Close

Zo kun je gezond afvallen en blijvend een gezond gewicht bereiken

Wil je gezond afvallen en blijvend een gezond gewicht bereiken? Dit zijn zes manieren om dat voor elkaar te krijgen.

1. Vermijd crash diëten

Een crash dieet waarmee je weinig eet en honger lijdt, lijkt misschien een goede manier om snel gewicht te verliezen. Als je het al volhoudt, kom je met zo’n dieet echter voedingsstoffen tekort en je lichaam gaat op de spaarstand.

Als je weer gewoon gaat eten, kom je daardoor net zo hard weer aan. Dat is het zogenoemde jojo-effect. Wil je gezond afvallen, dan gaat het vooral om gezond eten.

2. Gezond eten

Gezond eten is vers en onbewerkt eten. Dus geen kant-en-klare producten en pakjes en zakjes, maar volop groenten, vers vlees en verse vis. Als je wil afvallen, kun je ook ruime hoeveelheden yoghurt en eieren eten en daarnaast kleinere porties fruit, noten, bonen en bepaalde granen en kaassoorten.

Met al deze gezonde voedingsmiddelen krijg je veel voedingsstoffen binnen. Denk aan vezels, gezonde eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Hierdoor heb je geen honger en krijgt je lichaam de kans om in balans te komen.

Als je lijf in balans is, gaat het afvallen als het ware vanzelf. De activiteit van vetopslaghormonen vermindert en de vetverbrandingshormonen worden actief. Daardoor ga je op een natuurlijke manier overtollig lichaamsvet verbranden en zo val je af.

3. Neem vaker de trap

Om gezond af te vallen, is gewone dagelijkse lichaamsbeweging voldoende. Je hoeft dus niet uren te staan zwoegen in de sportschool, maar je kunt wel wat vaker de trap nemen in plaats van de roltrap.

Ga ook eens wat vaker een blokje om, want wandelen en frisse buitenlucht zijn heel gezond en helpen beidebij het afvallen. Door de beweging en buitenlucht slaap je namelijk beter en dat helpt ook om gewicht kwijt te raken. Bewegen helpt bovendien om calorieën te verbranden en dat vergemakkelijkt je afslankproces.

4. Besteed aandacht aan slaap

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: slapen om af te vallen. Toch is het zo dat een slaaptekort kan bijdragen aan gewichtstoename. Je stofwisseling gaat namelijk trager als je niet voldoende nachtrust krijgt.

Ook kan je zoete of vette snacks minder gemakkelijk weerstaan als je niet goed uitgerust bent. Je hebt bovendien een sterkere hang naar zoet als je te weinig slaap hebt gehad. Aandacht besteden aan je slaap is dus een belangrijke voorwaarde om af te vallen.

Probeer iedere avond om dezelfde tijd naar bed te gaan en de volgende dag rond dezelfde tijd op te staan. Ook in het weekend. Een regelmatig slaappatroon is namelijk het beste voor je nachtrust. Per nacht heb je minimaal zeven tot acht uur slaap nodig, dus duik op tijd je bed in als de wekker ’s ochtends vroeg gaat.

5. Ga niet overmatig sporten

Hoewel High Intensity Interval Training (HIIT) een goed idee is als je wil afvallen, is overmatig sporten weer minder bevorderlijk. Hierdoor neemt namelijk het stresshormoon cortisol in je lichaam toe. Dit hormoon stimuleert de vetopslag en dat wil je juist voorkomen.

6. Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Je hebt al kunnen lezen dat overmatig sporten het stresshormoon cortisol activeert. Als je gestrest bent, wordt dit hormoon eveneens actief. Met alle gevolgen voor je afvalproces.

Wil je voorkomen dat cortisol al jouw inspanningen om af te vallen tegenwerkt, dan doe je er goed aan om voor voldoende rust en ontspanning te zorgen. Neem dus regelmatig pauze en rek je even goed uit of drink een glas water.

Voel je je erg gestrest? Doe dan een ademhalingsoefening, zoals een paar keer diep in en uit ademen. Ook yoga en mindfulness helpen om te ontspannen. Als jij relaxed bent, gaat het afvallen beter.

Wil je nog meer tips voor gezond afvallen? Lees dan dit artikel.

 

Geschreven voor: pinkpress.nl

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang