Close
zo serveer je een mooie en lekkere borrelplank

Hoe serveer je een mooie en lekkere borrelplank?

Het is een feest om op tafel te zetten: een grote borrelplank, boordevol lekkers. Doe dit dan ook af en toe! En haal meteen alles uit de kast om er een succes van te maken. Met deze tips serveer je de beste borrelplank.

Geen borrelplank zonder wijn

Bij een goede borrelplank hoort natuurlijk een lekkere wijn! Start daarom niet met het kiezen van de ingrediënten, maar met een mooie wijn kopen. Het ligt een beetje aan de borrelplank welke wijn bijpassend is. Ga je voor wit of rood? Het kan in principe allebei wel. Al moeten we zeggen dat een borrelplank veel karakteristieke smaken kent – van kaasjes tot gezouten nootjes. Rode wijn is daarom de meest logische keuze. Ga bijvoorbeeld voor een smaakvolle Tempranillo wijn: soepel en fruitig, met een mooie donkerrode kleur. Dat past altijd! De frisheid zorgt dat de borrelplank niet te zwaar wordt.

Luxe kazen

Geen borrelplank zonder lekkere kazen! Ga voor meerdere kaasjes, denk aan drie of vier soorten. Van een klassieke camembert of brie tot een spannende Roquefort of geitenkaas, je kunt het best variëren qua smaak. Zo blijft de kaasplank interessant, ook na meerdere hapjes te nemen. Qua looks mogen de kaasjes ook verschillend zijn. Een blauwaderkaas staat bijvoorbeeld fraai naast een port salut met een oranje korst, om maar iets te noemen. Leg de kaasjes verspreid neer over de plank.

Worst of vleeswaren

Ook worst past goed bij een borrelplank, naast de kaas. Of denk aan andere vleeswaren, zoals gedroogde ham. Net als kaas kent ook vlees een intense smaak, wat goed past op de plank. Je mag dus best voor uitgesproken soorten kiezen.

Brood of toast

Waar je de kaasjes op smeert? Precies: broodjes of toastjes! Leg brood en toast op de borrelplank neer, of juist in een bakje ernaast. Het is maar net wat het best past. Je hoeft niet meteen al het brood op de plank te plaatsen, want dit neemt veel plek in beslag. Het is ook een optie om steeds een beetje aan te vullen.

Zo serveer je een mooie en lekkere borrelplank

Verse ingrediënten

Kaas en brood is al gauw behoorlijk vullend. Ter variatie heb je ook wat lichtere ingrediënten nodig, zoals vers fruit! Druiven en vijg passen goed: hier kun je altijd een plekje voor vrijmaken op de borrelplank. Verder kun je stukjes komkommer, paprika en wortel op de plank plaatsen, of juist snoeptomaatjes. Meteen lekker voor de vitamines! Het voegt tevens kleur toe aan de plank, wat een plezier is voor het oog.

Dips

Vergeet de dips niet! Denk aan sausjes om kaas in te dippen, zoals mosterd of chutney. Dit zit in kleine potjes, of schep het zelf in een klein bakje. Het zorgt voor net wat meer smaak in het geheel, zeker bij de kaasjes die niet heel veel karakter van zichzelf hebben.

Aankleding

Tot slot: let op de algehele aankleding. Kies bijvoorbeeld je mooiste houten plank uit om de borrelhapjes op te serveren. Een lange plank past goed, of ga juist voor een speelse ronde plank. Hierop plaats je leuke bakjes om dipjes en andere ingrediënten in kwijt te kunnen. Alles mag een beetje door elkaar liggen, maar ga voor ‘georganiseerde chaos’: denk wel na over de plaatsing van de ingrediënten op de plank. Met speciale kaasmessen snijd je de kaasjes aan: deze messen zijn er in fraaie designs te vinden. En denk dan nog aan kleine lepeltjes, als finishing touch. Zo is het geheel prachtig om naar te kijken.

lees ook: De 25 lekkerste hapjes voor een gezellig feestje of 26 Lekkere hapjes en snacks voor op een feestje, of bij de TV.

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang