Close

Zelfstandig ondernemen is zo makkelijk nog niet!

Je hoort het steeds vaker. Mensen die ontslag nemen om hun passie te volgen. We willen graag van onze droom een realiteit maken. Met een dikke roze bril gaan de meesten van ons aan de slag.

Zelfstandig ondernemen, oftewel ZZP

Ergens zo een 24 jaar geleden begon ik met freelancen. Ik kwam er al snel achter dat je via een uitzendbureau kon inschrijven, maar dat je als ZZP’er meer geld overhield. Helemaal als je zoveel verschillende baantjes had als ik.

De belastingaangifte leek toen een stuk makkelijker dan nu. Of misschien vind ik het moeilijker omdat ik nu ouder ben? Na een paar jaar woonde ik in Spanje, en daar heb je de gestoria (een soort manusje van alles). Die nemen je bonnen en facturen aan, en zij doen de rest. Ik moest 1x per maand een pakketje afleveren en klaar. Ah the good old days!

Daar komt bij dat je wel 100 potjes moet hebben voor al je uitgaven. Je moet het hele idee van een vast inkomen de deur uitgooien, en al helemaal de verwachtingen en zekerheden die je van een baas zou krijgen. Je werkt uren zonder er ook maar iets voor terug te zien, en werken in dat leuke koffietentje wordt minder leuk als je uiteindelijk toch die koffie moet betalen zonder eigenlijk geld verdient te hebben.

Is zelfstandig ondernemen dan helemaal niks?

Oh ja zeker wel! Zelfstandig ondernemen kan echt fantastisch zijn. Je moet alleen heel erg buiten het vertrouwde denken en niet er van uit gaan dat je alles alleen moet doen. Er zijn namelijk wel bepaalde dingen die het leven als een ondernemer echt makkelijker maken.

1. Een boekhouder of een online boekhoudsysteem

Ikzelf vertrouw op Jorrt. Daar kan ik mijn facturen maken, bonnen invoeren, en wordt alles netjes bijgehouden. Elke 3 maanden staat de btw klaar die je zo kan overnemen. Ideaal bij het zelfstandig ondernemen met ADHD.

2. Bank voor ondernemers

Bij KNAB kun je verschillende potjes maken. Heel erg handig als je meerdere kosten hebt die om de zoveel maanden komen (BTW, Hosting). De grootste fout die de meeste van ons maken is dat geld wat binnen komt als echt van ons voelt. Helaas is dat niet zo. Je moet echt een duidelijke berekening hebben wat waar heen gaat voor je goed in de knoei komt met achterstallige betalingen (Ik ben daar dus een ramp in en dek het ene potje met een andere deksel).

3. Een goede hosting

Dit zijn van die dingen waarop je denkt te kunnen bezuinigen. Ik ging van een vrij prijzige naar een flink wat goedkopere en heb het geweten. Mijn site was regelmatig offline. Hij was een stuk langzamer en ook het contact was niet zoals ik zou willen. Soms wil je namelijk gewoon “HELP” roepen zonder dat je echt weet wat er aan de hand is.

Sinds kort ben ik dus overgestapt naar XXL Hosting. Een bedrijf die jou graag bij wilt staan. Waar je inderdaad om hulp kunt roepen, en zij begrijpen dat jij geen techneut bent. Ze leggen je alles in leek taal uit en dat is echt enorm prettig. Daarbij komt dat de site voorzien is van de nieuwste updates, en het dus een stuk sneller gaat. Fijn dus ook voor de klant dat ze niet moeten wachten voor jouw site eindelijk geladen is. En hoe belangrijk is het niet dat een klant op jouw site komt en een goede ervaring heeft? In wat voor branche dan ook? Juist.

Goede hosting (en een goede website) is echt niet iets waar je op zou moeten bezuinigen.

Bouw aan je netwerk

Dit lijkt onzinnig als je net met een webshop begint. Want je kan dit toch heel goed alleen? Nee, je hebt een netwerk nodig. Je hebt mensen nodig die je helpen met de PR, marketing, als je site het plotseling niet meer doet, om klanten te werven, om van te leren, etc. etc. Ik zou lang niet zo succesvol zijn zonder mijn fijne netwerk.

Hoe zit het met die nieuwe kleine ondernemers regeling?

In 2020 gaat de belasting 2 hele grote veranderingen maken die jou direct raken bij het zelfstandig ondernemen.

Nieuw BTW nummer: Een tijdje terug kwam er een nieuwe privacy wet waarvan iedereen nog steeds geen flauw idee heeft hoe dat precies in zijn werk zit. Wat we wel weten is dat wij ons burger service nummer niet overal willen communiceren. Doordat ons BTW nummer dus praktisch hetzelfde was, kon iedereen zo je gegevens inzien. Vanaf 1-1-2020 is dat dus anders en krijgen de ZZP’ers eindelijk een stukje privacy terug in de vorm van een BTW nummer die niks te maken heeft met je burger service nummer.

KOR: Heel eerlijk ben ik hier zo van in de war? Moet je nou wel of niet de nieuwe kleine ondernemers regeling? Ben je duurder of juist goedkoper? Een echt duidelijke Jip en Janneke uitleg heb ik nog niet helaas. Ik geloof dat als je nu veel aftrekt van de BTW moet je de nieuwe KOR laten voor wat het is, maar als je heel weinig uitgaven hebt kan het interessant zijn. Als je net zo als ik huilend elke 3 maanden voor die BTW aangifte zit omdat het gewoon te veel is, moet je kijken of het wel de moeite waard om eventueel iets te besparen.

Niet geheel onbelangrijk, je moet voor de nieuwe regeling onder de 20.000 netto verdienen. Met een nieuwe studie, een schrijfopdracht in loondienst (fingers crossed nog even)en de meiden, zit ik zelf heel erg te twijfelen om het misschien maar te doen. Dat zou waarschijnlijk betekenen iets selectiever te zijn met opdrachten. Maar aan de andere kant denk ik ook veel minder stress?

Zorg voor goede opvang

Veel moeders stappen in het zelfstandig ondernemen omdat ze dan meer tijd hebben voor de kinderen. Je kunt er altijd zijn, en wanneer iedereen op kantoor zit te zweten, kun jij lekker naar het strand. En ik vind dat zeker een voordeel. Behalve tijdens vakanties dat ik nog 3 deadlines heb, en de kinderen zich eigenlijk vervelen.

Dan komen de muren op je af, want je wilt werken, maar ook bij hun zijn. Je kunt niet allebei dus doe je beide half. Geen goede situatie. Probeer dus toch een BSO of opvang te regelen zodat je niet in de avond als zij eenmaal slapen, jij nog stapels werk te doen hebt. Je wordt daar gewoon niet vrolijker van. En je gaat dan ook het hele punt van meer tijd voor de kinderen voorbij.

Planning

Hier ben ik zo niet sterk in! Maar geloof mij, planning bij zelfstandig ondernemen is het allerbelangrijkste. Je komt er niet zonder. Je doet maar wat, en vergeet soms de helft. Of je hebt de planning verkeerd en moet plotseling op het laatste moment nog van alles doen. Je schat de tijd die je nodig hebt verkeerd in, waardoor je altijd tijd te kort komt.

Denk ook aan al die extra’s in je planner! Het is echt nodig want voor je het weet zit je 3 uur op social media en yup, weer tijd te kort en kun je alweer naar school rennen.

Zelfstandig ondernemen vanuit huis of heb je een kantoor?

In het begin klinkt vanuit huis werken ideaal. Tot je erachter komt dat je de was nog moet doen, en die vloer je aanstaart met elk groter wordend stofje. En heel eerlijk verwacht ook die vriendin dat je toch wel thuis bent, dus tijd voor een bakkie koffie. Een andere vriendin heeft ruzie met haar vriendje, en stoort je toch niet als ze even belt? Je man vind dat je de hele dag thuis zit, dus waarom doe jij niet even het hele huishouden. Wat doe je nou eigenlijk op zo een dag? Vooral als je minder verdient dan met je laatste baan of dan wat je voor ogen had, kan dit echt een issue worden.

Een kantoor kan best in de papieren lopen, en die schattige insta koffiehuisjes ook. Bedenk dus hoe je misschien een paar uur naar de bieb kan, of ergens anders waar je gratis kunt werken. Je bent dan ook niet thuis, en zo wordt er minder van je verwacht. Ook scheelt het dat jij niet eerst de was gaat doen, een uur met de hond gaat lopen of andere activiteiten buiten je werk om. Doe die op geplande tijden. Het scheelt stress!

Ik hoor graag jouw tips bij zelfstandig ondernemen!

Meer lezen over zelfstandig ondernemen? Lees dan de volgende blogs:

zelfstandig ondernemen tips

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang