Close
vrouw in de tuin in de lente

Zó gaat je tuin gezond en fit de lente in 

Het voorjaar is in zicht, wat betekent dat we meer tijd doorbrengen in onze tuin, de natuur naar onze buitenruimte lokken en een ruimte creëren om te ontspannen en te entertainen. 

Tuinen worden vaak verwaarloosd tijdens de koudere maanden, dus een grondige voorjaarsschoonmaak is hard nodig zodra het weer warmer wordt. Om voorop te blijven lopen, zijn er een paar eenvoudige klusjes die je nu kunt oppakken. 

Hier is een eenvoudig stappenplan voor het voorjaarsschoonmaken van je tuin om je op weg te helpen! 

Pak onkruid aan 

Het verwijderen van onkruid in het voorjaar is noodzakelijk om te voorkomen dat ze uit de hand lopen. Gebruik een handvork om de wortels eruit te graven, omdat de grond in de lentemaanden nog behoorlijk vochtig kan zijn en het achterlaten van een deel van de plant in de grond kan leiden tot hergroei! 

Herstel het gazon 

Gras kan tijdens de winter bruin en vlekkerig worden. Het is dus een goed moment om gras te zaaien! Zaai de zaden op plaatsen waar het gazon lijdt en wacht geduldig. Zodra het weer groeit, maai je het gras op een consistente hoogte en houd je het onderhouden. Controleer de weersverwachting voordat je gaat maaien, want nat gras kan je grasmaaier beschadigen. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Ontdek dan MOOWY’s Groen Gazon Service, hét gazon abonnement dat zorgt voor een gezond gazon zonder zorgen! 

Plant nieuwe planten 

Dit is hét seizoen om weer te gaan planten en je tuin te vernieuwen met prachtige, kleurrijke bloemen. Zomerbloeiende bollen zoals gladiolen en lelies zijn geweldige keuzes om de tuin over een paar maanden te laten stralen met kleur. 

Takken en planten snoeien 

Het voorjaar is het moment waar planten weer beginnen te groeien. Je kunt dit stimuleren door ze te snoeien. Het is aan te raden om te wachten tot de temperaturen consistent boven de 10 graden zijn, omdat insecten zoals bijen en gaasvliegen in takken en stengels overwinteren totdat de temperaturen stijgen. 

vrouw in de tuin

Tuinaccessoires voorbereiden 

Je ornamenten of plantenpotten zullen tijdens de winter buiten staan, dus ze kunnen wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken. Dit geldt ook voor tuinmeubelen, zelfs als ze opgeborgen zijn geweest, omdat ze stof hebben verzameld en een nieuw thuis kunnen zijn geworden voor spinnen. 

Reinig harde oppervlakken 

Tegels kunnen mos verzamelen en modderig worden tijdens de wintermaanden. Hou ze in topconditie door ze, na het wegvegen van eventueel overtollig vuil, met een hogedrukslang af te spoelen. Ze zullen er dan weer zo goed als nieuw uitzien! 

Bladeren opruimen 

Hoewel de ophoping van bladeren in bloembedden goed is voor de grond en het onderdrukken van onkruid, is het belangrijk om bladeren die op planten zijn beland te verwijderen. Nadat je deze hebt verzameld, kun je ze toevoegen aan een bestaande composthoop of een nieuwe maken. 

Maak compost 

Daarover gesproken, een composthoop geeft je een gemakkelijke manier om al je tuinafval te gebruiken. Na het snoeien en opruimen blijft er veel materiaal over dat kan worden afgebroken tot compost. Gebruik een kuil of bak om je eigen compost te maken. Het is handig om er voorzichtig water over te sprenkelen om het vochtig te houden. 

Met deze eenvoudige maar effectieve tips kun je jouw buitenruimte nieuw leven inblazen en optimaal benutten. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, het is nooit te laat om je tuin op te frissen en te laten bloeien! En stel nou, dat je de smaak te pakken hebt, hebben wij ook een handige lentecheck voor je huis!

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang