3. Vitamine D
Vitamine D is een vitamine die het lichaam helpt om calcium op te nemen. Calcium is nodig voor de gezondheid van de botten. Vitamine D kan ook de weerstand tegen virussen en bacteriën verhogen. Vitamine D kan worden gevonden in zuivelproducten, eieren en vette vis.
4. Echinacea
Echinacea is een kruid dat wordt gebruikt om de symptomen van verkoudheid en griep te verminderen. Het kan ook helpen bij het voorkomen van verkoudheid en griep. Echinacea is verkrijgbaar in tabletten, capsules en tincturen.
5. Gember
Gember is een kruid dat wordt gebruikt om de symptomen van verkoudheid en griep te verminderen. Het kan ook helpen bij het voorkomen van maagklachten. Gember is verkrijgbaar in poedervorm, capsules en tincturen.
6. Honeysuckle
Honeysuckle is een kruid dat wordt gebruikt om de symptomen van verkoudheid en griep te verminderen. Het kan ook helpen bij het voorkomen van keelontsteking. Honeysuckle is verkrijgbaar in poedervorm, capsules en tincturen.
7. Een stevige portie groenten
Groenten zitten boordevol vitamines en mineralen, en zijn dus een perfecte keuze voor de wintermaanden. Er zijn tal van stevige groenten die warmte opwekken, zoals wortels, koolrabi, winterpenen en pastinaken. Deze groenten zijn ook een goede bron van vezels, wat belangrijk is voor een gezond spijsverteringsstelsel.
8. Vlees
Vlees is een andere bron van vitamines en mineralen, en bevat daarnaast eiwitten die je lichaam helpt om zichzelf te herstellen. Er zijn veel verschillende soorten vlees die geschikt zijn voor de winter, zoals stevige kippenborst, rundvlees en wild.
9. Fruit
Fruit is goede aanvulling op je winter dieet, vooral als je verschillende soorten selecteert. citrusvruchten bevatten vitamine C, wat belangrijk is voor het weerstandsvermogen, en peren en appels zitten boordevol vezels.
10. Granen
Granen zijn een uitstekende bron van koolhydraten, wat belangrijk is om je lichaam energie te geven. Er zijn veel verschillende soorten graanproducten die je kunt eten in de winter, zoals volkorenbrood, havermout en volkorenpasta.
11. Olie
Olien zijn een goede bron van vitamine E, wat belangrijk is voor de huid. In de winter is het extra belangrijk om je huid te beschermen tegen de kou en de wind, dus een beetje olie kan helpen om de huid gehydrateerd te houden.
12. Noten
Noten zijn een uitstekende bron van vezels, vitamines en mineralen. Er zijn veel verschillende soorten noten die je kunt eten in de winter, zoals amandelen, cashewnoten en walnoten.
13. Zuivel
Zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas, zitten boordevol calcium, wat belangrijk is voor de gezondheid van de botten. In de winter is het extra belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen, dus zuivelproducten zijn een perfecte keuze.
14. Bonen
Bonen zijn een goede bron van vezels, eiwitten en mineralen. Er zijn veel verschillende soorten bonen die je kunt eten in de winter, zoals kidneybonen, bruine bonen en kikkererwten. Bonen zijn overigens mega gezond, met wat lekkere kruiden, een tomaatje, ui en rijst heb je een heel goedkoop en gezond gerecht snel op tafel.
Ik hoop dat je hiermee deze winter lekker warm blijft.
- Slimme gezonde huisvrouwen hack; de pureersoepen
- Heerlijke comfort prei en aardappelsoep
- Vitamine boost nodig? Probeer deze wortelsoep!