Zo herken je de overgang: 4 veel voorkomende klachten

Iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken: de overgang. De één zal op haar vijfenveertigste al tegen de eerste klachten aanlopen, terwijl een ander pas tegen haar zestigste veranderingen aan haar lichaam zal opmerken. Daarnaast zal de overgang ook invloed hebben op je mentale gesteldheid; het is namelijk een ingrijpende periode in je leven. In dit artikel vind je de meest voorkomende klachten die horen bij de overgang zodat je je er alvast rustig op kunt voorbereiden.

 

Opvliegers

Bij de overgang moet je natuurlijk gelijk denken aan opvliegers. Dit zijn warmte- en zweetaanvallen die je gedurende de dag, maar ook vaak ’s nachts kunt krijgen. Doordat het oestrogeen in je bloed daalt wanneer je in de overgang komt, kan het zijn dat neurotransmitters in je hersenen een verkeerde boodschap doorgeven aan je lichaam, waardoor de temperatuur die je voelt niet klopt met de daadwerkelijke temperatuur van je lijf. Het komt er eigenlijk op neer dat de thermostaat van je lichaam van slag is door de veranderende hormoonhuishouding. Vermijd alcohol, koffie en pittig eten als je opvliegers zo veel mogelijk wil voorkomen.

 

Veranderende menstruatie

De overgang betekent het einde van je menstruatie. Dit gebeurt echter niet in één keer. Dit is een proces dat wel vier tot vijf jaar kan duren. Ondertussen zul je merken dat je menstruatie minder regelmatig wordt en dat je mate van ongesteldheid zal afnemen. Dit kan ook juist de andere kant opgaan; sommige vrouwen ervaren tijdens de overgang juist een meer heftige menstruatie en verliezen plotseling veel meer bloed dan voorheen.

 

Vaginale droogheid

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam, zo ook je intieme zone. De slijmvliezen in de vagina zullen dunner en droger worden, waardoor er vaginale droogheid ontstaat. Dit kan erg vervelend zijn; zo kun je te maken krijgen met jeuk, en bijvoorbeeld pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Het is belangrijk om hier open over te zijn bij je partner en eventueel glijmiddel te gebruiken tijdens intieme momenten. Je kunt ook de vaginale droogheid proberen te verminderen door producten aan te schaffen die speciaal gemaakt zijn voor de intieme zone tijdens de overgang. 

 

Gewicht 

Gedurende de overgang kun je te maken krijgen met gewichtstoename. Dit komt doordat je stoelgang in deze periode trager wordt. Het is daarom verstandig om een goed en gezond voedingspatroon aan te houden tijdens de overgang. De kans is groot dat na de overgang je gewicht weer stabieler wordt en blijft. Mocht het een probleem voor je worden dan kun je overwegen om een diëtist in de arm te nemen die gespecialiseerd is in gewichtstoename tijdens de overgang.    

de overgang herkennen Zo herken je de overgang: 4 veel voorkomende klachten


Meer over de overgang:

self care vlog banner youtube

Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies. Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een nieuwe producten. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
Scroll naar boven