Close

Zen in je slaapkamer voor een goede nachtrust

We kunnen allemaal wel wat zen in de slaapkamer gebruiken. Want hoe zit het met jouw nachtrust? Het is heel erg belangrijk om elke nacht goed te slapen, want hierdoor voelen we ons overdag een stuk fitter en kunnen we er weer tegenaan. Helaas slaapt niet altijd iedereen zo goed, maar gelukkig is daar in veel gevallen wel iets aan te doen. Met deze tips krijg je wat zen in je slaapkamer en juist dat zorgt voor een goede slaap.

Zen in de slaapkamer

Het klinkt wat zweverig, en ik heb het niet over een watervalletje met 4 budha beelden in de slaapkamer, maar zen is ook rust. Echt al het overbodige uit je kamer te halen. Slaap wordt ontzettend onderschat, terwijl een slechte of onrustige nachtrust kan zorgen voor stress, een kort lontje, je lichaam herstelt minder goed wat ook weer kan zorgen voor hoofdpijn, een slechte concentratie en fysieke klachten. Ik zou het liefst adviseren dat je de telefoon en de TV uit je kamer haalt, maar in de tijd van nu? Lastig, ik weet het. Maar wat meer zen in de slaapkamer is niet onmogelijk!

Fijne hoeslakens en beddengoed

Het bed is het belangrijkst. Maar vergeet vooral het beddengoed niet! Kies dan ook voor een fijn hoeslaken van een ademende stof. Dit is extra fijn op warme nachten of tijdens opvliegers. Ook heerlijk zacht beddengoed van bijvoorbeeld de HEMA is een aanrader. Ik ben dol op hun hotel dekbedovertrekken, dat voelt alsof je in een duur hotelbed ligt. Verschoon ook vaak genoeg je lakens, zo ervaar je telkens weer dat vers gewassen beddengoed. Je wilt comfortabel slapen en niet wakker worden door kou, jeuk, of andere ongemakken.

Opgeruimd staat netjes

Onze slaapkamer opruimen ligt natuurlijk niet altijd op onze to-do stapel. Zeker niet in drukke tijden zoals nu, maar weet dat een opgeruimde slaapkamer heel belangrijk is voor jouw nachtrust. Je krijgt hierdoor namelijk minder prikkels en ook gaat jouw innerlijke zelf niet telkens aan met de gedachte ‘ik moet nog opruimen’. Laat dus geen kleding slingeren, maar ruim ze direct netjes op in je kast, gooi de was in de wasmand en niet ernaast en ruim eventueel rondslingerend speelgoed van de kinderen meteen op. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd zeggen ze wel eens 😉

Zen in de slaapkamer voor een goede nachtrust

Doe die deur eens dicht

Kastdeuren die openstaan…het is soms aan de orde van de dag. Helaas werkt niet altijd elk gezinslid mee, maar juist die deuren zitten er natuurlijk niet voor niets. Ze zijn er om ze dicht te kunnen doen, zodat je de inhoud van jouw kast (of die nu opgeruimd is of niet) niet kunt zien. Ook dit zorgt voor minder prikkels in je brein, waardoor je heerlijk relaxed in slaap kunt vallen.

Kies voor lichte kleuren

Lichte kleuren doen het heel goed bij zen in de slaapkamer. Waarom? Ze zorgen voor rust. Hierbij hoef je niet meteen aan wit te denken, maar ook zachte beige kleuren zijn top. Hou je van kleur? Kies dan voor de lichtere pastelkleuren. Deze stralen warmte en rust uit, waardoor jij heerlijk in slaap valt.

Donker

Mocht je in het bezit zijn van rolluiken dan is het ‘s nachts en in de ochtend  sowieso donker, maar heb je dat niet, dan zijn verduisterende gordijnen een goed idee. Doordat het ‘s nachts en vroeg in de ochtend op die manier donker is en blijft (ook in de zomer) gaat jouw natuurlijke wekker nog niet af. Laat het liefst ook eventuele nachtlampjes op jouw eigen slaapkamer uit. Slaap lekker!


About Jolanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang