Close

Zelfzorgmiddelen nodig? Doe beroep op je zorgverzekering! (Nu het nog kan)

Wist je dat de paracetamol – onder bepaalde voorwaarden – vergoed wordt vanuit de zorgverzekering? Middelen die een arts kan voorschrijven, maar ook verkrijgbaar zijn bij drogisten en supermarkten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Helaas zit dit in de zorgverzekering van 2019 niet meer, sla nu nog je slag.

Wat zijn zelfzorgmedicijnen?

Zelfzorggeneesmiddelen worden verkocht bij de apotheek, supermarkt, drogist en ook bij het tankstation. Je hebt hiervoor geen recept van de arts nodig. Als je het medicijn langer dan zes maanden gebruikt en er sprake is van een chronische aandoening, dan vergoed de basisverzekering de kosten voor bepaalde medicijnen. Je betaalt hier wel je eigen risico over en de eerste twee weken betaal je zelf. Hieronder vallen ook voedingssupplementen, vitaminen en mineralen en foliumzuur.

Let op voor verslaving

Als je al lang een zelfzorgmedicijn gebruikt en het niet het gewenste resultaat geeft, is het slim om langs de huisarts te gaan. Het is ook slim om je huisarts op de hoogte te stellen als je voor langere tijd een zelfzorgmedicijn gebruikt. De laatste jaren neemt het gebruik van pijnstillers, met name paracetamol, erg toe. Overdosering en vergiftiging komen vaak voor. Als je elke dag een paracetamol slikt tegen de hoofdpijn kun je er afhankelijk van worden en een paracetamolverslaving krijgen.

Zelfzorgmiddelen in 2019 niet meer vergoed

De regeling gaat in 2019 wel veranderen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten de vergoeding van zelfzorgmiddelen uit de zorgverzekering te halen. Dit komt omdat de kosten zo laag zijn dat de patiënt het makkelijk zelf kan betalen. Voor chronisch zieken, zoals reumapatiënten, is dit natuurlijk erg vervelend. Zij maken ook veel gebruik van voedingssuplementen en vitaminen en mineralen zoals kalktabletten, foliumzuur en vitamine D.

Besparing van 20 miljoen

De overheid heeft besloten dat alle middelen die een arts kan voorschrijven, maar ook zonder recept verkrijgbaar zijn bij supermarkten en drogisten, in 2019 niet meer vergoed worden vanuit de basisverzekering. Dit is een advies uit 2016 van Zorginstituut Nederland. De overheid bespaart hier 20 miljoen euro mee. Dat geldt gaat weer naar het ontzien van patiënten die veel moeten bijbetalen voor hun geneesmiddelen, zoals medicijnen voor ADHD.

 

About Betty

1 thought on “Zelfzorgmiddelen nodig? Doe beroep op je zorgverzekering! (Nu het nog kan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang